Fitre nedir? Fitre ne zaman verilir? İşte fitre hakkında merak edilenler

Güncelleme Tarihi:

Fitre nedir Fitre ne zaman verilir İşte fitre hakkında merak edilenler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2022 18:31

Fitreye ilişkin pek çok sorunun yanıtı Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine yardım etmek isteyen vatandaşlar tarafından sorgulanmaya başlandı. Ramazan ayının son günlerini idrak eden vatandaşlar bir yandan da fitre miktarı araştırmalarına başladı. Peki, fitre kimlere verilir? 2022 fitre miktarı ne kadar?

Haberin Devamı

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Kurulu tarafından her yıl ramazan ayı öncesi belirlenen oruç fidyesi ve sadaka-ı fıtır miktarları araştırma konusu oldu. Diyanet'in belirlediği 2022 fitre miktarını merak eden vatandaşlar, ayrıca kimlere fitre verilebileceğini ve ne zaman fitre verileceğini sorguluyor. İşte, 2022 fitre ödemeleri hakkında ayrıntılar...

FİTRE NEDİR? FİTRE KİMLERE VERİLİR?

Fıtır sadakası ya da diğer adıyla fitre, Ramazan Bayramına kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların, kendileri ve velâyetleri altındaki kişiler için, yerine getirmekle yükümlü oldukları malî bir ibadettir. Yoksulların ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunmak suretiyle, toplumda karşılıklı sevgi ve kardeşlik bağlarının pekişmesine vesile olan bu mali ibadetin meşru kılınmasındaki temel hedeflerden biri, insanların paylaşma bilincini canlı tutmaktır.

Haberin Devamı

Bu sayede her Müslüman, ihtiyacı olan yoksullara az da olsa bir şeyler verebilmenin ve yardımlaşmanın sevincini yaşar. Bundan dolayıdır ki fıtır sadakası, zekâttan farklı olarak, daha geniş bir mükellef kitlesi tarafından yerine getirilir.

2022 FİTRE MİKTARI

Din İşleri Yüksek Kurulu, Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında yaptığı toplantı sonrası 2022 yılı fitre miktarını açıkladı. Kuruldan yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Din İşleri Yüksek Kurulumuzca 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarı, İslam dininin temel kaynaklarında zikredilen deliller ve günümüz şartlarında bir kişinin günlük gıda ihtiyacının ortalaması esas alınarak 40 TL olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte her bir mükellef (fitre veren kişi) bir günlük kendi gıda harcamasına denk düşecek meblağı ya da daha fazlasını fitre/fidye olarak da verebilir. Bu miktar, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden ayni olarak da verilebilir. Ayrıca belirlenen fitre miktarı fidye miktarıdır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!