Fransız gözüyle Van Kedisi

Güncelleme Tarihi:

Fransız gözüyle Van Kedisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Fransızların kedi dergisi 'Chat', Van Kedisi'ne tam sekiz sayfa ayırmış. 15 fotoğrafla tanıttığı gözbebeğimiz Van Kedisi'ni öve öve göklere çıkartmış. Chat Dergisi'nin

Van Kedisi için yorumu açık ve net: ‘‘Van: One’’

Avrupa'nın yaklaşık 50 yıldır tanıdığı, adına fan klüpler kurulan, Internet üzerinde sayfalar açılan Van Kedimizi bir de Fransızlardan dinleyelim. Koltuklarımız kabarsın.

Van Kedisi, dünya üzerindeki hemcinsleri arasında en doğal olanı. Melez hale getirilmiş kedi ırklarıyla kıyaslandığında saflığıyla büyülüyor. Bu özelliği, onu kedi dünyasının yıldızı yapıyor.

Van Kedisi besleyenler, hem yırtıcılığına, hem de oyun oynamayı ve yakınlık kurmayı seven yönüne dikkat çekiyorlar. Van Kedisi besleyen bir Fransız, bakın kedilerini nasıl anlatıyor:

‘‘Benim kedim gezmeyi çok seviyor. Saatlerce üstelik de çok uzak yerlere gezmeye gidiyor. Onu çoğu zaman dere kenarında buluyoruz. Bazen bize yılan taşıyor. Dostlukta ise üstüne yok. Patilerinin ucuyla yüzümüze dokunmaya bayılıyor’’ diyor.

Konuklara davranışları ise kedisine göre değişiyor. Van Kedileri genellikle çok hareketlidir. Bir haftasonu bile kafeste kalmaya asla dayanamaz. Oyun, onun için vazgeçilmezdir. Herşeyle oynayabilir. Oyundan sonra da mutluluktan saatler boyunca uyuyabilir.

Aslında onun bir su hayvanı olduğunu düşünebilirsiniz. Suyla oynamasını öylesine seviyor ki. Eğer suya gidiyorsa, bu kesinlikle gerekli olduğu için değil, sadece zevk içindir. Van kedilerini çeşmeden akan damlalarla oynarken de çok sık görebilirsiniz.

Tüylerindeki iki renkliliğin Van Kedisi'nin karakteristik özelliklerinden olduğu kabul edildi. Bu farklı renkler genellikle vücudunun iki bölgesinde bulunuyor. Birincisi kulaklarının çevresinde, ikincisi de kuyruğunda. Bazen çok nadir olarak da vücudunda bulunuyor.

Van Kedisi, tüyleri orta uzunlukta olan kediler arasındadır. 6 kilogram ve daha fazla kilosuyla iri kediler arasında yeralıyor. Dişileri bile bazen 4-5 kg’ı bulabiliyor. Vücudu uzun, kaslı ve iri kemikli. Dokunduğunuzda, sıkı ve ağır. Gür ve hayli uzun bir kuyruğu var. Kedinin kuyruğunun ne kadar uzun olduğunu vurgulayan yöresel bir atasözü şöyle:

‘‘Kedi kuyruğuyla kapıdan geçinceye kadar, kış biter’’.

Van Kedisi'nin arka patileri, öndekilerden daha uzundur. Kaslı ve birbirlerinden iyice ayrılabilir. Parmakları da o derece sıktır. Van Kedisi'nin başı çok uzun değil, ama çok geniş de değil. Üçgen şeklinde ve çevresi belirlenmiştir. Bazen erkek kedilerde dişilere göre daha geniş olabilir. Elmacık kemikleri de çıkıktır.

Gözlerin çok hafif şekilde basık olduğunu, burnun ise aşağı doğru eğik olduğunu söyleyebiliriz. Ama Van kedisinin yüzü bir tilki gibi sivri değildir. Boynu güçlü ama kısadır. Kedinin gözleri büyük, yuvarlak ve hafif eğik olarak yüze yerleşmiştir. Gözleri bazen gri veya mavi, bazen de birbirinden farklı renkte olur. Biri gri, diğeri mavi veya yeşil olabilir. Kulakları büyük ve geniş, dibe doğru bir yuvarlaklık söz konusudur. Yüzünün dışı beyaz, iç kısmı pembemsidir.

Van Kedisi'nin postu kalın, tüyleri normal uzunluktadır. Yazın diğer kediler gibi tüy değişimi yaşar ve o dönemde tüyleri azalır. Kışın yeniden eski rengini ve beyaz bir kar topu halini alır.

Köpek bakım evleri

Siz de binlerce çalışan köpek sahibi arasındaysanız, bazen kendinizi suçlu hissediyor olmalısınız. Çalışan köpek sahipleri köpeklerini bütün gün boyunca evde yalnız bırakmış olmaktan suçluluk duyar.

Köpek bakım evleri, çalışanlar için iyi bir alternatiftir.

Sabahları köpeği bu tür evlere bırakabilir ve köpeğinizin sizin yokluğunuzu sağlıklı ve eğlenceli geçirmesini sağlayabilirsiniz. Köpeğinizi teslim edeceğiniz merkezi önce yakından tanımaya çalışın.

- Oyun sahası var mı?

- Kullandıkları oyuncaklar ve oyun odasındaki ekipmanlar güvenli mi?

- Mevcut temiz suları var mı?

- Şekerleme yapmak isterse, nerede uyuyacak?

- Yönetim anlayışları hakkında nasıl bir izlenim edindiniz? Yazılı bir taahhütleri var mı?

- Kadronun olgunluğu, deneyimi ya da eğitimleri uygun mu?

- Merkez, temiz mi? Görevlilerin giyecekleri temiz mi?

- Bina ve arazi yürüyüşlere uygun mu?

- Tesisin kapasitesi yeterli mi?

- Güvenlik olarak içeride ve dışarıda yeterli mi? Kapı girişi, çıkışı sistmler nasıl? Bahçenin çevresindeki duvarın yüksekliği ne kadar?

- Kadro ve yönetim olarak anlayşıl insanlar mı? Köpek davranışları konusunda deneyimleri var mı? Her durumda sabırlı ve profesyonel olabilirler mi?

- Hava koşullarının aşırı olduğu durumlarda ne gibi önlemler alıyorlar?

- Görevli başına kaç köpek düşüyor? Oran nedir? 10 köpek başına en az bir görevli idealdir.

Tüm sorularınıza tatmin edici cevaplar alıyorsanız, kendiniz ve köpeğiniz için doğru bakım merkezini seçtiniz demektir.

MEKTUP

Hürriyet Medya Towers Pet Corner

Güneşli-34544 İSTANBUL Faks: 0212 677 03 40

e-mail: bovacik@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!