Gayrimenkul değerlendirmesine standart geliyor

Güncelleme Tarihi:

Gayrimenkul değerlendirmesine standart geliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2005 13:59

SPK, ipotekli gayrimenkul satışına geçilmesinden önce gayrimenkullerin değerlemesine ilişkin olarak uluslararası standartları yürürlüğe koymak için harekete geçti. Görüşe açılan Uluslararası Değerleme Standartları Taslağı’nın yıl sonundan önce yürürlüğe girmesi hedefleniyor.

Uluslararası Değerleme Standartları taslağı ile ilgili 7 Aralık 2005 tarihine kadar görüşleri alacak olan SPK, uluslararası standartları 31 Aralık 2005 tarihine kadar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesini planlıyor.
Konut kredileri ve emlak piyasasındaki canlanmayla birlikte hem bankalar hem de emlak sektörü açısından fiyat düzeyindeki dengesizlikle ilgili kaygılar dile getirilirken, gayrimenkullerin değerlenmesine ilişkin uluslararası standartlar yürürlüğe sokulmaya çalışılıyor.

SPK’den yapılan açıklamada, "gayrimenkullerin değerlemesi"nin, "ipotek kredilerinin verilebilmesi ve ipotek teminatlı menkul kıymetlerin çıkarılabilmesi, gayrimenkul yatırım ortaklığı gibi kurumların işlemlerini yürütebilmesi, şirketlerin varlıklarını mali tablolarda gerçekçi değerlerle gösterebilmesi" için zorunlu bir unsur olduğu belirtildi. SPK, bu çerçevede, "Uluslararası Değerleme Standartları" taslağı hazırlandığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler’e bağlı olarak çalışan ve 1981 yılında kurulan Uluslararası Değerleme Standartları Komitesi (USDK) tarafından uluslararası değerleme standartlarının yayımlandığı ve belirli aralıklarla güncellendiği belirtildi.
Taslağın 31 Aralık 2005 tarihine kadar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi planlanıyor. Bu çerçevede SPK, 7 Aralık 2005 tarihine kadar elektronik ya da yazılı ortamda taslakla ilgili görüşleri alarak, değerlendirecek.
Açıklamada, yürürlükteki mevzuat uyarınca gayrimenkul değerlemesinin zorunlu tutulduğu durumlar anımsatılırken, Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Yasa Tasarısı Taslağı’nda da ipotek kredilerinin verilme aşamasında ve ipoteklerin nakde dönüşümü durumlarında değerleme yaptırılmasının zorunlu tutulduğuna dikkat çekti. Uluslararası değerleme standartlarının kabulü ile bu değerleme işlemlerinin daha sağlıklı bir şekilde uygulanacağı belirtilen açıklamada, şöyle denildi: "Uluslararası uygulamalar ile paralellik sağlanması, değerleme raporlarının uluslararası alanda kabul edilebilirliğinin sağlanması ve kurumsal bir gayrimenkul finansman sisteminin oluşturulmasının yanısıra gayrimenkullerin değerlerinin doğru olarak takdir edilmesi ile bunların sahibi olan şirketlerin hisse senetleri değerlerinin de sağlıklı oluşmasına katkıda bulunması amaçlanmaktadır."

Açıklamada, uluslararası değerleme standartlarıyla şu hedeflerin gerçekleştirileceği belirtildi:  "Türkiye’de gayrimenkul işlemlerine yönelik olarak ulusal ve uluslararası ölçekte yapılan işlemler şeffaflaştırılıp, kolaylaştırılacak. Kurumsal bir gayrimenkul finansman sistemi kurulmasına ve mülk piyasalarının gelişimine katkıda bulunulacak. İpotek karşılığı verilen kredilerin teminat altına alınması için yapılan değerlemelerin güvenilirliği ile finansal raporların şeffaflığı sağlanacak. Değerleme uzmanları için yol gösterici olunarak, onların mülk piyasalarının güvenilir bir değerlemeye olan taleplerini karşılar duruma gelmeleri sağlanacak küresel alandaki iş dünyasının finansal raporlar konusundaki talepleri karşılanacak." Uluslararası değerleme standartları ile şu temel başlıklar altında düzenleme yapılıyor: "Gayrimenkul, mülk ve varlık kavramları, fiyat, maliyet, piyasa ve değer, değerleme yaklaşımları, değerlemede etik kurallar, mülkiyet türleri, pazar değeri esaslı değerleme, pazar değeri dışındaki değerleme esasları, değerlemenin raporlanması, finansal raporlama için değerleme, taşınmaz mülk değerlemesi, kira haklarının değerlemesi, maddi olmayan varlıkların değerlemesi, kişisel mülkiyetin değerlemesi, şirket değerlemesi, tehlikeli ve zehirli maddelerin değerlemelerde dikkate alınması, finansal raporlama için maliyet yaklaşımı, tarımsal mülklerin değerlemesi, değerlemelerin gözden geçirilmesi, özel nitelikli ticari mülklerin değerlemesi, mülklerin vergilendirilmesi için toplu değerleme, yeraltı ürünleri endüstrilerinde mülklerin değerlemesi."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!