Frankofonlara gün doğdu!

Güncelleme Tarihi:

Frankofonlara gün doğdu
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Şehrimizde yaşayan ve sayıları hiç de az olmayan frankofonlar yaşadı. Çünkü İstanbul Fransız Kültür Merkezi bugünden itibaren 26 Mart'a kadar Dolmabahçe Kültür Merkezi'nde sürecek bir şenlik düzenliyor. ‘‘Frankofoni 2000'' (Francophonie 2000) adı altında düzenlenen şenlik

eğlenceli etkinlikler içeriyor.

Frankofoni Şenliği tüm dünyada Fransızca'yı paylaşan ülkelerin 20 Mart tarihinde kutladığı uluslararası bir şenlik. Frankofoni Şenliği'nin uluslararası sponsorlarından TV5 televizyonu İstanbul'daki kutlamalarda Fransız Kültür Merkezi'nin partnerleri arasında yer alıyor.

26 Mart'a kadar 10.00-22.00 saatleri arasında gerçekleşecek şenlik, bilim tutkunlarından sirk meraklılarına, çizgi roman fanatiklerinden müstakbel edebiyatçılara kadar herkesin zevkle katılabileceği ‘‘sergili-oyunlu aktiviteler''den oluşuyor. Üstelik bu aktivitelere katılanlar şenliğin sonunda değerli armağanlar kazanıyor. Bu armağanlar çerçevesinde 10 kişi Fransa seyahati kazanacak. Üç hafta ile bir ay arasında değişen bu seyahatin gidiş-dönüş ve konaklama masrafları da bu armağanların içinde.

‘‘Ama ben tek ‘merci' dışında tek kelime Fransızca bilmiyorum ki'' diyenlerdenseniz boş yere efkárlanmayın. Zira şenliğin tüm etkinlikleri hem Fransızca hem Türkçe olmak üzere iki dilde sunuluyor.

Bu kadar laftan sonra Frankofoni'de neler olduğunu merak ediyor musunuz? Sayalım:

Çizgi roman üzerine atölye çalışmaları ve ünlü Fransız çizgi romancı Paul Gillon'un ‘‘Paul Gillon, levhalar ve kelimeler'' çizgi roman sergisi (Angoûleme Ulusal Çizgi Roman ve İmaj Merkezi'nin çizgi romanın oluşum süreci hakkında bilgi veren ve dört gün sürecek atölye çalışmaları bugün başlıyor); ayrıca Fransız Kültür Merkezi salonunda ve serginin sunulduğu mekánda videodan izlenebilecek ‘‘Ekran Arkasındaki Çizgi Roman'' başlıklı bir film festivali.

Cas d'espece Sokak Tiyatrosu gösteri ve atölye çalışmaları (atölye çalışmaları 22-23 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek, atölyeler üçer saat sürecek; ayrıca topluluk ‘‘Çirkin Ördek Yavrusu'' adlı oyunu 24 Mart saat 20.00'de sergileyecek).

Hepimiz Farklıyız!: ‘‘Genetik'' üzerine sergi, animasyon ve konferanslar (Paris'teki La Villette Bilim Merkezi'nin düzenlediği ‘‘Hepimiz Farklıyız'' başlıklı serginin yanı sıra konuyla ilgili eğlenceli animasyonlar da var: 22-26 Mart arasında).

Hip-hop dans gösterisi ve atölye çalışmaları (Hip-hop topluluğu A'Corps ‘‘Buluşma'' isimli bir gösteri sergileyecek. Aynı topluluğun düzenlediği ‘‘Bizimle Dans Eder misiniz?'' adlı atölye çalışmalarıysa 23-24 Mart'ta Dolmabahçe Kültür Merkezi'nde yapılacak).

Fransa Devlet Sirk Okulu: Gösteri ve Atölye Çalışmaları (20 kişiden kurulu topluluğun ip, jonglörlük ve akrobasi üzerine kurulu atölyelerine yedi yaşından itibaren isteyen herkes katılabiliyor. Üç gün sürecek bu atölyeler iki saatlik).

Avrupa Sergisi ve atölye çalışmaları (Atölye çalışmaları çocuklar, gençler ve yetişkinler için ayrı ayrı tasarlanmış. Katılımcıları Avrupa Birliği'nde kurgusal bir yolculuğa çıkaran ‘‘Avrupa Gezgini'' 23-24-25 Mart, pedagojik öğeler içeren ‘‘Avrupa Çocukları'' ve ‘‘Avrupa Gençleri'' 21-25 Mart, bu atölyelerden bazıları).

Şarkı atölyeleri (Association Enfance et Musique'in çocuklara yönelik atölyesinde caz ve Fransız şarkıları konu ediliyor. Çocuk ve Müzik Birliği'nden bir animatörün düzenlediği atölyeler dört gün sürecek).

Yazı Atölyeleri (23 ve 24 Mart'ta Fransa ve Türkiye'den birer yazar yönetiminde gerçekleşecek atölye çalışmaları yazıyla ilgili herkese açık. Ayrıca 25 Mart'ta Fransızca ve Türkçe bir ‘‘Yazı Maratonu'' da düzenlenecek. Daha fazla bilgi için önerilen internet siteleri de var: http://www.edu.francetelecom.fr> (romans)cf.feuille polycopiees, http://www.maison-orangina, http://www.ecrits-vain.com, http://www.ecrire-afae.com).

Hepsi bu kadar değil, Frankofoni 2000 Şenliği'nde yer alan ve herkese açık diğer etkinlikleri günbegün bu sayfalarda bulabilirsiniz. İyi eğlenceler!

Ayrıntılı bilgi almak ve atölyelere yazılmak için FKM'den Isabelle Baloş'a başvurabilirsiniz. Tel: (0212) 244 44 95 - 252 61 55. Faks: (0212) 249 48 95.

Dolmabahçe Kültür Merkezi, İskele Cad. Beşiktaş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!