fikri mülkiyet haklarının korunması için tasarı kabul edildi

Güncelleme Tarihi:

fikri mülkiyet haklarının korunması için tasarı kabul edildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2006 02:29

TBMM Genel Kurulunda, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu ile Turizmi Teşvik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı kabul edildi.

Kanuna göre, fikri mülkiyet haklarının korunması ve etkin bir şekilde takibinin sağlanması amacıyla süreli yayın basılan yerler dışındaki eserlerin çoğaltılması, materyallerin üretilmesi, dolumu, çoğaltımı ve satışını yapan yerler, ücret karşılığı sertifikalandırılacak.

KORSAN YAYINLA MÜCADELE-

Korsan olarak çoğaltılan nüsha ve yayınların ele geçirilmesi halinde, suça konu olan materyallerin ele geçirilmesine fiilen katılan, önleme, izleme ve soruşturmakla görevli olan denetim komisyonu başkan ve üyelerinden kamu görevlisi olanlara, ikramiye ödenecek.
Bir denetim faaliyeti çerçevesinde yapılan el koymalar sonucu denetim komisyonu başkan ve üyelerine verilebilecek ikramiyenin toplam tutarı, yönetmelikle belirlenecek. İkramiye tutarı, ilgililere eşit miktarda paylaştırılacak.

KÜLTÜR VARLIKLARI KATKI PAYI

Tahsil ettikleri Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payını, belirtilen süre içinde il özel idarelerine yatırmayan belediyelerden, katkı payları, gecikme zammı uygulanarak tahsil edilecek.
Belediye başkanları, bu katkı paylarının zamanında ve tam olarak ödenmesini sağlamakla yükümlü olacak. Ödenmeyen paylar, il özel idaresinin talebi üzerine, belediyenin İller Bankasından aldığı genel bütçe vergi gelirleri payından kesilerek, talep eden özel idareye gönderilecek.

DERNEK, VAKIF VE ÖZEL TİYATROLARA DESTEK

Kanun, ”yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından kurulan veya kamu personelini desteklemek için kurulan dernekler ve aynı amaçlarla Türk Medeni Kanununa göre kurulan vakıflar dışındaki; asıl amacı kültür, sanat, turizm ve tanıtım faaliyeti olan dernek ve vakıflar ile özel tiyatrolar tarafından gerçekleştirilecek projelere nakdi yardımda bulunma” görevini de Kültür ve Turizm Bakanlığının görevleri arasına ekliyor.
Yapımı kar etmeyen yönetmenlerin 3 yıl süreyle desteklenmemesine ilişkin düzenleme kaldırılacak. ”Yapımı kar etmeyen yapımcıların bir daha desteklenmeyeceğine” ilişkin hüküm ise ”3 yıl süreyle desteklenmemeleri” şeklinde değiştirilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığının vereceği film yapım destek ödenekleri, filmin takvim yılı içinde bitmemesi halinde bir sonraki yılda, ödeneğin yüzde 50’sini geçmemek koşuluyla kullanılabilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!