Gambari Talat ve Özgürgün ile görüştü

Güncelleme Tarihi:

Gambari Talat ve Özgürgün ile görüştü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2006 13:48

Kıbrıs'ta iki tarafta temaslarda bulunan BM Genel Sekreterinin siyasi işlerden sorumlu yardımcısı İbrahim Gambari, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'la ikinci kez bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığında çalışma yemeğindeki toplantıya iki taraftan yetkililer de katıldı. Toplantı öncesinde, basına görüntü verilmedi ve açıklama yapılmadı. İbrahim Gambari, KKTC'deki temasları çerçevesinde, Talat'la bir araya gelmeden önce ana muhalefet partisi Ulusal Birlik Partisinin (UBP) genel merkezinde Genel Başkan Hüseyin Özgürgün ile görüştü.
Gambari, görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, Kıbrıs'ın geleceğinde anahtar pozisyondaki kişilerle görüşmekten mutluluk duyduğunu söyledi.
Kıbrıs'taki karmaşık durumla ilgili daha fazla bilgilendirilmesi gerektiğini ifade eden Gambari, statükonun devamının arzu edilmediğini ve bunun negatif sonuçlar ortaya çıkaracağını kaydetti.
New York'a döndüğünde, Kıbrıs'taki liderlerle kapsamlı çözüme yönelik müzakerelere yeniden başlanması için siyasi isteklilik ve esneklik olup olmadığı konusunda, fikirleri ve önerileri içeren bir rapor hazırlayacağını belirten Gambari, müzakerelerin başlamasını dört gözle beklediklerini, Genel Sekreter Kofi Annan'ın çözüm ve müzakerelerin başlaması için büyük çaba ortaya koyduğunu söyledi.
Özgürgün de “Gambari'nin Kıbrıs Türk halkının yüzde 35'lik bir kesimini temsil eden ana muhalefet partisini ziyaretinin kendilerini mutlu ettiğini” belirtti.
BM yetkilisinin ziyaretinin önemli bir adım olduğunu ifade eden Özgürgün, Gambari'ye partisinin Kıbrıs konusundaki tutum ve görüşlerini aktaracaklarını belirtti.

-ÜÇLÜ GÖRÜŞME ARA BÖLGEDE-

İbrahim Gambari, adadaki temaslarının sonunda, KKTC Cumhurbaşkanı Talat ve Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'la, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs özel temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Michael Möller'in ara bölgedeki ikametgahında üçlü görüşme yapacak.
Görüşmede, Gambari'nin temasları sırasında iki tarafın ortaya koyduğu yeni önerilerin ele alınması ve kurulacak komitelerde görüşülecek konuların belirlenmesi bekleniyor.
KKTC Cumhurbaşkanı Talat, iki taraf arasında güven artırıcı önlemler içeren önerilerde bulunmuş, Rum yönetimi lideri Papadopulos da teknik komitelerde gündelik konularla birlikte esasa ilişkin konuların görüşülmesi önerisini sunmuştu.
Talat ve Papadopulos, bir hafta içinde ikinci kez bir araya gelecek. İki lider, Möller'in ikametgahında, 3 temmuzda Kıbrıs Otonom Kayıp Şahıslar Komitesine BM'yi temsilen üçüncü üye olarak atanan Christopher Girod'un onuruna verilen resepsiyon nitelikli toplantıda, liderler düzeyinde ilk kez bir araya gelmişti.

-RUM BASINI: “GAMBARİ FORMÜL SUNACAK”-

Bu arada Kıbrıs Rum basını, Rum tarafının, Talat'ın önerdiği güven artırıcı önlemler prosedürünü “yararlı görmediğini” yazdı.
Rum basını ayrıca Gambari'nin, ortak görüşmede bir araya geleceği Talat'a ve Papadopulos'a, teknik komiteler sürecinin başlaması konusunda prosedürel bir formül sunacağını da duyurdu.
“BM kurmaylığının her iki toplumun da beklentilerini tatmin edecek ortak bir nokta şekillendirmeye çalıştığını” yazan gazeteler, BM'nin üçlü görüşmede hareketlerin çerçevesini ortaya koyacağını kaydetti.
Haberlerde, BM'nin, üçlü görüşme sonunda, teknik komitelerin çalışmalarının başlamasına ilişkin anlaşmayı ilan etmek istediği ortak bir metin yayımlamayı amaçladığı, ancak Rum tarafının, Gambari'nin bildiride yer almasını istediği, teknik komitelerin çalışmalarında somut bir takvim olması ifadesini “diken” olarak gördüğü belirtildi.
Haberde, Rum hükümetinin dün alelacele vatandaşlara, “Kapsamlı çözüm müzakerelerine yakın değiliz” uyarısında bulunduğuna dikkat çekildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!