Filistinliler açlıkla boğuşurken Batı BM’ye yardımı kesti

Güncelleme Tarihi:

Filistinliler açlıkla boğuşurken Batı BM’ye yardımı kesti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2024 07:00

Gazzeliler kıtlık riski altında olmasına karşın bölgeye yardım girişini kısıtlayan İsrail, şimdi de BM’nin yardım kuruluşuna savaş açtı. İsrail’in iddiaları sebebiyle 8 Batı ülkesi, BM’nin Filistin ajansına fon akışını durdurdu.

Haberin Devamı

İsrail’in, Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanlarının 7 Ekim’deki Hamas saldırısında rol aldığı yönündeki iddiaları, BM kurumunu fırtınanın ortasında bıraktı. Birçok Batılı ülke ABD’nin izinden giderek kuruluşa fon sağlamayı durdurduğunu açıkladı.

GUTERRES’TEN ÇAĞRI

UNRWA, İsrail’in iddiaları üzerine Hamas saldırısına karıştığı belirtilen 12 personel hakkında soruşturma başlatıldığını açıklasa da önce ABD ardından İngiltere, Almanya, İtalya, Hollanda, İsviçre, Finlandiya ve Kanada, peş peşe kuruma finansmanı durdurma kararı aldıklarını duyurdu. Yardımı donduran ülkelere seslenen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “operasyonların devam etmesi için yardımların sürmesi gerektiğini” söyledi. Guterres, “Endişeleri anlıyorum, ben de bu suçlamalar karşısında dehşete düştüm. Fakat UNRWA için çalışan on binlerce erkek ve kadın toplu şekilde cezalandırılmamalı. Çaresiz nüfusun acil ihtiyaçları karşılanmalı. Katkılarını askıya alan hükümetlere çağrıda bulunuyorum” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

HAYVAN YEMİNDEN EKMEK

Beş bölgedeki 58 kampta toplam 5.9 milyon Filistinliye yardım ulaştıran UNRWA, haftalardır açlıkla boğuşan Gazzeliler için hayati önem taşıyor. Yetkililer, bölgeye gıda ve ilaç akışının çok az olması sebebiyle bulaşıcı hastalık ve kıtlık riskinin gittikçe arttığı konusunda uyarıyor. Gazzeliler açlık yüzünden, ekmek yapabilmek için hayvanların yediği otları ve kuş yemlerini kullanmak gibi olağandışı çözümlere başvurmak zorunda kalıyor. Gazze’nin güneyinde operasyonlarını yoğunlaştıran İsrail ordusu, kuzeyden buraya sığınmış yüz binlerce Filistinliye tekrar tahliye emri verdi. Zaten aşırı kalabalık durumda olan Mısır sınırı yakınlarındaki El Mavasi’ye gitmeleri söylenen Gazzeliler, burada da soğuk ve açlıkla karşılaşıyor.

Filistinliler açlıkla boğuşurken Batı BM’ye yardımı kesti

‘TÜNELLERİN YÜZDE 80’İ SAĞLAM’

- Gazze Savaşı’nda 114 gün geride kalırken, İsrail ordusu “Hamas’ın tünellerini yok etme” hedefine yaklaşabilmiş değil. Amerikan Wall Street Journal gazetesinin hazırladığı rapora göre, Hamas’ın Gazze’nin altındaki tünel sisteminin yüzde 80’e yakın kısmı hâlâ sağlam. İsrailli ve ABD’li yetkililer, tam olarak kaç kilometre olduğu bilinmeyen yeraltı labirentinin ne kadarının tahrip olduğunu da değerlendiremiyor. Çoğu kuzey Gazze’de olmak üzere, tünellerin yüzde 20 ila yüzde 40’ının hasar gördüğü veya kullanılamaz hale geldiği tahmin ediliyor. İsrail ordusu şimdiye kadar tünelleri ortadan kaldırmak için bombalama ve su basma yöntemlerini kullandı. Ancak aralık ayında kuzeyde, bu ay başında ise güneydeki tünellere su basma planı da umulduğu gibi gitmedi.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ: ENDİŞELİYİZ

- Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir açıklamayla, UNRWA’ya yardımların kesilmesinden endişeli olduğunu bildirdi. Bakanlığın açıklamasında, “birkaç UNRWA çalışanına yöneltilen iddialar nedeniyle yardımları durdurmanın tüm Filistin halkına zarar vereceği” vurgulanırken, ilgili ülkelere “kararlarını gözden geçirme” çağrısı yapıldı.

BİLGİ NOTU: BM Filistin ajansı UNRWA, 2022’de toplam 1.17 milyar dolar yardım aldı. En çok yardımı yapan ülke 344 milyon dolarla ABD olurken, onu Almanya ve Avrupa Birliği izliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!