‘GAP, 3.8 milyon kişiye istihdam sağlayacak’

Güncelleme Tarihi:

‘GAP, 3.8 milyon kişiye istihdam sağlayacak’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2008 13:50

GAP’tan Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Şırnak’ta yerel ekonomik ve sosyal konsey toplantısına katıldı. Başbakan Yarndımcısı Ekren, GAP projesinin bölgeye büyük yararlar sağlayacağını vurgulayarak, “Proje kapsamında bölgeye 3.8 milyon kişiye istihdam sağlanması hedeflenmektedir” dedi. Bakan Nazım Ekren, GAP çerçevesinde düşünülen genel projelerin yüzde 60’ının tamamlandığını da belirtti.

Ekonomik Kalkınma Planı çerçevesinde GAP bölgesinde gezilerini sürdüren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, sabah saatlerinde Batman’dan Helikopter ile Şırnak’a geldi. Şırnak Valisi Ali Yerlikaya’yı makamında ziyaret ettikten sonra AKP İl Başkanlığı’na giden Bakan Ekren, daha sonra Şırnak’ta yerel ekonomik ve sosyal konsey toplantısının yapılacağı Polisevi salonuna geldi.

Toplantı öncesinde GAP projesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Ekren, bu projenin önemine değindi. GAP’ta 1.82 milyon hektar alanın sulanmasının öngürüldüğünü, yılda 27 milyar kilovat saat hidroelektrik enerji üretiminin sağlanmasının planlandığını vurgulayan Bakan Ekren, GAP bölgesinde kişi başına gelirde, projenin bitiş tarihine kadar yüzde 210’luk bir artış hedeflendiğini de söyledi. Bakan Ekren, “GAP bölgesinde 3.8 milyon kişiye istihdam sağlanmasının hedeflendiğini belirtmek istiyorum. GAP devletimizin önemli projelerinden birisidir. Sosyal, ekonomik ve kültürel değişim ve dönüşümleriyle son derece önemlidir” diye konuştu.

PROJENİN YÜZDE 60'I BİTTİ

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, GAP çerçevesinde düşünülen genel projelerin yüzde 60’ının tamamlandığını, GAP’a yapılan yatırımların her zaman yüzde 6.5- 7 civarında olduğunu da vurguladı. 2002 yılında GAP bölgesinde toplam 9 ilin ihracatının 690 milyon dolar olduğunun altını da çizen Bakan Nazım Ekren, “2007’de bu rakam 2.5 milyar dolara yükselmiştir. Dolasıyla bunun verdiği mesaj, bunun verdiği sinyal özel sektör, kamu sektörü ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılabilirse, bölgede ciddi bir ticaret ve iş potansiyelinin olduğunu göstermektedir” dedi..

GAP Yüksek Kurulu’nun, rakamlar çerçevesinde ilk önceliğini sulama yatırımların tamamlanmasına ayırdığını, ikincisi ise sanayi gelişimine yönelik olarak girişimci destekleme ve yönlendirme merkezleri yoluyla kırsal kümeleme çalışmalarını hızlandırdığını belirten Bakan Ekren şunları söyledi:
“Tarımsal faaliyetler kapsamında lider çiftçi yetiştirme programı, hayvancılığı geliştirme projesi, merkez köy ve köye dönüş kırsal kalkınma projeleri bunlardan birkaçıdır. GAP idaresi şu ana kadar 3 bin 700 civarında bölgede yaşayan vatandaşa eğitim vermiştir. Onların en önemli sorunu olan mesleksizlik olgusunu ortadan kaldırmada önemli adımlar atılmış bulunmaktadır.”

Şırnak’ta yapılan yerel ekonomik sosyal konsey toplantısı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!