Fırat'ta 19 öğrenciye 1 öğretim üyesi

Güncelleme Tarihi:

Fıratta 19 öğrenciye 1 öğretim üyesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2001 00:00


Nuran ÇAKMAKÇI / İSTANBUL
Haberin Devamı

Elazığ Fırat Üniversitesi sahip olduğu akademik kadro ile Türkiye ortalamasının hayli üzerinde. YÖK'ün verilerine göre 2005 yılında 2.5 milyona yakın öğrenci üniversiteye girmek için yarışacak. Bu süreye kadar çözüm bulunmazsa da 35 bin öğretim üyesi açığı olacak. Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl de üniversitede öğretim üyesi başına 19 öğrenci düştüğünü açıklayarak, ‘‘Bu oranla Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Üniversitemizde 75 profesör, 135 doçent, 160 öğretim görevlisi, 69 okutman, 552 araştırma görevlisi ve yaklaşık 16 bin öğrencimiz bulunuyor’’ dedi.

Rektör Prof. Dr. Bingöl, akademik personel konusundaki avantajlarına karşın ekonomik sıkıntılarına çözüm bulunmadığını vurgulayarak, ‘‘Siyasiler eğitimde ücret sorununu çözmelidirler’’ diye konuştu. Muş, Tunceli, ve Bingöl'de de yüksekokulları bulunan üniversitenin en büyük sorunlarından birinin ödenek sıkıntısı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bingöl, ‘‘Bu bölgelerdeki öğrencilerimizi özellikle çetin kış şartlarında üşütmemek için yakıt konusunda zorlanıyoruz. Bütçemizin büyük bır kısmını ısınmak için harcıyoruz’’ diye konuştu.

AÇIK KALP AMELİYATI

1975 yılında 3 fakülte ile öğretime başlayan Fırat Üniversitesi, 1983-84 yılında Tıp Fakültesi'ni kurdu. Tıp Fakültesi'nde, kısa süre içinde açık kalp ameliyatı ve anjiyonun tüm çeşitlerinin yapılmaya başladığını anlatan Prof. Dr. Bingöl şöyle konuştu:

‘‘Kardiyoloji konusunda çok başarılıyız. Geçen yıl 187 poliklinik hizmeti verildi. Hastanemizde 18 bini aşkın hasta yatarak tedavi gördü. İyi bir hastanemiz bulunuyor. Ancak, ödenek yetiştirilemediği için binalarımızı tamamlayamadık. Doğu Anadolu'ya sağlık hizmetini veren bu hastanemizde 150 öğretim üyesi, 250 asistan var. Yani eleman var, ancak fiziki mekanımız yetersiz’’

DAP'IN GENEL KOORDİNATÖRÜ

Doğu Anadolu Kalkınma Projesi (DAP)'ın Atatürk, İnönü, Kafkas ve Yüzüncü Yıl Üniversiteleri'yle birlikte yapan ve projenin genel koordinatörlüğünü üstlenen Fırat Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Bingöl, ‘‘Proje bitti. 16 ilin mevcut durumu, analizi, darboğazı, sektörü belirlendi. Stratejiler geliştirildi. Bu projenin yüzde 34'ünü biz yaptık. Mart ayında Devlet Planlama Teşkilatı bu projeyi kamuoyuna açıklayacak’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!