Fuzuli'nin vasiyeti 5 asır sonra yerine getirilecek

Güncelleme Tarihi:

Fuzulinin vasiyeti 5 asır sonra yerine getirilecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2012 11:28

Ünlü divan şairi Fuzuli'nin, “Su Kasidesi”nde yer alan Hazreti Muhammed'in kabrine, kendi mezarından alınacak topraktan yapılacak testiyle su dökülmesi vasiyeti, lise öğrencilerince yerine getirilecek.

Haberin Devamı

Türk divan edebiyatının 16. yüzyılda yaşamış ünlü şairlerinden Fuzuli'nin, “Su Kasidesi”nde yer alan, “Dest busi arzusıyla ger ölsem dostlar. Kuze eylen toprağım sunun anunla yara su (Dostlarım, şayet onun elini öpme arzusuyla ölürsem, öldükten sonra toprağımı testi yapın ve onunla sevgiliye su sunun)” dizeleriyle ifade ettiği dileği üzerine, Trabzon 88. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesince çalışma başlatıldı.

Trabzon 88. Yıl Cumhuriyet Anadolu Lisesi Müdürü Hasan Suiçmez, yaptığı açıklamada, Edebiyat Öğretmeni Turgut Okutur'un öğrencileri ile yüzyılın edebiyat alanındaki en ilginç projelerinden birini ürettiklerini söyledi.

Proje ile Fuzuli'nin “Su Kasidesi”ndeki vasiyet niteliği taşıyan isteğini yerine getirmeyi amaçladıklarını belirten Suiçmez, “Bu noktadan hareketle 'biz bunu yapabiliriz' diye düşünen öğretmenimiz, 5-6 asırdan beri kimsenin aklına gelmeyen düşünceyi bize intikal ettirdi” dedi.

Bağdat'taki mezarından alınan toprak, kargoyla gönderildi

Suiçmez, konuyu Bağdat Büyükelçiliği yetkililerine bir süre önce mektupla ilettiklerini bildirerek, şunları kaydetti:
“Mektubumuza cevap gelmeyince bu kez yetkililere telefonla ulaştık. Yetkililer, şartların zor olduğunu, Fuzuli'nin mezarının en az 30 kilometrelik mesafede bulunduğunu belirttiler. Ortamın savaş tehdidi altında olduğunu ve her gün 50 insanın öldüğü ortamda bu toprağı alıp bize göndermelerinin pek mümkün olmadığını söyledilerse de bizim bu konudaki ısrarlarımız devam etti.”
Büyükelçiliği koruyan güvenlik birimlerine de ulaştıklarını vurgulayan Hasan Suiçmez, “Görevli Fatih Tamer Kömürcü'ye projemizi anlattık. Kendisi de heyecanlandı ve belirtilen şartların zorluğunun doğru olduğunu ancak buna rağmen bize yardımcı olacağı sözünü verdi. Gerçekten de sözünü yerine getirerek toprağı kargo aracılığıyla bize ulaştırdı” dedi.

Vasiyeti yerine getirilebilmek için destek gerekiyor

Suiçmez, projenin bundan sonraki aşamasında, Fuzuli'nin mezarından alınan toprakla testi yapılacağını ifade ederek, şöyle konuştu:
“En yakın zamanda bir usta ile görüşüp, Fuzuli'nin mezarından getirttiğimiz toprakla testi yapılacak. Testiyle beraber bir sponsor bulabilirsek, okulumuzdan bir temsil grubuyla Peygamber efendimizin mezarına ulaşacağız ve oradaki yetkililerden izin alarak, Arap aleminde de tanınan Fuzuli'nin vasiyetini yerine getirmeyi istediğimizi söyleyeceğiz. Mümkünse de Peygamber efendimizin mezarına o testiyle su dökeceğiz ve 6 asır sonra bile olsa Fuzuli'nin vasiyetini yerine getirmenin mutluluğunu yaşayacağız.”

“Sevinçli ve heyecanlıyız”

Edebiyat Öğretmeni Turgut Okutur, yaptığı araştırmalarda Fuzuli'nin bu isteğini kimsenin gerçekleştirmediğini gördüğünü ifade ederek, “Neden 'kültürümüzün büyük şahsiyetlerinin arzularını, vasiyetlerini göz ardı ediyoruz' diye içim yandı. Bunu gerçekleştireceğimiz için sevinçli ve heyecanlıyız. İşin yarısına geldik, bize destek veren olur da tam neticelendirebilirsek, çok bahtiyar olacağız” diye konuştu.
Projede görev alan lise son sınıf öğrencilerden Hasan Yavuz, projeyi öğrenince çok heyecanlandığını ve başaracaklarına inandıklarını söyledi.
Eda Aydın ise 6 asır sonra Fuzuli'nin isteğini yerine getirecek olmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, “Hem okulumuz hem de kültürümüz için gurur verici. İyi ki de bu projenin içindeyiz, çok mutluyuz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!