Filistin İsrail'in kuşatmasını kuşatıyor

Güncelleme Tarihi:

Filistin İsrailin kuşatmasını kuşatıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2010 12:28

Filistinlilerin İsrail’in mallarının boykot edilmesi için yaptığı kampanya sadece birkaç yıl içinde küresel alanda büyük bir başarıya dönüştü.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

İSRAİL'İ BOYKOT HAREKETİ DÜNYA'YA YAYILIYOR - FOTO GALERİ

 

İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukaya ve Negev ile Doğu Kudüs’te yerlerinden edilmelerine rağmen Filistinlilerin mutlu olmak için bir sebebi var. Washington’daki bir gıda kooperatifi kısa bir süre önce İsrail ürünlerinin boykot edilmesi yönünde bir karar aldı. Bu karar, Filistinlilerin İsrail ürünlerine uyguladığı boykotun, beşinci yılın sonunda Atlantik’in ötesine geçtiğini gösterdi.

 

İsrail’e karşı boykot girişimi BDS, 2005 yılında, Uluslararası Adalet Mahkemesi’nin işgal edilen Filistin toprakları üzerinde inşa edilen duvar ve yerleşimlerin yasadışı olduğu kararını vermesinden bir yıl sonra hayata geçirildi.

Haberin Devamı

 

Toplamda 170’ten fazla Filistinli siyasi parti, dernek, sivil hareket ve sivil toplum örgütü tarafından desteklenen boykot hareketi, Filistin Ulusal Boykot Komitesi (BNC) öncülüğünde uygulanıyor.

 

ÜÇ AMAÇ

Hiçbir siyasi dayanağı olmayan BDS, Filistin halkının üç sorununu BM tarafından onaylanmış haklara dayanarak gündeme getiriyor. Bu meseleler 1967’den beri işgal altında olan Arap topraklarındaki işgali ve kolonileşmeyi durdurmak, Filistin halkına karşı uygulanan ırkçı ayrıma son vermek ve BM’nin 194 nolu kararı gereğince tüm Filistinli mültecilerin evlerine dönmesini sağlamak.

 

BDS İsrail’in etnik ve dini kriterlere dayanarak sunduğu hak ve imtiyazların BM’nin ırkçılık tanımına uyduğunu öne sürüyor.

 

BDS, Gazze’ye düzenlenen askeri harekât ve Gazze Özgürlük Filosu baskınının ardından önceden benzeri görülmemiş bir büyüme gösterdi. Dünyanın dört bir yanından insanlar o güne dek alınan desteğin limitini kırdı ve İsrail’in eylemlerinden dolayı ceza görmemesi ile Batılı ülkelerin onu yasaların üstünde tutmaya yarayan gizli dayanışmasına karşı direnişe katıldı.

Haberin Devamı

  

FİLİSTİN’İN GÜNEY AFRİKA HAREKETİ

Sonuçta birçok uluslararası ticaret derneği BDS’nin boykotunu destekledi. Gazze filosu baskının sonrasında ise, İsveç, Hindistan, Türkiye ve ABD’deki liman çalışanları Filistinlilerin İsrail gemilerinden yük boşaltmalarını boykot etme talebini değerlendirmeye başladı.

 

BDS’nin faaliyetleri John Berger, Naomi Klein, Iain Banks ve Alice Walker gibi kültürel figürlerin yanı sıra, İsrail’de etkinliliklerini iptal eden Meg Ryan, Elvis Costello, Gil Scott-Heron ve The Pixies müzik grubunu oluşturan sanatçılar tarafından destek gördü.

 

İsrail’de bugün öne çıkan bir protesto hareketi olan “Boycott from Within” (İçeriden Boykot), 2009 yılında Filistin’in boykot çağrısını desteklemek için kuruldu.

Haberin Devamı

 

İsrail’e karşı boykot başlatan veya teşvik edenlere ağır cezalar öngören bir tasarı, kısa süre önce ülkenin yasama organı Knesset’te kabul edildi. Tasarı, BDS’nin şiddet içermeyen, ahlaken uyumlu faaliyetlerinin küresel boyuta ulaşmasından endişe duyulduğunu gösteriyor. Kısaca, yasa Filistin’in ırkçılık karşıtı hareketinin artık başladığını duyuruyor.

 

* İsrail'e Akademik ve Kültürel Boykot için Filistin Kampanyası (PACBI) kurucularından Ömer Barghouti'nin makalesinin Türkçe'ye çevirisidir.

 

Planet'i Facebook'tan takip etmek istiyorsanız:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek istiyorsanız:
http://twitter.com/HurriyetPlanet 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!