File ameliyat

Güncelleme Tarihi:

File ameliyat
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tayland-Myanmar sınırında mayına basınca, sol ön bacağı feci şekilde yaralanan Motola isimli 2.7 tonluk fil, ameliyat edildi. Motola birkaç ay sonra yürüyebilecek.

Tüm dünyada her yıl yüzlerce kişinin ölmesine çok sayıda kişinin de sakat kalmasına neden olan mayın, iki hafta önce de Motola isimli fili kendine kurban seçti. Tayland-Myanmar sınırında tomruk taşıyan Motola mayına bastı ve sol bacağı feci şekilde yaralandı. Kangren tehlikesiyle karşı karşıya olan Motola'nın kurtarılması için Taylandlı hayvanseverler seferber oldu ve ameliyat için gerekli 4 milyar baht (yaklaşık 50 milyar lira) toplandı.

Vinçle kaldırıldı

Ameliyat önceki gün Tayland'ın tek fil hastanesi olan Lampang'ta yapıldı. Hastanenin bahçesine büyük bir çadır kuruldu. Operasyon için hazırlanan ve sürekli testler yapılan 38 yaşındaki Motola, uyuşturuldu ve vinçle ameliyat için gerekli pozisyona getirildi. Bacağı kurtarabilmek için ölü dokular ve kırılmış kemik parçaları temizlendi. 30 cm'lik yaraya 20 dikiş atıldı.

Protez takılabilir

Başarılı geçen ameliyatın ardından Motola dün vinç yardımıyla ayağa kaldırıldı. Chiang Mai Üniversitesi veterinerlerinden Suwichai Rojanasathen, filin sağlığının iyiye gittiğini söyledi. Motola'nın iki hafta boyunca vinçle hareket ettirilmesi planlanıyor. Dün yarasına pansuman yapılan Motola'ya iyileştikten sonra duruma göre protez takılıp takılmayacağına karar verilecek.

Tam 70 kişilik narkoz verildi

Sahibinin daha iyi çalışsın diye daha önce amfetamin verdiği ve bu nedenle karaciğeri zayıflamış olan filin ameliyatında pek çok ilk gerçekleşti.

Fili uyuşturabilmek için 70 kişiye yetecek kadar narkoz verildi.

Ameliyata 30 kişilik bir ekip katıldı, bunlardan 5'i veteriner cerrahtı.

2700 kg ağırlığındaki Motola'nın ameliyatı tam 3 saat sürdü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!