Galapagos'ta deniz iguanaları tehlikede

Güncelleme Tarihi:

Galapagosta deniz iguanaları tehlikede
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2001 00:00



Bir tankerin karaya oturarak 600 ton mazotun denize karışmasına neden olması sonucu bir çevre felaketiyle karşı karşıya kalan Galapagos adalarına özgü deniz iguanaları tehdit altında bulunuyor.

Charles Darwin Vakfı Genel Sekreteri Ekvatorlu bilim adamı Fernando Espinoza, deniz iguanalarının orta ve uzun vadede kirlilikten etkilenebileceklerini belirtti.

Espinoza, tarih öncesi çağlardaki şekillerini koruyan deniz iguanalarının, şu anda bir bölümü mazottan önemli ölçüde etkilenen deniz yosunlarıyla beslendiğini söyledi.

Sırtındaki uzun, keskin çıkıntı, savunması için uzun kuyruğu, toparlak çenesiyle bu yeşil renkli amfibyen hayvanlar, sürekli minik dinozorlara benzetilirler.

Bitki ve hayvan zenginliğiyle evrim teorisini geliştirirken Charles Darwin'e eşsiz bir "laboratuvar"imkanı sağlayan Galapagos adalarının 800 metre açığında karaya oturan Jessica isimli tankerden sızan 600 ton kadar mazot 1200 kilometrekarelik bir alan halinde kuzeye doğru yayılmayı sürdürüyor.

Büyük Okyanus'ta Ekvador'a bağlı Galapagos adalarındaki kirlilik nedeniyle 4 pelikan kuşu ölmüştü. Bölge Valisi Fabian Parra da, kirlilikle mücadele için uluslararası yardım çağrısı yaparken, Fransa ve Almanya yardım göndermeye hazır olduğunu bildirdi, AB Komisyonus da bir uzman heyetinin bölgeye gitmek üzere olduğunu açıkladı. (a.a)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!