“Fransa'nın Cezayir'e yaptığı da soykırım sayılsın”

Güncelleme Tarihi:

“Fransanın Cezayire yaptığı da soykırım sayılsın”
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2011 16:27

TBMM Katip Üyesi, CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Fransa'nın Cezayir'de yaptığı insanlık suçlarının soykırım sayılarak, inkar edenlerin cezalandırılması için kanun teklifi verdi.

Haberin Devamı

Özcan, Fransa'nın Cezayir ve Ruanda Halkına Yönelik Soykırımı Hakkında Kanun Teklifini, TBMM Başkanlığı'na sundu.

Teklif, Fransa Devleti tarafından, Cezayir'de 8 Mayıs 1945 tarihinden başlayarak Cezayir halkına yönelik olarak gerçekleştirilen eylemlerin “soykırım” olarak kabul edilmesini amaçlıyor.

Türkiye sınırları içerisinde, her ne şekilde olursa olsun doğrudan ve dolaylı olarak Fransa tarafından Cezayir'de gerçekleştirilen soykırımı inkar edenler hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor.

Her yıl 8 Mayıs'ın, “Cezayir Halkına Yönelik Soykırımı Anma günü” olması isteniyor.

Teklifin gerekçesinde, Cezayir'in 1830'da Fransız kolonisi olduğunun anımsatılarak, bu tarihten Cezayir'in 1962'de bağımsızlığına kadar geçen süre zarfında belli dönemlerde şiddetlenen birçok direniş olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Fransa'nın, Cezayir'i Fransızlaştırma kararını çok sert uygulamalarla gerçekleştirmeye çalıştığının ifade edildiği gerekçede, şunlar kaydedildi:

“Direnişi kırmak için askeri, kültürel, dini ve siyasi asimilasyon politikaları uygulamıştır. 132 yıllık bağımsızlık mücadelesinde yaklaşık 1,5 milyon Cezayirli katledilmiştir. Fransızların yaptığı en büyük katliamlardan biride 8 Mayıs 1945'de Setif ve Guelma'da 45 bin kişinin öldürülmesiyle sonuçlanan katliamdır. Bu tarihte Fransız ordusu ayrım gözetmeden karadan ve havadan hedef göstermeden halkın üzerine bomba yağdırmıştır.

Fransa Afrika ülkelerinden Ruanda'da da 1994 yılında Haziran-Ağustos döneminde 1,4 milyon Tutsi ve ılımlı Hutu'nun ölümüyle sonuçlanan soykırımda da aktif rol oynamıştır.

Fransa'daki Ermeni diasporasının, Fransa parlamentosunda 1915 olaylarının Ermeni soykırımı olarak tanınmasını sağlamasıyla ne kadar etkili olduğu görülmektedir. Cezayirli yöneticiler 'Fransa, Cezayir'de soykırım yaptı, özür dilesin' dedikçe; Fransızlar, 'Bu işi tarihçilere bırakalım' yanıtını vermektedir. Ancak aynı Fransa 1915 tarihinde Ermenilere soykırım yapıldığı konusunda ısrarlı. Hatta bu ısrarını daha da üst seviyelere taşıyarak artık soykırım yok demek bile Fransa'da suç sayılması için Mecliste görüşmeler yapılmaktadır. Bunu kabul etmek tarihimize yapılacak olan en büyük ihanettir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!