FP'den Alevilere diyalog çağrısı

Güncelleme Tarihi:

FPden Alevilere diyalog çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Alevi ve Bektaşi cemaatlarinin temsilcileriyle bir toplantı düzenleyen FP İl Başkanı Numan Kurtulmuş ''İki tarafın birbirlerini daha iyi anlayabilmeleri için bize görev düşüyor. Ortak paydamız büyük ve güçlü Türkiye olmalı'' dedi.

İstanbul'daki Alevi ve Bektaşi cemaatlerinin temsilcileri Fazilet Partisi İl Başkanı Numan Kurtulmuş'un evsahiliğinde bir araya geldi. Yıldız Parkı Malta Köşkü'nde düzenlenen toplantıya Alevi, Bektaşi cemaatlerine ait vakıf, dernek ve sivil kuruluşların temsilcileri katıldı.

Alevi temsilcileriyle FP'yi buluşturan toplantının açılışını araştırmacı-yazar Müfid Yüksel yaptı. Alevilere yönelik önyargıların tarih boyunca tatsız olaylara yolaçtığına değinen Yüksel, şunları kaydetti: ''Alevi kimliği bazı ideolojilerin sigortası yapılmaya çalışıldı. Alevi-Bektaşi kimliğinin önüne yasaklar kondu. Bu kopukluklar nedeniyle her iki kesim birbirini iyi tanıyamadı.'' Toplantının aradaki kopukluğu gidermek amacıyla düzenlenediğini söyleyen Yüksel, ''Aleviliğin Alevilik dışındaki zeminlere kaymasına karşıyız. İki kesim arasında sağlam bir zemine dayanan yeni bir diyaloğun oluşmasını istiyoruz'' dedi.

Korku duvarını yıkalım

FP İstanbul İl Başkanı Numan Kurtulmuş da, Alevi ve Sunni kesim arasında politik içerikli olmayan diyaloglara ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: ''Her iki kesim politik mülahazaları bir kenara bırakarak diyalog içinde olmalı. Hem otantik birikimimizin korunması hem de zorlukları yenip, fırsatları yakalamamız açısından Alevi, Bektaşi kimliği önemli bir unsur olarak önümüzde duruyor. Alevi, Sunni kesim arasında geçmişten gelen bazı korku duvarları bulunuyor. Bu korku duvarlarını yıkmak, iki tarafın birbirlerini daha iyi anlayabilmeleri için bize görev düşüyor. Ortak paydamız büyük ve güçlü Türkiye olmalı.''

Alevi Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Sosyolog Ali Aktaş da konuşmasında şu görüşlere yer verdi: ''Alevi ve Sünni kesim birbirlerinin gerçekten neye inanıp neye inanmadığını bilmiyor. Bu bilgi eksikliği giderilmeli. Bütün partiler seçim dönemlerinin dışında Alevi politikalarını yeniden gözden geçirmeli.''

Gazi Mahallesi’nde hayat zor

Toplantıda söz alan Alevi temsilcilerden biri de Gazimahallesi Cemevi Başkanı Hıdır Elmas'tı. Elmas, beş yıl önce mahallenin üzerine çöken kara bulutları dağıtmak için mücadele ettiklerini belirtti. Gazimahallesi'nin hala potansiyel suçlu muamelesi gördüğüne dikkat çeken Elmas, tepkisini şöyle dile getirdi: ''Mahallemizde bulunan 50'ye yakın derneğin temsilcilerini, camilerin imamlarını, muhtarlarımızı ve halkımızı bir araya getirdik. Toplantı yaptık. Sorunlarımızı konuştuk. Amacımız elele vererek Gazimahallesi üzerindeki kara bulutları dağıtmak. Dil, din, ırk, bölge ayrımı yapmadan tüm halkımızı kucaklamak istedik. Çabalarımız bu yönde sürüyor.''

Malta Köşkü'ndeki toplantıya birçok Alevi akademisyen, yazar ve araştırmacının yanısıra şu kuruluşlar katıldı: Alevi Kültür ve Eğitim Vakfı, Onarlı Köyü Derneği, Cem Vakfı, Cumhuriyetçi İşadamları Derneği (CUSİAD), Garip Musa Ocağı, Şeyh Delil Berhican Dede Ocağı, Arnavut Bektaşi Babagan Tekkesi, Malatya, Arguvan, Sürmenililer Eğitim Kültür Vakfı (MASEV), Şih Bahşiş Ocağı, Garipdede Vakfı ve Gazimahallesi Cemevi.

Ne istediler?

Toplantıda Alevi-Bektaşi temsilcileri taleplerini şöyle dile getirdi:

Alevi-Sunni kesim arasındaki diyalog çabaları kesintisiz ve samimi olmalı. İki kesimin birbirlerini daha iyi anlamaları için çaba gösterilmeli.

Türkiye'deki Alevi ve Bektaşi kesim ya Diyanet İşleri Başkanlığı'nda temsil edilmeli ya da bu kurum lağvedilmeli.

Tekke ve Zaviyeler Yasası, Alevi kesimin önünü tıkıyor. Yasa kaldırılmalı. Alevilere meşruiyet zemini sağlanmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!