Fikret Başkaya, Kalecik Cevaevi'nde

Güncelleme Tarihi:

Fikret Başkaya, Kalecik Cevaevinde
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2001 00:00


Yazar Doç. Dr. Fikret Başkaya İstanbul DGM tarafından hakkında verilen 15 aylık hapis cezasını çekmek üzere Kalecik Cezaevi'ne gitti.

Fikret Başkaya'nın cezaevine gitmesi nedeniyle bilim adamları, demokratik kitle örgütü temsilcileri ve çok sayıda vatandaşın katıldığı bir toplantı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Başkaya, düşünce özgürlüğünün tüm düşüncelerin anası olduğunu belirterek, Türkiye'de muhalif düşüncelere düşman gözüyle bakıldığını savundu. Demokrasi ve düşünce özgürlüğünün mücadeleler sonunda kazanıldığını anlatan Başkaya, düşünce özgürlüğü konusunda siyasi partilerin görevlerini yerine getiremediğini ifade etti.

Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan FP'nin Rize Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da Türkiye'de demokratikleşmenin tam olarak sağlanamadığını, bu konuda Türkiye'nin, Avrupa ve dünyaya gerçekleri söylemediğini söyledi.

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da Türkiye'de hem siyasal hem de sendikal alanda giderek bir daralmanın söz konusu olduğunu belirterek,söylediği sözlerden dolayı daha çok insanların cezaevine gireceğini belirtti. Uslu, düşünce özgürlüğü sağlanamadan sendikacılık ve siyaset yapmanın mümkün olamayacağını kaydetti.

İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Hüsnü Öndül ise düşünce özgürlüğü yönünde çaba sağlayan insanların hep cezalandırıldığını ileri sürerken, ÇGD Genel Başkanı İsmet Demirdöğen, Türkiye'de demokrasi ve özgürlüğü savunan insanların ya öldürüldüğünü ya da cezaevlerine gönderildiğini söyledi.

Toplantıya avukat Eşber Yağmurdereli, Mazlum-Der Genel Başkanı Yılmaz Ensarioğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Genel Başkanı Yavuz Önen, sanatçı Şanar Yurdatapan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda aydın katıldı.

Konuşmaların ardından Başkaya, 15 aylık hapis cezasını çekmek üzere alkışlarla Kalecik cezaevine hareket etti.

Başkaya'nın avukatı Aydın Erdoğan, Fikret Başkaya'nın 1 yıl cezaevinde kalacağını bildirdi. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!