Gauck Suriyelilerle görüştü

Güncelleme Tarihi:

Gauck Suriyelilerle görüştü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2014 15:10

ALMANYA Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, beraberindeki heyetle Kahramanmaraş’ta 22 bin Suriyeli’nin barındığı çadırkenti gezdi, sığınmacılarla görüştü. Alman Cumhurbaşkanı Gauck, Türkiye’nin gösterdiği çabaya hayran kaldığını belirterek, ülkesinin kısa süre içerisinde Türkiye’deki Suriyeliler için Kızılay işbirliğiyle 2.5 milyon lira yardım yapacağını söyledi.

Haberin Devamı

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, eşi Daniela Schadt, Almanya’nın ilk Türk kökenli Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl ve Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ile birlikte dün akşam Kahramanmaraş’a geldi. Geceyi kentte geçiren Alman Cumhurbaşkanı Gauck, sabah saatlerinde yaklaşık 22 bin Suriyeli’nin barındığı çadır kenti gezdi. Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un da eşlik ettiği ziyarette Türk yetkililerden çadır kentle ilgili bilgi alan Cumhurbaşkanı Gauck, burada Suriyeli sığınmacılarla sohbet etti. Market ve hastane çadırını da dolaşan Alman heyet, Suriyeli çocukların hazırladığı gösteriyi izledi.

Çadırkent ziyareti ardından gazetecilere açıklama yapan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Türkiye’nin gösterdiği çabaya hayran kaldığını söyledi. Suriyeliler’e yardım için daha yoğun düşünülmesi gerektiğini kaydeden Alman Cumhurbaşkanı Gauck, şöyle konuştu:

"Bu konaklama tesisine gelişim dost Türkiye’ye resmi ziyaretimin ilk adımı. Türkiye’nin Suriyeli mülteciler konusunda göstermiş olduğu büyük çaba ve gayrete hayran kaldım. Türkiye bu konuda gerçekten büyük bir gayret sarf ediyor. Biraz önce Türkiye’nin çabasından bahsettim, saygıdan bahsettim. Biz zengin bir ülke olarak elimizden gelini yapıp yapmadığımız konusunda kendimizi sorgulamalıyız. Oradaki savaşı sone erdirmek için bir şey yapamıyoruz. Fakat bu insanlara yardım etmek için neler yapabileceğimiz konusunda daha yoğun şekilde düşünmemiz gerekir. Burada uluslararası bir işbirliği gördüm. Genel ve devlet kuruluşları ile halk bu insanlara yardım etmek için elinden geleni yapıyor. Biz insanlık konusunda önemli kazanımları olan bir ülkeyiz."

"2.5 MİLYON LİRA KATKIMIZ OLACAK"

Almanya’nın kısa süre içerisinde Kızılay işbirliğiyle Suriyeli sığınmacılar için 2,5 milyon lira yardım yapacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Gauck, şunları söyledi:

"Almanya olarak sadece Türkiye’deki mülteciler için yardım yapmıyoruz. Finans yardımımız var fakat birçok ülkedeki Suriyeliler için finans yardımı yapıyoruz. Finans yardımlarımız Türkiye ile sınırlı değil. Fakat şunu söyleyebilirim; Türk Kızılayı işbirliğinde kısa süre içerisinde 2,5 milyon liralık katkımız olacaktır. Almanya’ya döndüğümde milletvekilleriyle görüşeceğim. Bu ziyaret Türkiye’nin katkı, çabalarını taktir etmek açısından önemli bir mesajdı benim için. Ben hükumet temsilcisi değilim fakat gözlemlerimi de Alman hükumetine aktaracağım."

BAKAN ÖZOĞUZ: ALMANYA YARDIMLARINI HIZLANDIRMALI

Almanya’nın ilk Türk kökenli Uyum Bakanı Aydan Özoğuz ise Almanya’nın Suriyeliler için yaptığı yardımları hızlandırması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Beni ve bizi gerçekten çok etkiledi. Türkiye resmen kollarını açtı. 800-900 bin Suriyeli’nin buraya gelmesi ne demek? Almanya’dan bunu hiç düşünemeyeceğimiz bir rakam. Gerçekten güzel bir organizasyon Ailelerin durumu tabi ki zor. Çocuk demin anlatırken gözlerimiz yaşardı. ’Evime dönmek istiyorum’ hisleri gayet normal. Bunun yanında Türkiye elinden geleni yapıyor. Kahramanmaraş’ta gerçekten çok pozitif bir imajla ayrılıyoruz. Türkiye 800-900 bin kişiyi alırken biz henüz 5 bin kişiyi dolduramadık. Burada Almanya kendi yardımlarını hızlandırması lazım. Sayın Cumhurbaşkanı da çok etkilendi."

Çocuklara oyuncaklar hediye eden Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, yaklaşık 1 saat süren gezinin ardından Gazi Kışlası’nda konuşlu bulunan ülkesinin Patriot Hava Savunma Birliği’ni ziyaret etmek üzere çadır kentten ayrıldı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!