Fortis Türkiye CEO'su: Türk ekonomisi, ekşi dünyada tatlı lokum

Güncelleme Tarihi:

Fortis Türkiye CEOsu: Türk ekonomisi, ekşi dünyada tatlı lokum
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2007 12:33

FORTİS Türkiye CEO'su Yvan De Cock, Türk ekonomisi için pembe tablo çizerken, Türk ekenomisinin Avrupa'nın hatta dünyanın vazgeçilmezleri arasına girdiğini, yabancı yatırımların 2008 yılında daha da artacağını belirterek, “Türk ekenomisi, global ekşi ekonomide, dünyanın tatlı lokumu oldu” dedi.

Haberin Devamı

Bankacılık hizmetlerini inceleyerek, oda ve çeşitli kuruluşlarla fabrikaları ziyaret eden Fortis Türkiye İcra Kurulu Başkanı Yvan De Cock Hilton Oteli'nde bir araya geldiği işadamı ve yatırımcılara dünyadaki ve Türkiye'deki ekonomik gelişmeleri içeren sunum yaptı. Konuşmasına Türkçe başlayan Yvan De Cock, “Türkçe konuşuyorum. Sizin bana borç vermenizi istemeyeceğim. Ama birkaç yıl müsade ederseniz Türkçe sunum yapacağım” dedi.

Fortis olarak Türkiye'den çok memnun olduklarını, Kayseri'nin Türk ekonomisinde önemli bir yeri bulunduğunu ve Cumhurbaşkanı çıkartan bu kentin birçok alanda ‘Anadolu Kaplanı'nı içlerinde barındırdığını söyledi. Cock, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye'de büyüme hızının 7.4'e ulaşmış olması çok etkileyici. Ben bankacıyım ve rakamlardan hoşlanırım. Size rakamlarla söylemek gerekirse tekstil ve televizyon yatırımında Avrupa'nın en büyüğüsünüz. Türkiye, Avrupa'nın en büyük ikinci cam üreticisi, turizm gelirlerinde dünyanın sayılı 10 ülkesinden biridir. Türkiye'de 2 yılda yabancı yatırım 3 milyardan 20 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu daha da artacaktır. Türkiye ekonomik gücünü, dünyada Ağustos ve Eylül aylarında yaşanan ekonomik krizden etkilenmeden atlatarak bir kez daha gösterdi. Şeffaflık, kurumsallık ve ileriye yönelik odaklanma Türk ekonomisine çok şeyler kazandırdı.”

Fortis Türkiye Ceo’su Yvan De Cock bankasının Türkiye’de 73 yeni şube açtıklarını, bu sayede 1000 kişiyi daha istihdam ettiklerini, kredilerini yüzde 25 artırdıklarını anlatırken, “Bankacılık merkezimiz Avrupa ile sürekli iletişim halindedir. Kredi kartı konusunda en düşük faizi uyguluyoruz. 2 yeni korumalı fon ile yatırımcılara daha fazla yardımcı olup katkı sağlayacağız. Fortis, şu anda Avrupa'da bankacılık sektöründe ilk 5 içinde. 2007 yılında ‘Batı Avrupa'nın en iyi bankası' seçildik. Bu ödül bizi oldukça motive etti. Türkiye'nin 800 milyar dolara yakın gelirini, yani Gayri Milli Safi Hasılasını ve hükümetin kişi başı milli geliri 10 bin dolara çıkartma anlayışını bir bankacı olarak çok daha fazla istiyoruz” diye konuştu.

