Fırının önü belediyeye arkası bakanlığa ait!

Güncelleme Tarihi:

Fırının önü belediyeye arkası bakanlığa ait
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

İşyerlerinin ruhsatı, yani çalışma izni üç makam arasında paylaşılıyor: Emniyet, Sağlık Bakanlığı ve belediyeler.

İşyerlerine verilen çalışma izni, yani ruhsat konusunda belediyelerle, Emniyet ve Sağlık Bakanlığı arasında tam bir yetki kargaşası yaşanıyor.

Belediyelerin ruhsat verme yetkisini düzenleyen 560 sayılı kanun hükmündeki kararname 1995'te Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe girdi. Ancak kararname yayınlandığı günden bu yana iki kez değiştirildi.

Sağlık Bakanlığı’nın geçen Kasım ayında gönderdiği genelgeye göre, fırın ve pastanelerin ruhsat yetkisi bakanlığın ilçelerdeki teşkilatı olan Sağlık Grup Başkanlıklarının eline geçti. Tuhaf bir şekilde, fırın ve pastanelerin vitrinleri ve satış reyonlarının ruhsat ve denetimi ise belediyelerde!

Bu çelişkili uygulamaya göre, pastane, kebap, yoğurt imalathanesi vb. açmak istiyorsanız Sağlık Grup Başkanlıklarından ruhsat alacaksınız. Ama imalathanenenizin önüne bir de satış reyonu açacaksanız, bunun için de bağlı bulunduğunuz belediyeden ruhsat almanız gerekiyor.

560 sayılı kararname özellikle FP'li belediyelerin başını ağrıtan içkili lokanta ve eğlence yerleriyle ilgili ruhsat tartışmalarını sona erdirdi. Kararname, bu işletmelerle ilgili ruhsat yetkisini emniyet müdürlüklerine veriyor.

Polisin bu işletmelerle ilgili ruhsat yetkisi Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu'na dayandırılıyor. Aralık 1999'da son halini alan kararnameyle, plaj ve hamam için bile polisten izin almak gerekiyor.

Sayıları giderek artan internet cafelerin ruhsat yetkisi ise belediyelerde. Otoparklar ve oto yıkama yerlerinin ruhsat yetkisi de İl Trafik Komisyonu'nun aldığı bir kararla belediyelere bırakıldı.

Belediyeler kime ruhsat veriyor?

Büfeler

Tekel Bayileri

Şarküteriler

Turşu satış yerleri

Gıda satış yerleri

Kafeteryalar

Çay ocakları

Köfteciler

Besin pazarları

Sakatatçılar

İşkembe salonları

Kuruyemişçiler

Ocakbaşı

Tavuk satış yerleri

Oto yıkama yerleri

Alüminyum doğramacılar

Oto elektrik atelyeleri

Otolastik tamir yerleri

Oto galerileri

Gıda depoları

Meşrubat depoları

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!