Free-shop sanıkları hakim karşısında

Güncelleme Tarihi:

Free-shop sanıkları hakim karşısında
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2006 14:38

Kapıkule Gümrük Kapısı’ndaki gümrüksüz satış mağazaları (free- shop) aracılığıyla ‘Teşekkül halinde içki ve sigara kaçakçılığı yaptıkları’ suçlamasıyla haklarında iki ayrı dava açılan 50 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Haberin Devamı

Kapıkule’deki ‘Monet’ ve ‘Vivarini’ isimli gümrüksüz satış mağazalarının sahip, yönetici ve çalışanlarından 29, ‘Global’ ve ‘Flama’ adlı şirketten 21 olmak üzere tutuksuz toplam 50 sanığın, Edirne 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanmalarına bugün ayrı ayrı devam edildi. Duruşma salonun küçük olması nedeniyle daha büyük olan 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi salonunda yapılan ilk duruşmaya 29 tutuksuz sanıktan 22’si, diğer davadaki 21 sanıktan 7’si katıldı.

Monet ve Vivarini mağazaları ile ilgili yargılamada sanık avukatları, duruşmada mahkemeye İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Kürsüsü tarafından hazırlanan dosya ile ilgili hukuki görüş içeren raporu mahkemeye sunarak keşif yapılması isteminde bulundu. Sanık avukatları, fiziki olarak teşekkül suçunun oluşmasının mümkün olmadığını ve bu nedenle keşif istediklerini, ayrıca sanıkların bankalarda hesaplarında bulunan tedbir kararırın kaldırılmasını istedi.

Haberin Devamı

Hazine Vekili ise kaçakçıktan elde edilen paranın ‘Kara Para Aklama Kanunu’ kapsamında değerlendirilmesini isterken İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Tutuksuz sanıklar avukatlarının savunmalarına katıldıklarını bildirdi.

Savunmaların tamamlanmasından sonra Hakim Bülent Günaydın, tanık ifadelerinin alınması için yargılamayı erteledi. Kapıkule’deki ‘Global’ ve ‘Flama’ adlı gümrüksüz satış mağazalarının sahip, yönetici ve çalışanlarının, ‘Teşekkül halinde kaçakçılık yapmak’ suçundan Edirne 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanmalarındaki ikinci duruşmaya ise 21 tutuksuz sanıktan 7’si katıldı.

Sanık avukatları, savcılık tarafından ‘Kara Para Kanunu’na muhalefet’ suçundan yeni iddianame hazırlandığını ve her 2 dosyanın birleştirilmesi isteminde bulundular. Mahkeme Başkanı Bülent Günaydın çeşitli bankalardan istenen hesap bilgilerinin geldiğini bildirdi. Sanıklar savunmalarında kaçakçılık yapmadıklarını savundu.

Savunmalarının tamamlanmasından sonra Hakim Bülent Günaydın, tanık ifadelerinin alınması, çeşitli kurumlara yazılan talimatların beklenmesi ve kara para dosyası ile görülen dosyanın birleştirilmesi ile ilgili talebin değerlendirilmesi için davayı erteledi. Edirne Emniyet Müdürlüğü'nce 8 Aralık günü Kapıkule’de bulunan gümrüksüz satış mağazalarına yönelik operasyon düzenlenmişti. Savcılık operasyonla ilgili hazırladığı iddianamede, sanıkların ‘Teşekkül halinde kaçakçılık yapmak’ suçundan 2 ile 6 yıl arasında hapisle cezalandırılmalarını istemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!