Fransız basını: Atlantik fayı çatladı

Güncelleme Tarihi:

Fransız basını: Atlantik fayı çatladı
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 11, 2003 13:11

Fransız basını, dün NATO'da olası Irak savaşında Türkiye'nin savunulması planlarının hazırlanması talimatının veto edilmesi üzerine ortaya çıkan gerginliği ''Atlantik fayında çatlak'' olarak yorumladı.

Haberin Devamı

Fransa'nın vetosunun Türkiye'ye değil, ABD'ye yönelik olduğunu yazan Le Figaro gazetesi, Ankara'nın ihtiyacı olması halinde vetocu üçülke Fransa, Belçika ve Almanya'nın yardım için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti  

Liberation gazetesi de, ''NATO'da savaş mantığına ilk veto'' başlığıyla verdiği haberde, üç ülkenin gerekli olması halinde derhal Türkiye'nin yardımına koşmaya hazır olduklarını belirtti.
Â

Le Monde gazetesi ise ''Paris, Washington'u sinirlendiriyor'' başlığıyla verdiği haberinde, ABD'nin Fransa'ya NATO'daki vetosundan dolayı büyük tepki duyduğu kaydedildi.
 

ALMAN BASINI: NATO'DAKİ EN BÜYÜK ÇATLAK
Â

Alman basını, NATO'da dün Fransa, Almanya ve Belçika'nın, olası Irak savaşında Türkiye'nin savunulması konusunda planların hazırlanması talimatını veto etmeleri üzerine ortaya çıkan durumu, Ä°ttifak'taki en büyük kriz olarak yorumladı.Â

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi, üç ülkenin itirazının arkasında, NATO üyeleriyle ABD arasında Irak konusundaki derin görüş ayrılıklarının bulunduğunu yazdı.
  

Frankfurter Rundschau gazetesinde yer alan bir yorumda da, NATO'nun, tarihinin en büyük krizini yaşadığı belirtilerek, ''Aslında NATO'nun ruhu tartışılıyor. NATO bir savunma teşkilatı olarak mı kalsın, yoksa koruma amaçlı global müdahalelere mi alet olsun?'' ifadesi kullanıldı.
Â

Die Welt gazetesi ise önemli AB ülkeleri ile ilişkilerini bozmamakiçin Türkiye'nin, NATO Konseyi'ndeki vetoya tepkisinin ''oldukça ılımlı'' olduğunu savundu.
Â

Gazete, adı açıklanmayan bir AK Parti milletvekilinin, ''Kendimizi yalnız bırakılmış hissediyoruz. Belçikalıların talep ettiği gibi, savaş başladıktan sonra savunma önlemleri alınamaz. Bu Türkiye için geç olabilir'' sözlerine yer verdi.
Â

Berliner Morgenpost gazetesi de, NATO'nun çok büyük bir kriz içinde olduğunu, Türkiye'nin, savunma yardımı yapılmak istenmemesinin nedenlerini sorduğunu kaydetti.
Â

Berlin'de yayınlanan B.Z gazetesi, Başbakan Gerhard Schröder'in ABD'ye karşı yürüttüğü politikanın ''çok pahalıya malolabileceğini'' belirtti.
 

Ä°NGÄ°LÄ°Z BASINI: ABD TÃœRKÄ°YE'YÄ° KORUR

The Times gazetesi, ABD'nin gerekirse Türkiye'yi NATO ÅŸemsiyesi dışında korumaya kararlı olduÄŸunu, bunun için Almanya, Fransa ve Belçika'nın dışındaki NATO ülkelerinden de yardım alınabileceÄŸini yazdı.Â

Eski baÅŸbakanlık dış politika ve savunma danışmanlarından Lord Powell, gazetede yayınlanan yorumunda, ''NATO, bu zor karar ve sergilenen ikiyüzlülüğe raÄŸmen ayakta kalmayı baÅŸaracaktır'' ifadesinikullandı.Â

Powell, özellikle Almanya ve Fransa'yı sert dille eleÅŸtirdi ve ikiülke liderlerine, eski baÅŸbakan Sir Winston Churchill'in, ''Ä°nsanın müttefikiyle kavga etmesinden daha kötü tek ÅŸey, müttefiki olmadan kavgaya girmesidir'' sözlerini hatırlattı.Â

