Filmlerle Türkçe öÄŸreniyorlar

Güncelleme Tarihi:

Filmlerle Türkçe öğreniyorlar
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 02, 2002 11:29

Türk sinemasının ünlü filmleri şimdi de Türkçe öğrenmek isteyen yabancılara kılavuz oluyor. Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER), yabancılara yönelik Türkçe kurslarında, Kemal Sunal başta olmak üzere birçok ünlünün sinema filmlerinden yararlanıyor.

Haberin Devamı

TÖMER, Türkçe kurslarına devam eden yabancılara, öğrendikleri kelime ve cümlelerin "yaşayan dilde nasıl kullanıldığını göstermek" ve öğretimi daha cazip kılmak için "yardımcı unsur" olarak kurun seviyesine uygun hazırlanan eğitim filmlerinin yanı sıra  48'i Türk yapımı olmak üzere 100 dolayında sinema, 40 belgesel, Bizimkiler, Olacak O Kadar'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda dizi ve çizgi filmi kullanıyor.  

TÖMER Video Kulübü tarafından seçilen ve Video Film Kataloğu'nda yer alan filmler, dersleri daha izlenir hale getirmek için videolar aracılığıyla kursiyerlere izlettiriliyor. Filmin izlenmesi sırasında öğrenilen kelime ya da cümlenin nerede, nasıl kullanıldığını göstermek için gerektiğinde kaseti durduran öğretmen, film bittikten sonra o filmle ilgili sorular soruyor, "Boşluk doldurma, fiil, özne bulma" gibi testler yapıyor. 

Haberin Devamı

 Kulübün seçtiği sinema filmleri arasında ilk sırada Kemal Sunal filmleri yer alıyor. Sunal'ın filmleri, "Dili daha anlaşılır, daha sade ve daha ilgi çekici" olduğu için özellikle, Türkçe'yi yeni öğrenmeye başlayan yani "Temel" kurlara katılan öğrencilere izlettiriliyor. "Orta" kurlarda, Sunal'ın, konusu ve dili biraz daha ağır olan filmleri tercih edilirken, dili çok ağır olmadığı için Sunal'ın filmlerinden "Yüksek" kurlarda yararlanılmıyor. 

 Temel kurlarda, Sunal'ın "Japon İşi", "Düttürü Dünya", "Ortadirek Şaban", "Sosyete Şaban" filmleriyle dillerini geliştiren kursiyerler, orta düzeydeki kurlarda Sunal'ın "Talih Kuşu", "Şabaniye"', "Kılıbık" ve "Süt Kardeşler" filmleriyle öğrendiklerini pekiştiriyor.  
     
TEMEL TÜRKÇE'DE HÜLYA AVŞAR'IN FİLMLERİ DE VAR  
     
Hülya Avşar'ın başrolünü oynadığı, "Bir Kırık Bebek" ve "Boncukçu Kız" filmleri de Türkçe'nin "Temel" kurunda yararlanılan filmler arasında yer alıyor. 

Avşar'ın, "Zeynep Öğretmen", "Karanfil Naciye" filmlerini "Orta" kurlarda kullanan TÖMER, bu kurda Halil Ergün'ün "Hamam", Kadir İnanır ve Türkan Şoray'ın "Selvi Boylum Al Yazmalım", Şener Şen ve Uğur Yücel'in "Eşkıya" ile "Muhsin Bey",  Hale Soygazi'nin "Vurun Kahpeye", Nur Sürer ve Ozan Bilen'in "Uçurtmayı Vurmasınlar", Rutkay Aziz'in "Piano Piano Bacaksız" filmlerinden de yararlanıyor.
   
Kadir İnanır ile Hülya Koçyiğit'in başrollerini paylaştığı "Karılar Koğuşu", Cüneyt Arkın'la Fatma Girik'in rol aldığı "Vatan Yahut Silistre", Hülya Koçyiğit'in oynadığı "Düğün", Tarık Akan-Necla Nazır ikilisinin rol aldığı "Adak" Rutkay Aziz ve Savaş Dinçel'in oynadığı "Cumhuriyet" adlı filmler ise "Yüksek" kurlarda izlettiriliyor.
  
TÖMER Bursa Dil Öğretim Merkezi Müdürü Halil Çağlar, kursiyerlerinişledikleri, okudukları konuların gerçek uygulamasını video filmlerde görerek dili doğru olarak kullanmayı öğrendiklerini söyledi.  

Duyduğunun yüzde 20'sini, gördüğünün yüzde 40'ını anımsayan bir kişinin hem görüp hem duyduğu şeyi unutma olasılığının çok az olduğunu, bu nedenle filmlerden yararlandıklarını anlatan Çağlar, "yaşayan dil"in de ancak bu şekilde öğretilebileceğini belirtti. 

Filmlerden "yardımcı unsur" olarak, dublajsız oldukları için daha çokTürk fimlerini tercih ettiklerinin altını çizen Çağlar, bu modelin dilöğretiminin modern şekli olduğuna ve motivasyon sağladığına dikkat çekti. 
  
Çağlar, Türkçe kurslarına genellikle Türk Cumhuriyetlerinden gelenüniversite öğrencilerinin katıldığını anımsatarak, bu kesimin Kemal Sunal'a yabancı olmadıklarını, bu nedenle Sunal filmlerinin tercih edildiğini söyledi. Çağlar,  televizyonlardan video kasete aktardıkları filmlerde fazla küfür bulunmadığını, küfürlü konuşmaları anlamakta güçlük çeken öğrencilere ya küfürün ne olduğunu anlattıklarını ya da "bu bir küfür" demekle yetindiklerini sözlerine ekledi. 

Kurlarda sadece film izlettirmediklerini anlatan ÇaÄŸlar, kursiyerleri, öğrendikleri konuyu daha cazip kılmak için orta kurlardan sonra pazar, banka gibi yerlere götürdüklerini sözlerine ekledi.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!