Filipinler'de tarihi anlaşma

Güncelleme Tarihi:

Filipinlerde tarihi anlaşma
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2012 11:45

Filipinler'de hükümet, ülkenin en büyük direnişçi Müslüman grubuyla ön barış anlaşması imzalayacak.

Haberin Devamı

Filipinler'in güneyinde yaklaşık 40 yıldır  hükümet ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) arasında devam eden çatışmaların  ardından uzlaşmaya varan taraflar, başkent Manila'da 15 Ekim'de ön anlaşma imzalıyor.

Malezya'nın arabuluculuk yaptığı, günlerdir devam eden görüşmeler sonrası çoğunluğu Katolik olan ülkenin güneyinde Müslüman azınlık tarafından idare edilecek özerk bir bölge kurulması konusunda anlaşıldığını açıklayan Devlet  Başkanı III. Benigno Aquino, şöyle konuştu:

“Bu anlaşmayla her iki tarafın gücünün kapsamı, gelir ve Müslüman topraklar dahil önemli konular genel ilkeleriyle belirlenmiş olacak. Mindanao bölgesinde tüfek tutan eller para kazanan eller; bölge, toprağın işlendiği, ürünlerin satıldığı bir yer olacak.”

Aquino, ancak anlaşmanın bu kadarla bitmediğini, anlaşmanın detayları konusunda her iki tarafın da çalışması gerektiğini sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Barış anlaşması uyarınca yeni özerk bölge, burada yaşayan yerel halka atıfla Bangsamoro olarak adlandırılacak.

Anlaşma metninde Bangsamoro'nun bölgenin zengin doğal kaynaklarından "adil ve eşit" pay alacağı ve son derece yoksul olan bölgenin sorunlarının çözüleceği belirtildi. Anlaşmayla MILF yönetimi de aşamalı olarak silahlı güçlerini lağvedecek.

ON BİNLERİN HAYATINA MÂL OLDU

Filipinler'de yaklaşık 40 yıldır orduyla MILF gerillaları arasında 120 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği, 2 milyon kişinin de evlerinden olduğu bir savaş yaşanıyor ve 15 yıldır barış görüşmeleri sürüyordu.

Yetkililer, her şeyin iyi gitmesi durumunda Aquino'nun görev süresi bitimi olan 2016 yılına gelmeden nihai sözleşmenin imzalanacağını belirtti.

Malezya, taraflar arasındaki görüşmelere 2001'den beri arabuluculuk yapıyordu. Malezya Başbakanı Necip Razak anlaşmayla ilgili olarak, "Bangsamoro halkının hakları, onuru ve refahı korunacak. Aynı zamanda Filipinler'in egemenliği ve anayasası da muhafaza edilecek" dedi.

Katoliklerin çoğunlukta olduğu 95 milyon nüfuslu Filipinler 7000'de fazla adadan oluşuyor. Ordu, MILF'in üslendiği Mindanao'nun yanı sıra, Jolo'da El Kaide ile bağlantısı olduğu belirtilen radikal İslamcı Ebu Seyyaf militanlarıyla çarpışıyordu. 1969'dan beri komünist gerillalar da yönetime karşı savaşıyor.

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!