Gala Gölü'nün kuşlarını avcılık ve kirlilik tehdit ediyor

Güncelleme Tarihi:

Gala Gölünün kuşlarını avcılık ve kirlilik tehdit ediyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2001 00:00


Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından biri olan Gala Gölü'nde, 93 kuş türünün, kontrolsüz avcılık ve kirlilik nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu bildirildi.

Edirne'nin Enez ilçesindeki Gala Gölü'nde bilimsel çalışmalar yürüten Trakya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kaya, gölde tespit ettikleri 134 kuş türünden 93'ünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu kaydetti.

Kaya, Gala Gölü'nde yürüttükleri çalışmalarda 14 takım ve 41 familyaya ait 134 kuş türünün, göl ve çevresinde yaşadığını tespit ettiklerini belirterek şunları söyledi:

''134 kuş türünden 64'ünün yaz göçmeni, 26'sının kış döneminde olduğunu ve 29'unun ise yerli (bütün yıl görülen) olduğunu tespit ettik. Bu kuş türlerinden 93'ü 'Kırmızı Liste'ye girmektedir. Yani bu listedeki kuş türleri, tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bunlar arasında, tepeli pelikan, erguvani balıkçıl, kara leylek, angıt, suna, mahmuzlu kış kuşu, yalı çapkını bulunmaktadır.''

Mustafa Kaya, bölgede kontrolsüz avlanma nedeniyle adeta bir kuş katliamı yaşandığına dikkati çekerek şöyle devam etti:

''Her türlü yasak avcılık teknikleri kullanılarak yapılan bu avlanmanın yanı sıra göl çevresinde çeltik üretimi, ağırlıklı tarımcılık yapılması, gübre ve zirai ilaçlarla kirliliğe neden olmaktadır. Ayrıca gölde balıkçılık yapılması da kuşlarla birlikte, göl ve çevresindeki tüm hayvan ve bitki topluluklarına zararlı olmaktadır.''


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!