Galata Kulesi kurtarılıyor

Güncelleme Tarihi:

Galata Kulesi kurtarılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Kurulu'ndan beklenen iznin alınması üzerine, tarihi Galata Kulesi'ni kurtarma çalışmaları başlatıldı. Kulenin duvarlarında 109 yıl önce başlayan ve bugüne kadar gelişen derin çatlaklar, 200 milyar lira harcanarak, 120 günde onarılacak. 651 yaşındaki kulenin duvarlarındaki çatlakların onarım çalışmaları için dış cephe iskelesi kurulmasına da başlandı.

1348'de Cenevizliler tarafından gözetleme kulesi olarak inşa edilen Galata Kulesi, Bizaslılar tarafından ‘Büyük Burç', Cenovalılar tarafından ‘İsa Kulesi' olarak isimlendirildi. 1509'daki şiddetli depremde 13 metrenin üzerindeki bölümü yıkılan kule onarıldı.

651 yaşında

Hezarfen Ahmet Çelebi'nin kendi yaptığı kanatlarla üzerinden atlayıp, Üsküdar'a kadar uçtuğu kule, İstanbul'da yangınların sıkça görüldüğü 1700'lü yıllarda yangın kulesi olarak kullanıldı. Tarihi kule, 25 Temmuz 1794 tarihinde meydana gelen ‘Galata Yangını'nda yandıktan sonra yeniden onarıldı. Sonraki yıllarda çeşitli eklemeler ve onarımlar gören Galata Kulesi 1964-1967 yıllarında restore edildi. Ancak, duvarlarında, 1890'lı yıllardan itibaren görülmeye başlayan çatlaklar, o tarihte aynı renkte harç hazırlanamadığı için onarılamadı. 1996 yılında çatlakların derinleştiğinin görülmesi üzerine, bilimsel araştırma başlatıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğü'nün Yapı ve Deprem Uygulamaları Araştırma Merkezi tarafından yapılan detaylı araştırma sonunda hazırlanan raporda, tarihi kulenin dış yüzey harçlarında ayrışma ve buna bağlı olarak rutubetin meydana getirdiği doku bozukluklarına hemen her seviyede rastlandığı vurgulandı. Raporda, söz konusu çatlakların Doğu cephesinde 1890 yılından başlayarak günümüze kadar geldiğini, 1964-1967 yıllarında yapılan restorasyon çalışmalarında, bu çatlaklara, o yıllarda dış cephe rengine uygun harç imal edilememesi nedeniyle müdahale edilmediği ifade edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kulenin onarımı konusunda gerekli iznin alınabilmesi için Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvururken, ihale hazırlıklarını da başlattı. Aynı yıl gerçekleşen ihaleyle onarım işi 1996 fiyatlarıyla 50 milyar lira tutarında keşif bedeli ile Pekerler İnşaat firmasına verildi. Dün başlayan, 20 gün sonra tamamlanacak olan onarım çalışmalarının 1999 fiyatlarıyla 200 milyar liraya malolacağı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!