‘Fetvacılar’ MGK'da

Güncelleme Tarihi:

‘Fetvacılar’ MGKda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2000 00:00

Haberin Devamı

Milli Güvenlik Kurulu'nun bugünkü toplantısında yeni bir rapor değerlendirilecek. Son bilgilerle donatılan raporda, Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu'nun örgütün fetvacısı olan Molla Enver ve Melle Muhammed'e danışmadan ve sormadan hareket etmediği saptandı. MGK'ya da sunulması beklenen bilgilerden bazıları şöyle:

Örgütün tebliğ safhasında faaliyetlerde bulunan Silvan İlçesi'nde Molla Enver (Kılıçaslan da olabilir), Melle Muhammed (M. Beşir Varol da olabilir) adlı kişiler İran Devrimi'nden sonra 4 yıl İran'da kalarak dini eğitim aldılar ve ülkeye döndüler.

Hizbullah örgütünün İlim Grubu lideri Hüseyin Velioğlu'nun dahi bu şahıslara sormadan ve danışmadan hareket etmediği belirlendi.

TIRLA SİLAH

Haziran ayı başından bu yana İran ve Lübnan üzerinden ülkeye, örgüte müzahir şahıslara ait tırlara dondurulmuş büyükbaş hayvan etleri içinde silah sevkiyatı yapıldı.

Söz konusu TIR şöförlerinin de örgüt militanı olduğu, silahların bir kısmının Diyarbakır'a, bir kısmının Gaziantep ve Adana'ya aktarıldığı, bu silahların içinde ağır silahlar yanında Beretta marka tabancalar bulunduğu, silahların hiç kullanılmamış orijinal kutularda sokulduğu saptandı.

Örgütün Diyabrakır merkezi ile Diyarbakır-Elazığ illeri arasındaki Karacadağ bölgesinde bulunan köyler ve çevrelerinde; Batman, Sason ve Siirt bölgelerinde yeni sığınaklar inşa ettiği, buralarda ağır silahlarla eğitim verildiği, aranan örgüt mensuplarıyla, örgüt tarafından kaçırılanların bir kısmının buralarda tutulduğu, bu örgüt eğitim yerlerinde yeterli silah bulunduğu belirlendi.

Güvenlik güçleri içinden de kendilerine bilgi verildiği söylendi.

KORUCU KILIĞINDA YOLCULUK

Örgütün son günlerde, kurye trafiğinde gece yolculuklarına ağırlık verdiği gözlendi. Bu doğrultuda talimat alındığı, gece yolculuk yapanlara sahte kimlikler (en çok korucu kimliği) verildiği, yolculuk sırasında ise ‘Hastam var, cenazem var, sünnetçiyim' gibi ifadeler kullandığı anlaşıldı.

Örgüt militanları silahlı mücadele ve teorik eğitim için Kuzey Irak, Lübnan ve İran'a gönderiliyor.

Batman ve Şırnak-İdil ilçesi Tepeköyü'ne gelen İranlılar’ın, Hizbullah örgütü militanları ve sempatizanları ile görüştükleri öğrenildi.

Eylemlerde soğukkanlı olan militanlar seçilerek Kuzey Irak ve İran'da askeri eğitim ve bomba eğitimi görüyorlar.

Eylemlerde deşifre olan ve yakalanan bu militanların önlem olarak mahkum evi denilen yerlerde hiç dışarı çıkmadan aylarca, gerekirse yıllarca zorunlu ikamete tabi tutuldukları, tüm ihtiyaçların deşifre olmamış örgüt militanları tarafından karşılandığı belirlendi.

Son operasyonlarda ele geçirilen Hizbullah militanlarının sorgusunda, yurtdışı ilişkiler de anlatıldı. Militanlar, Türk pasaportu aldıktan sonra yasal yoldan Yüksekova İlçesi'nin Bazergan sınır kapısından İran'a geçerek, genellikle Mako, Tahran, Mehrabat ve Urumiye'de ikamet ediyor. İllegal yoldan ise Van-Başkale yakınlarına araçla gelip, buradan kılavuz eşliğinde yaya olarak sınırı geçiyorlar ve İran'nın Kelereş bölgesine geçiyorlar.

İRAN'DAN TAKTİKLER

İran yetkilileri militanlara cemaatleşmede dikkat edilecek şu hususları öğretiyor: Sır saklama, itaat, düşman tarafından takip ve antitakip.

Yine İranlı yetkililerin derslerinde Kalaşnikof, G-3 ve G-1 piyade tüfekleri, Browning ve Colt tabanca ile bomba yapımı bilgileri veriliyor.

İran'ın Kum Kenti’nde Hizbullah'ı Silvan'lı Melle Enver temsil ediyor. Kuzey Irak KYB bölesinde faaliyet gösteren İslami Kürt Partisi Lideri Şeyh Osman ile ilişkileri de biliniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!