Financial Times gazetesi ise sadece tedbir niteliÄŸindeki bir kararın alınması konusunda NATO içinde bu kadar büyük tartışmaların yaÅŸanmasının, özellikle, Ä°ttifak'tan, Rusya'nın olası tehdidinden korunmayı bekleyen, yeni üyeler olan DoÄŸu Avrupa ülkeleri için ''hoÅŸ''olmadığını yazdı.Â

The Independent gazetesinde yayınlanan yorumda da, NATO'nun tarihinin en zor toplantısını yaptığı, Ä°ttifak'ın da BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in de ömrünün kısa olduÄŸu savunuldu.Â
Tarihçi yazar Andrew Roberts'in Telegraph gazetesindeki yorumunda ise ''Fransa her zaman bencildi, ama Almanya'nın sorunu ne, anlayamadık'' ifadesi kullanıldı. 

İTALYAN BASINI: BUGÜNE KADAR OLMAMIŞ BÖLÜNME

Fransa, Almanya ve Belçika'nın, NATO'da Türkiye'nin savunması konusunda planların hazırlanması talimatını veto etmeleri, Ä°talyan basınında ''NATO'da çatlak'' olarak yorumlandı.Â

Eski Ä°talyan büyükelçi Sergio Romano, ülkenin en yüksek tirajlı gazetesi Corriere della Sera'da yayınlanan yorumda, dünyadaki en büyükuluslararası örgütler olan BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM), NATO ve Avrupa BirliÄŸi'nin (AB) tarihlerinde bu zamana kadar olmamış ÅŸekilde bölündüklerini belirtti.Â

Sol görüşlü La Repubblica gazetesi de, Amerikalılara göre veto kararının NATO'da krize yol açtığını, Türkiye'nin ise 4. maddenin yürürlüğe girmesini talep ettiÄŸini yazdı.Â

Öte yandan, La Stampa gazetesi, Ä°talya BaÅŸbakanı Silvio Berlusconi'nin, AB dönem baÅŸkanı Yunanistan'ın 17 Åžubat'ta Irak kriziyle ilgili olarak AB liderlerini olaÄŸanüstü toplantıya çağırmasına karşı olduÄŸunu öne sürdü.Â

''Berlusconi, şahinler ve güvercinler arasında sıkıştı'' başlığı altında verilen haberde, Berlusconi'nin, AB'de yeni çatlakları engellemek için Pazartesi yapılacak toplantıyı erteletmek istediği savunuldu.

Haberin Devamı

ARAP BASINI VETODAN MEMNUN

Fransa, Almanya ve Belçika'nın Irak'a olası savaş halinde Türkiye'nin savunulmasına ilişkin kararı NATO'da veto etmesi, Körfez ülkelerinin yanı sıra İsrail basınının da gündeminde yer aldı.
  

Körfez ülkelerinden Katar'da yayınlanan El Raya gazetesi, ''Barışçı bir çözüm mümkün'' başlığını kullandığı haberinde, ''Fransa ve Almanya'nın Irak'a savaşın önlenmesi için sarfettiği çabalar uluslararası hukuk çerçevesine giriyor. Bu girişim krizin barışçı yollardan çözülmesiyle sonuçlanabilir'' yorumunda bulundu.

Haberde, ''Fransa, Almanya ve Belçika'nın NATO'da vetosu, Avrupa'nın barış düşüncesinin zafere ulaştırılması isteğini doğruluyor'' ifadesi kullanıldı ve bu çabaların Arap ülkelerince etkinşekilde desteklenmesi gerektiğinin altı çizildi.
Â

Bir başka Katar gazetesi El Vatan da, ''ABD'nin savaşa götüren planını durdurmayı amaçlayan asi Avrupa ülkelerinin çabalarının Arap ülkelerince desteklenmesi'' çağrısında bulundu.
 Â

Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) yayınlanan El Arap gazetesi, Bağdat yönetiminin BM silah denetçileriyle işbirliği yaptığı ve Iraklıbilim adamlarının özel görüşmeleri kabul ettiği belirtilerek, ''Bu işbirliği, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in nitelendirdiği şekliyle 'yaşlı Avrupa'yı uluslararası hukuku savunmaya teşvik etti'' yorumunu yaptı.
Â

Bir başka BAE gazetesi El İttihad da, ''Bu 3'lünün vetosu ABD ile 'yaşlı Avrupa' arasındaki ilişkilerde gerçek bir kötüleşmenin işareti midir, yoksa söz konusu olan sadece geçici bir anlaşmazlık mı?'' sorusunu sordu.
Â

