Fransız şarapçı üzüm suyuna geldi Elazığlıyla ortaklık yapacak

Güncelleme Tarihi:

Fransız şarapçı üzüm suyuna geldi Elazığlıyla ortaklık yapacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2008 00:00

8 bine yakın üreticisi ve 129 bin ton üzüm üretimiyle dikkatleri üzerine çeken Elazığ’ı Fransız şarapçıları da mercek altına aldı. Şarap üreticisi Michel Lacroix, Üzüm Üreticileri Birliği’yle görüşerek 100 bin ton üzüm suyu istedi. Lacroix bununla da kalmayıp bölgede kurulacak bir üretim tesisi için ortak olabileceğini söyledi.

TÜRKİYE’nin üzüm üretimi bakımından en önemli merkezlerinden biri haline gelen Elazığ sonunda Fransız şarapçılarının da dikkatini çekti. 8 bin üreticisiyle, 120 bin ton üzüm üreten bölgeyi mercek altına alan Fransız şarapçı Michel Lacroix’un Elazığ’dan 100 bin ton üzüm suyu istedi. Lacroix’un bölgedeki üzümü çok beğendiğini söyleyen Vali Muammer Muşmal, "Michel bölgeden üzüm suyu almaya geldi. Ancak Elazığ’daki üzüm bağları onu çok etkiledi" dedi. Elazığ Üzüm Üreticileri Birliği Başkanı Hüsamettin Kaya ise, Lacroix’un bölgede kurulması planlanan üretim tesisine ortak olacağını, 20 milyon dolarlık projede üzüm suyu, üzüm yağı, üzüm şekeri ve şarap üretmeyi planladıklarını açıkladı.

20 MİLYON DOLARLIK TESİS: Hüsamettin Kaya, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) önderliğinde kurulan Elazığ Üzüm Üreticileri Birliği’nin bölgede üzüm suyu ve şarap üretimine yönelik bir tesis kurma planı bulunduğunu belirterek, "Fransız ortağımız bize sadece şarap ve üzüm suyu üretiminde ortak olmayacak. Aynı zamanda üzümden yağ, şeker ve gübre üretimi ile ilgili teknik alt yapıyı sağlayacak" dedi. Kaya projenin detaylarını ise şöyle anlattı: "Elazığ’a ikinci şarap fabrikasını kuracağız. 20 milyon dolarlık bir yatırım planlıyoruz. Tesiste sadece şarap üretimi olmayacak. Üzüm suyu ve üzüm türevleri işleyecek bir tesis olacak. Burada renksiz üzüm şekeri, pekmez, üzüm suyu, sirke ve üzüm yağı gibi birçok çeşit üretim gerçekleşecek. Aynı zamanda yıllık 3.5 milyon litre şarap üretim kapasitesi olan bir tesis kuracağız."

40 BİN KİŞİ EKMEK YİYOR: Kaya, bölgede 2007 yılı üzüm rekoltesinin 129 bin ton olduğunu vurgulayarak bölgedeki üzüm üretimi hakkında şu bilgileri verdi: "8 bin üretici var ama 40 bin kişi ekmek yiyor. Geçen yıl 77 bin ton sofralık üzüm, 52 bin ton şaraplık üzüm üretildi. 900 ton ise kurutmalık üzüm üretimi gerçekleşti. Bölgede ise sadece 1 şarap fabrikası bulunuyor. Oysa bu sayı 10’a çıkabilir. Çünkü Elazığ bunu kaldırabilecek kapasiteye sahip."

ÜRETELİM DÜNYAYA SATALIM: Vali Muammer Muşmal, Elazığ’ın Fransızlar tarafından keşfedilmesinin önemine dikkat çekerek "Fransız yatırımcı üzüm ve bağcılık konusunda Elazığ’da neler yapılabileceği, nasıl katkıda bulunabilirler, burada yatırım olup olmayacağı konusunda fikir sahibi olmak için ilimize geldiler" diye konuştu. Fransızların üretim konusunda çok farklı ürün fikirleri verdiklerini belirten Muşmal şöyle devam etti: "Lacroix, Elazığ’daki bağaları tek tek gezdi. Bölgedeki ürünün üzüm şekeri ve üzüm yağı gibi çeşitli üretim fırsatları yaratabilecek potansiyeli bulunduğunu söyledi. Ayrıca Elazığ Üzüm Üreticileri Birliği’ne de ’bunları üretelim dünyaya satalım’ diye çağrıda bulundu. "

Kaliteli şarap üretip ihracat yapacağız

ELAZIĞ Valisi Muammer Muşmal, bölgedeki üreticilerin şimdiden 2011 yılı için hedef koyduğunu belirterek, 3 yıl sonra Elazığ’da üzüm üretiminin 250 bin tona ulaşacağını söyledi. Hüsamettin Kaya ise bölgede kurulacak tesiste çeşitli şaraplar üreteceklerini anlatarak şu bilgileri verdi: "Bölgemizin üç önemli üzümü var. Özellikle üzüm türevlerinden elde edilen ürünleri ihraç edeceğiz. Çünkü Avrupa’da üzüm yağı ve şekeri çok tutuyor."

Rakamlarla Elazığ üzüm ekonomisi

2007 üretimi 129 bin ton.

8 bine yakın üzüm üreticisi var.

40 bin kişi bu bağlardan ekmek yiyor.

Bölgede 1 şarap fabrikası bulunuyor.

Yılda 5-6 bin ton üzüm alıyor.

2011 hedefi 250 bin ton üzüm üretimi.

10’a yakın fabrika kurulabilir.

77 bin ton sofralık üzüm üretiliyor.

52 bin ton şaraplık.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!