Gazeteciye zincir

Güncelleme Tarihi:

Gazeteciye zincir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 1997 00:00

Haberin Devamı

Uluslararsı basın kuruluşlarının ‘‘Basın Özgürlüğü Ödülü'' verdikleri gazeteci Işık Yurtçu, Saray Cezaevi'nden İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sağlık kontrolü için getirilirken jandarma tarafından kelepçelendi. Nefes darlığı ve astım tedavisi gördüğü Saray Devlet Hastanesi'nden kalp yetmezliği olabileceği şüphesiyle İstanbul Tıp Fakültesi'ne getirilen Yurtçu, kendisini izlemeye gelen gazetecilere elindeki kelepçeyi göstererek, ‘‘Türkiye'de basın özgürlüğü var diyenlere örnek olsun'' dedi.

Yurtçu, Saray Belediyesi'ne ait ambulansla, dün saat 11.25'te kardioloji servisine getirildi. Kelepçelerle ambulanstan inen Yurtçu'yu hastanede Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nail Güreli karşıladı. Güreli, Yurtçu'nun durumunun Türk basını ve demokrasisinin genel bir sorunu olduğunu söyledi. Düşünce ve basın özgürlüğü konusundaki yasal sınırlamaların kaldırılması, çarpıklıkların da düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Güreli, hükümetin bu konuda olumlu görüş bildirdiğini hatırlattı. Tutuklu yazı işleri müdürlerinin özgürlüğe kavuşmasını sağlayacak yasanın, basında sansürün kaldırılışının yıldönümü olan 24 Temmuz'a yetiştirilmesini öngördüklerini ifade eden Güreli, bu olmadığı takdirde en geç Meclis tatile girmeden yasanın çıkmasını beklediklerini sözlerine ekledi. Güreli, yeni hükümetin basın özgürlüğü ve demokratik haklara bakış açısının farklı olduğunu belirterek, ‘‘Bu konuda yasalarda değişikliğin yapılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Önemli olan Yurtçu ile aynı durumda olan tüm gazetecilerin özgürlüğüne kavuşmasıdır‘‘ dedi. Güreli, Yurtçu'nun Türkiye'deki bu demokratik ayıbın simgesi haline geldiğini de vurguladı.

Yurtçu ise ‘‘Benim özgürlüğüme kavuşmam elbette çözüm değil. 12 Eylül'ün getirdiği sakat, antidemokratik uygulamalarla cezaevine giren tüm düşünce suçlusu arkadaşlarımın özgürlüğüne kavuşması dileğim'' diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!