“DOLAR DÜŞER' DEYİNCE BANA GÜLMÜŞLERDİ”

Fortis Risk Yönetimi Direktörü Belçikalı Marie Victoire De Groote, Türk ekonomisini yakından tanıdığını ve çözümler ürettiğini, gelişmeleri Belçika'dan izlediğini hatırlatırken, şunları söyledi:
“Türkiye, globalleşen ve giderek ekşiyen ekonomide iyi performans gösteren tatlı Türk lokumu gibi duruyor. Türk ekonomisinde olumlu adımlar atılıyor. O nedenle ekşi dünyada tatlı Türk lokumları deyimim çok abartılı değildir. Türk ekonomisi son dönemde beni ve yatırımcıları hayli etkiliyor. Ekonomik kriz tüm dünyada petrol fiyatlarının artmasından kaynaklanıyor. Ama, Türkiye yoluna devam ediyor. Geçen yıl bankacılık sektörü açısından dünyada ekonominin riskli olacağını, bankaların likitide bulmak için çabalayacağını, doların düşeceğini, euronun yükseleceğini söylemiştim. Doların geleceğinin sıkıntılı olduğunu ve paritesinin 1.4 olacağını söyleyince herkes bana gülmüştü. 2008 yılında da dolar düşecek. ABD'de daha önce enflasyon olmadı ama bana göre yeni yılda ABD yeni yılda enflasyon yaşayabilir. Ekonomide ‘eski Avrupa' dediğimiz ülkeler ve Çin, oldukça başarılı. Ama Türkiye bana göre Avrupa ve Çin'den bile daha iyi bir performans gösteriyor.”

“YTL ÇOK FAZLA DEĞER KAZANIYOR”

Ekonominin güvene dayandığını, Türkiye’de piyasaların borsa ve emlak baskılarına rağmen Avrupa'nın önemli ekonomik motorlarından biri haline geldiğini belirten Marie Victoire De Groote, YTL'nin çok fazla değer kazandığı ve faizlerin de çok yüksek olduğunun düşünülmemesini istedi. Groote, şöyle devam etti:
“Son 5 yılda Türkiye'de enflasyonun düşmesi çok etkileyici. Türkiye'nin bana göre en önemli sorunu bütçe açığıdır.

Haberin Devamı

Hükümet de bu konuyu iyi irddeleyerek üzerine gidiyor. Türkiye'de ekonomide kesinlikle istikrar var. AB ile ilişkilerine gelince Türkiye AB müzakereleri sırasında yabancı sermaye akışı gördü. Yani olumsuz görülen müzakerelerin uzaması Türkiye’ye yabancı yatırımlar açısından bir artı getirdi. Güçlü ekonomisi nedeniyle artık yatırımcılar Türkiye’yi spekülatif bir ülke olarak görmüyor. Lira güçlü konumu ile Türkiye’de ekonomiye duyulan güveni simgeliyor. Dolara karşı güçlü liranız ve petrol ithalatınız da iyi. Türkiye’de faiz oranlarının birkaç kez daha düşeceğini öngörüyorum. Avrupa artık Türkiye’nin en büyük ortağıdır. İhracata rağmen ithalatta artıyor.”

KATI MALİ POLİTİKA
Türkiye’de seçimlerin ardından seçimden çıkan her ülkede olduğu gibi Hükümetin katı mali politika izleyeceğini bildiren Fortis Risk Yönetimi Direktörü Groote, Türkiye'de hükümetin böyle daha katı mali polikita izleyeceğini öne sürerken, “Zira hükümet yapısal reformları yapmakta ısrarlı gözükmektedir. Faizler aşağı çekilse bile Türk ekonomisi oldukça başarılıdır. 2B alan Türkiye’nin hedefi 3B olmalıdır ve bu yakındır. Bana göre 2008 yılında petrol fiyatları zayıflayacak Türkiye’de küresel ekonomik gelişmelerden hayli etkilenecek büyüme hızı yüzde 4’ler civarında olacak.

Haberin Devamı

Faizlerin oranı düşecek, YTL biraz daha zayıflayacak, dolar da düşecek. Bu felaket senaryosuna göre dolar 1.55 dolayında olacak. Yani ekonomik deyimle söylemek gerekirse euro da depresyon, dolarda ise devalüasyon olacak” diye devam etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!