Gazeteci Neşe Düzel’in Alevi röportajı davasında söz savunmanın

Güncelleme Tarihi:

Gazeteci Neşe Düzel’in Alevi röportajı davasında söz savunmanın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2001 11:16

Gazeteci Neşe Düzel ve Radikal Gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürü Hasan Çakkalkurt`un, “Mezhep farklılığı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek” suçundan 2 ile 6’şar yıl arasında hapis cezası istemiyle yargılanmalarına devam edildi.

Haberin Devamı

İstanbul 6 No’lu DGM`deki duruşmaya, tutuksuz sanık Düriye Neşe Yaşar  (Neşe Düzel) katıldı. Davanın diğer tutuksuz sanığı Hasan Çakkalkurt ise duruşmaya gelmedi.

 

Duruşmada söz alan Yaşar’ın avukatı Köksal Bayraktar, davaya konu yazının 3 ana başlık altında toplanabileceğini belirterek, “Yazıda Alevi gençlerin istemeye istemeye teröre itildiği, sadece gençlerin değil Alevi bürokratların da devlet kadrosu dışına itildiği, inanç özgürlüklerinin tam olarak yerine getirilemediği olgusu dile getirilmiştir. Müvekkilimin son derece yalın sözcükler kullandığı Alevilik ile ilgili yazısındaki görüşler, gerçek ve günceldir” dedi.

 

Haberin Devamı

Mahkeme heyeti, sanıklara esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre vererek, duruşmayı erteledi.

 

DGM Cumhuriyet Savcısı, bir önceki celse verdiği mütalaasında, Hasan Çakkalkurt`un Sorumlu Yazıişleri Müdürlüğü`nü yaptığı Radikal Gazetesi`nin 8 Ocak 2001 tarihli nüshasının 6. sayfasında, Düriye Neşe Yaşar tarafından Murteza Demir ile yapılan ``Pazartesi Konuşmaları” başlıklı “Alevi Gençler Teröre İtiliyor” konulu röportajın bütünü incelendiğinde, “Mezhep farkı gözetilerek toplumun açıkça kin ve düşmanlığa tahrik edildiğinin anlaşıldığını” bildirmişti. Savcı, buna göre her iki sanığın da, TCK`nın 312/2-3 maddeleri uyarınca 2 ile 6`şar yıl arasında hapis cezasına çarptırılmalarını istemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!