Fransa'ya idam güvencesi

Güncelleme Tarihi:

Fransaya idam güvencesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Fransa, Alaattin Çakıcı hakkında ‘İdam etmeyin’ güvencesi isterse, Türkiye, Dışişleri Bakanlığı kanalıyla bu güvenceyi verecek. Güvencede ‘Türkiye’de 1983'ten beri idam edilen kimse yok, idam edilen de olmayacak' mesajı iletilecek. Bu arada Çakıcı, yakalandığı Nice kentinde dün öğleden sonra mahkemeye çıkarıldı. Fransız hakim Çakıcı'nın Türkiye'deki suç dosyalarının istenmesine karar verdi. Mahkemenin bu kararı üzerine Çakıcı, 40 günlük iade başvususu süresince tutuklu olarak kalacak. Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Doç. Dr. Şeref Ünal da Hürriyet'e, Türkiye-Fransa arasındaki Suçluların İadesi Anlaşması'na dayanarak başvuru yapıldığını söyledi. Ünal bu nedenle Fransızların Çakıcı'yı 40 günlük başvuru süresi içinde serbest bırakmalarının mümkün olmadığını açıkladı. Dışişleri kaynakları da Fransa'nın ‘İdam edilmemeyi iade şartı’ olarak ileri sürmesi halinde, Çakıcı için ‘idam edilmeme güvencesi’ verilebileceğini belirttiler.

ÖĞLE ŞART YOK

Suçluların İadesine İlişkin Avrupa Sözleşmesi'nin 11. maddesi, istekte bulunulan ülkenin (Fransa) ‘Suçlunun idam edilmemesi ile ilgili güvence istemesi’ diye bir şart bulunmadığını, bunun o ülkenin tercihine bağlı olduğunu hükme bağlıyor. Buna göre, Fransa idam güvencesi isteme hakkına sahip. Ancak, Fransa Mahkemesi'nin takdir hakkını kullanarak, iade şartı olarak, suç dosyası bir hayli kabarık olan Çakıcı için idam güvencesi istememesi de mümkün görülüyor.

İŞLEMLER BAŞLADI

Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dışilişkiler Genel Müdürlüğü dün Çakıcı'nın iadesi işlemlerine başladı. Daha önce ABD için hazırlanan dosya güncelleştirilerek, en kısa sürede Fransa Mahkemesi'ne sunulacak. Çakıcı'nın dosyasında yargılandığı davalarla ilgili eksik belge bulunması halinde, bu belgeler ilgili mahkemelerden getirilip, Fransızca'ya çevrilecek. Bakanlık yetkilileri, Çakıcı'nın idamla yargılanmasının mutlaka iade talebinin reddi anlamına gelmediğini ve takdirin mahkemeye ait olduğunu vurguladılar. Bu arada, Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'nden bir irtibat görevlisinin, Çakıcı'nın Nice'teki sorgusuna refakat ettiği öğrenildi. Paris Büyükelçiliği Müsteşarı Kaya Türkmen de Fransız Dışişleri Bakanlığı'na iade konusunda gereken ilk bilgileri ulaştırdı.

AFFEDİLMEYECEK

DSP'nin hazırladığı, ancak ANAP'ın yeniden masaya yatırdığı af tasarısında, çete suçlarının affedilmemesi öngörülüyor. Tasarının bu şekliyle yasalaşması halinde, Çakıcı'nın mafya bağlantılı TCK'nın 313. maddesi kapsamına giren suçları affedilmeyecek. Çakıcı'nın idamı öngören, ‘Tahammüden birden çok kişiyi öldürmeye azmettirme’ suçundan affı ise tasarının TBMM'de nasıl yasalaşacağına bağlı. Tasarı ‘Adam öldürme cürümlerini’ kapsam dışı tutarken, azmettirme konusunda açıkça bir sınırlama getirmiyor. Cinayete azmettirme af kapsamına girerse, beş kez idam ve 100 yıla varan hapisle yargı önüne çıkacak Çakıcı, da aftan yararlanabilecek.

FRANSIZ BASININDA

Fransız basını da Çakıcı'nın yakalanmasına büyük ilgi gösterdi. Olay basında geniş yer aldı. Nice Maten Gazetesi'nde çıkan haberde, ‘‘Türk mafya lideri yakalandı’’ başlığı kullanıldı. Nice'de yerel gazeteler de olayı manşetten duyurdu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!