Fransa’da hükümet destekli yobazlık

Güncelleme Tarihi:

Fransa’da hükümet destekli yobazlık
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2011 09:56

New York Times, peçe yasağını dün hayata geçiren Fransa hükümetini, siyasi çıkar için Müslümanlara baskı yapmakla suçlayarak yerden yere vurdu.

Haberin Devamı

FRANSA'DA BURKAYA YAKA PAÇA  

Fransa’nın dün yürürlüğe soktuğu ve kararı protesto eden iki kadının tutuklanmasına neden olan peçe yasağı, hükümetin sık sık yaptığı Fransa’nın değerleri, güvenlik ve cinsiyet eşitliği çağrılarıyla birlikte geldi.

Ancak geriye atılan bu büyük adımın, geçmişte peçelerin okullarda yasaklanmasının veya Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve partisi tarafından başlatılan “Fransız kimliği” tartışmalarının asıl amacının ne olduğu konusunda şüphe yok. Tüm bunlar, Fransa’nın giderek güçlenen göçmen karşıtı sağcı kanadını memnun etmeyi amaçlayan ve nüfusun onda birini oluşturan Müslümanlara hedef alan iğneleyici saldırılar.

Nikabın devlet binalarında, kamu hizmetlerinde, sokaklarda veya eğlence merkezlerinde yasaklanması, alınan önlemler arasında en çok öne çıkan karar olurken, bazıları bu yasağı kadınların sembolik olarak boyun eğmeye zorlanması olarak görüyor.

Haberin Devamı

Ancak Fransa’da yaşayan beş ya da altı milyon Müslüman’dan sadece bir avuç kadarı çarşaf giyiyor. Onların bu kararı vermesi de ne hükümeti ne de polisi ilgilendirir.

Peçe yasağının tek sonucu, Fransa ve Avrupa’nın diğer bölgelerinde Müslümanlara yönelik baskının güçlenmesi olacak. Bu baskı, İslam’ı Fransa’ya yabancı olarak nitelendiren İçişleri Bakanı Claude Guéant’ın açıklamasıyla da net bir biçimde ortaya çıkmıştı. Guéant, “Neden ülkemizde bir dine eskiden beri var olan dinlerden daha fazla hak tanıyalım ki?” demişti.

İyi ki, Sarkozy’nin kabinesindeki bazı yetkililer bu oyunların ötesini görebildi. Başbakan François Fillon, utanç verici “ulusal kimlik tartışmasına” bir yıl önce sessiz sedasız son noktayı koydu. Yakın dönemde ise Fillon laiklik üzerine benzer bir tartışmada yer almayı reddetti. Birçok dini lider de bu tartışmayı kınadı.

Sarkozy ve diğerleri bu örnekleri takip etmeli ve politik çıkar için utanmaz hamlelerine bir son vermeli.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!