Suudi Arabistan gazetesi El Riyad'daki haberde, ABD'nin Kurban Bayramı'ndan sonra ''Irak halkını boğmaya hazırlandığı'' ifadesi kullanılırken, ''ABD, Irak halkını boğmak için savaş tamtamlarını çalıyor ve terörizmi ortadan kaldırmak bahanesiyle İslam dünyasını ve Arap bölgesini terörize ediyor'' denildi.
Â

Ä°SRAÄ°L BASINI: KAYGI DUYUYORUZ

İsrail basını ise NATO'daki kriz nedeniyle duyulan kaygıya geniş yer ayırdı.
Â

Bağımsız Maariv gazetesi, 3 NATO ülkesi ve Rusya'yı ''aptallık eksenine'' yerleştirerek, Irak'a yönelik savaşı baltalamak için her şeyi yapmakla suçladı.
Â

Gazetedeki haberde, Birinci ve inci Dünya Savaşları'na atıfta bulunularak ''Davranışları, neden Avrupa kıtasının insanlığın en kötü trajedilerinin çürümüş toprağı olduğunu açıklıyor'' suçlamasına yer verilirken, bu ülkelerin liderleri Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in ekmeğine yağ sürmekle suçlandı.
Â

SaÄŸ eÄŸilimli Jerusalem Post gazetesinde, NATO krizinin sonucunda Ä°srail'in bedel ödeyeceÄŸi yorumu yapılırken, ABD ve Avrupa'nın, Ä°srail-Filistin anlaÅŸmazlığına çözüm bulmak için Ä°srail'in karşı çıktığı ve ABD, AB, BM ve Rusya'nın oluÅŸturduÄŸu Dörtler'in ortaya attığı ''yol haritası'' temelinde ortak tavır belirleyerek uzlaÅŸmasının mümkün olduÄŸu belirtildi.Â

Haberin Devamı


Yediot Aharanot gazetesi de, Ä°srail'i, ''Dünya çapındaki mükazerelerde savaşın gerekli olduÄŸu konusunda ses çıkarmamakla'' suçladı.Â

İsrail'de basın, ordu ve siyasetçilerin savaş için seferber oldukları belirtilen haberde, ''Dünya sorular soruyor, ancak gaz maskeleri takmaya ve sığınaklara inmeye hazırlanan bizler soru sormuyoruz'' deniliyor.
Â

Haaretz gazetesindeki haberde de, ''Esas olan, bölgede istikrarsızlık riski taşısa da, Ä°srail'in baÅŸ düşmanı olarak algılanan Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesidir'' denildi.Â


IRAK BASINI: VETO ABD'YE BÄ°R TOKAT


Irak'ta etkin gazetelerden Babil gazetesi, Fransa, Almanya ve Belçika'nın Irak'a olası savaÅŸ halinde Türkiye'nin savunulması konusunda bir kararı veto etmesinin ABD'ye birtokat olduÄŸu yorumunda bulundu.Â

Fransa, Almanya ve Belçika'yı tebrik eden gazetedeki haberde, ''Buüçlünün vetosu, NATO'yu en önemli askeri aracı olarak gören Amerikan hükümetine bir tokattır'' ifadesi kullanıldı.
Â

Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in oğlu Uday'ın yönetimindeki gazetede, ''Bu vetoyla Avrupa, savaşa karşı olduğunu bir kez daha göstermiştir. ABD Başkanı George Bush hükümeti yeni bir güç kutbu haline dönüşebilecek ve dünya düzenini yeniden oluşturabilecek blokları vurmak istiyor. NATO'ya bu veto, ABD'nin Irak gibi uluslararası toplum için önemli dünya meselelerini inkar etmeye devam etmesi halinde, BM Güvenlik Konseyi'ne bir vetonun öncüsü de olabilir'' yorumu yapıldı.
Â

Gazete, ''Irak'a saldırıya karşı gelerek artan muhalefet karşısında ABD, tecrit edilmesi ve insanlığa karşı işlediği suçlardan yargılanması gereken hukuk dışı bir ülke haline geldi'' ifadesi kullanıldı.
Â

ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Pazar günü yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi'nde Irak'a güç kullanımına izin verecek yeni bir karar hakkında müzakerelerin başladığını söylemişti.
Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!