Filistinli yok Osmanlı Arap’ı var

Güncelleme Tarihi:

Filistinli yok Osmanlı Arap’ı var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2011 00:00

2012 seçimlerinde ABD Başkanı Barack Obama’nın rakibi olması muhtemel adaylardan Cumhuriyetçi Newt Gingrich’in “Filistin devleti diye bir şey yoktu, Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçasıydı. İcat edilmiş bir Filistin halkıyla karşı karşıyayız” sözleri Filistinlilerin büyük tepkisini çekti.

Haberin Devamı

ABD’de Cumhuriyetçi kanadın şu anki en güçlü başkanlık aday adayı Newt Gingrich, son açıklamalarıyla Filistinlileri küplere bindirdi.
Özel bir İsrail televizyonuna konuşan Georgialı Gingrich, İsrail’le Filistin arasındaki toprak anlaşmazlığına değinerek, “Hatırlayın, Filistin Devleti diye birşey yoktu, Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçasından ibaretti. Bence aslında Araplardan oluşan, tarihsel olarak da Arap toplumuna bağlı olan icat edilmiş bir Filistin halkıyla karşı karşıyayız. Ve onların birçok yere gitme şansı vardı, birçok siyasi sebeb dolayısıyla 1940’lardan beri İsrail’e karşı sürdürülen bu savaşı destekledik. Bu, trajik bir durum” ifadelerini kullandı.
Aday adayı, gerek Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas’ın, gerekse de Batı Şeria’yı kontrol eden Filistin Devleti’nin, “İsrail’i yıkmak için duyulan büyük arzunun temsilcisi” olduğunu öne sürdü.
Filistin’de öfke
Gingrich’in bu sözleri, Filistin kanadında büyük tepkiyle karşılandı. Filistin Devleti’nin önde gelen isimlerinden Saeb Erekat, Cumhuriyetçi siyasinin açıklamalarını “aşağılık” diye nitelendirip, “Bir insanın ulaşabileceği en düşük fikir düzeyi. Bu bölgede şiddetin savaşın nedeni ne? İnkâr; insanlarının dininin ve şimdi de varlıklarının inkârı” şeklinde konuştu.
Filistin Kurtuluş Örgütü üyesi Hanan Aşravi ise, bu değerlendirmeleri “aşırı derecede ırkçı” bulduğunu söyleyerek, “Bu, gericiliktir. Barışa hizmetten ziyade daha fazla çatışmaya davet etmektir. Tüm bunlar, Amerikan seçimleri sırasında oluşan histerik ortamın, insanların gerçekle olan bağını kestiğini kanıtlıyor” dedi.

En güçlü aday

Haberin Devamı

Yaptığı açıklamalarla günden güne daha da iddialı bir şekilde gündeme oturan Newt Gingrich, yakın dönemde yapılan hemen tüm anketlerde, cumhuriyetçi aday adayları arasında en hızlı yükselen isim olarak öne çıktı. Farklı sondajlara göre Gingrich’in ön seçimlerin ilk durağı olacak olan Iowa’da hem de genelde aldığı destek yüzde 27 ile yüzde 33 arasında bulunuyor. Gingrich’in en güçlü rakibi Mitt Romney ise yüzde 16 ile yüzde 23 aralığında.
Bu nedenle de hemen tüm otoritelere göre Gingrich, dün gece Iowa’da gerçekleştirilen ve televizyondan yayımlanan adaylar arası tartışma paneline “en güçlü aday” sıfatıyla çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!