Galeri baskınına Diyarbakır'dan tepki

Güncelleme Tarihi:

Galeri baskınına Diyarbakırdan tepki
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2010 17:07

DİYARBAKIR'da yazar ve sanatçılar, İstanbul'da sanat galerisi ve bir resim sergisinin açılışına gelen davetlilerin saldırıya uğramasına tepki gösterdi. Yazar ve sanatçılar adına konuşan yazar Şener Özmen, saldırının planlı ve organize edilerek gerçekleştirildiğini savundu.

Haberin Devamı

İstanbul Tophane'deki Boğazkesen Mahallesi'nde ‘Outlet Galeri'deki bir sergi açılışına katılan sanatçı ve davetlilerin saldırıya uğraması üzerine Diyarbakır Sanat Merkezi'nde (DSM) basın toplantısı yapıldı. Toplantıda Güncel Sanatçılar Grubu, PEN Diyarbakır Temsilciliği, Diyarbakır Fotoğraf Amatörleri Derneği (DİFAK), Diyarbakır Sanat Merkezi ve Lis Yayınevi adına konuşan Yazar Şener Özmen, saldırının planlı ve organize edilerek yapıldığını savundu. Ölümle sonuçlanabilecek kadar şiddet ve nefret barındıran bu saldırıların, belli sergi veya sanatçı ya da sanat galerisini hedef almadığını ileri süren Özmen, “Bunun çağdaş-barışçıl düşünceye ve özgürlükçü sanat politikalarına dönük sistemli olarak yürütülen derin politikaların sadece bir yönü olduğunu ifade etmek istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Saldırıyı, ‘faşizan' olarak nitelendiren Özmen, Türkiye'nin dipsiz bir uçuruma sürüklenmeye çalışıldığını ileri sürerken, şöyle dedi: “Güncel sanata ve onun eleştirel pratiğine yönelik saldırılarının startı verildi. Diyarbakır’dan şunu söylüyoruz, Çağdaş sanat galerileri ve buralarda sergilenen yapıtlar ve elbette ki eleştirel düşünce, Türkiye’nin sözde olmayan modern çehresi olarak algılanmalıdır. Sanat düşmanlar yaratmak için çabalamaz. Sanat toplumsal barışı tesis etmek için uğraşır. Sanat, çoğulculuğu, teksesliliğe karşı çoksesliliği, üzerinde Demokles’in kılıcının olmadığı bir demokrasi anlayışını geliştirmek için çaba sarf etmiştir, bu tarih boyunca da böyle olmuştur. Tophane'de gerçekleştirilmiş organize-derin saldırıyı esefle kınıyoruz.”

PEN Diyarbakır Temsilcisi Şeyhmus Diken ise, bu saldırının tanığı hem sanığı konumunda olduklarını anlatırken, “Bu olay, yıllar önce, yine böyle bir güncel sanat eser alenen bir kent meydanında sergilendiğinde, ‘ben böyle sanatın içine tüküreyim’ diyen bir yönetim anlayışının, bu gün mahalle baskısına dönüşen saldırıların tezahürüdür. Sesimizi yükseltme zamanıdır. Sesimizi yükseltmezsek, yarın daha vahim olaylarla karşılaşabiliriz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!