Filistin birleşiyor

Güncelleme Tarihi:

Filistin birleşiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2012 00:00

Filistin’in rakip siyasi gruplar El Fetih ile Hamas arasında fiilen ikiye bölündüğü 2007’den bu yana birlik için en önemli adım atıldı.

Haberin Devamı

Katar’ın başkenti Doha’da bir araya gelen rakip Filistinli gruplar, seçimlere kadar görev yapacak geçici hükümete Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın başkanlık etmesi konusunda uzlaşmaya vardı.
“Doha Anlaşması” Abbas ve Hamas’ın siyasi lideri Halid Meşal tarafından Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife el-Tani’nin nezaretinde dün imzalandı. Anlaşma yeni Filistin hükümetinin “bağımsız teknokratlar”dan oluşmasını ve ayrıca Gazze Şeridi’ndeki yeniden yapılanma çalışmalarını denetlemesini öngörüyor. Deklarasyona göre yeni hükümet “cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin düzgün bir şekilde gerçekleşmesi”nden sorumlu olacak. Seçimlerin tarihi konusunda ise bir açıklama yapılmadı.
Rakip Filistinli gruplar Mısır’ın başkenti Kahire’de 18 Şubat’ta bir başka toplantıda daha bir araya gelecek ve seçimlerin tarihini belirlemeye çalışacak. Filistin’de son seçimler 2006’da düzenlenmiş ve seçim sonrası Hamas ile El Fetih güçleri arasında kanlı çatışmalar çıkmıştı. Ardından Gazze’de İslamcı Hamas, Batı Şeria’da ise laik El Fetih egemenliğinde Filistin bölünmüştü.

Haberin Devamı

Netanyahu: Ya İsrail, ya Hamas

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın Hamas ile uzlaşması İsrail’in tepkisini çekti. İsrail Başbakanı Netanyahu, “Daha önce defalarca söyledim, (Abbas liderliğindeki) Filistin Yönetimi, Hamas ile işbirliği ya da İsrail ile barış arasında seçim yapmalıdır. Hamas ile barış, ikisi bir arada olmaz” dedi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!