Fikret Adil kitapları çalıntıymış

Güncelleme Tarihi:

Fikret Adil kitapları çalıntıymış
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2001 00:00


İhsan YILMAZ
Haberin Devamı

Kitap müzayedesinde şok iddia:

Dün Pera Palas Oteli'nde gerçekleştirilen kitap müzayedesindeki Fikret Adil kitaplığından çıkma eserlerin çalıntı olduğu iddia edildi. Libraire de Pera atarafından düzenlenen müzayededeki eserlerinbüyük bölümü ‘‘Fikret Adil'in kitaplığından seçme eserler’’ olarak satışa sunulmuştu.

Doğan Hızlan'ın 'Bugün Pazar' köşesinde ‘‘Fikret Adil'in Haremi Dağılıyor’’ başlıklı yazısını okuyan Fikret Adil'in eşi Gülen Adil, Hızlan'ı arayarak sözü edilen müzayedeye kitap göndermediğini ve üstelik kimseye de eşinin kütüphanesinden kitap satmadığını açıkladı.

Gülen Adil, eşinin ölümünden sonra kitapların tasnifi için Yeditepe Dergisi’nin sahibi Hüsamettin Bozok'a danıştığını, onun da kendisine Sahhaflar Çarşısı'ndan iki kişi gönderdiğini, onların kitapları tasnif ettiğini söyledi.

Tasnif ve düzenleme için eve gelen kişilerin tam dört gün boyunca çalıştığını söyleyen Gülen Adil, müzayededeki kitapları görünce oldukça şaşırmış.

Dün Pera Palas'ta yapılan Libraire de Pera'nın müzayedesinde kitaplar yeni sahiplerini buldu ama hiç kuşkusuz bu kitapların Fikret Adil'in kütüphanesinden nasıl götürüldüğünün yankıları devam edecek.

Dünkü müzayedeye kitapseverler büyük bir ilgi gösterdiler. Boğazkesen romanıyla Fatih'i roman kahramanı olarak anlatan Nedim Gürsel, Papa ll. Pius'un Fatih'i Hristiyan olmaya davet eden mektubunun yeraldığı kitabı almak için gelmişti. Ancak Gürsel 1 milyar 400 milyonluk açılış fiyatını yüksek bularak eseri almaktan vazgeçti. Kitap da satılmadı.

Fikret Adil, kitaplığından çıkan imzalı eserlere alıcılar büyük ilgi gösterdiler. Bütün parçalar açılış fiyatlarının hemen hemen 5 katına alıcı buldu.

Akrabası sattı

Libraire de Pera'nın sahibi Uğur Güracar kitapların çalıntı olabileceği iddiasının asılsız olduğunu savundu. Kitapları Fikret Adil'in bir akrabasından satın aldığını söyleyen Güracar, gerekirse bu ismi de açıklayabileceğini belirterek şöyle devam etti: ‘‘Fikret Adil'in kitaplığının büyük bir bölümü zaten yıllar önce akrabaları tarafından haraç mezat sahaflara satıldı. Çok değerli bazı parçalar ve tablolar ise daha büyük müzayedelerde yine ailesi tarafından satıldı. Bu müzayedede yeralan kitaplar çok değerli görülmediği için ellerinde kalanlar. Ayrıca Fikret Adil'in kitaplarının sağda solda sürünmek yerine meraklılarının eline geçmesi bir tür hizmettir.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!