Festivaller festivali

Güncelleme Tarihi:

Festivaller festivali
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'un festivaller festivali başlıyor... Kentte düzenlenen en köklü fetival olan ve bu yıl 26'ncı yaşını kutlayan Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, 9 Haziran'da, Fabio Biondi yönetimindeki Europa Galante'nin Aya İrini'de vereceği konserle başlıyor. Barok müziğin önde gelen temsilcilerinden biri olan

Europa Galante, açılış konserinde, Corelli, Geminiani, Locatelli ve Vivaldi'nin eserlerini seslendirecek.

Festivalin ağır toplarından biri bu bölümde yealıyor. Lirik sesi ve olağanüstü sahne hakimiyetiyle çağımızın en iyi sopranolarından biri olan Kathleeen Battle 13 Haziran'da Aya İrini'de müzikseverlerle buluşacak. Battle, piyanist Roger Vignoles'in eşlik edeceği programında Hendel, Wolf, Faure, Rossini, Turina'nın operalarından aryalar seslendirecek.

Kirov Opera Orkestrası Koro ve Solistleri, Romeo ve Juliet'in ardından Çaykovski'nin ünlü Maça Kızı operasını sahneleyecek. Bu operada önemli rollerden birini ‘‘21. yüzyılın sesi’’ olarak nitelendirilen Galina Gorçakova üstleniyor.

Resitaller

Piyanist Ayşegül Sarıca, henüz 23 yaşında olmasına rağmen çağımızın en iyi kemancılarından biri olarak nitelendirilen Julian Rachlin, henüz 16 yaşındayken New York Filarmoni eşliğinde verdiği konserle tanınan piyanist Andre Watts bu bölümün konukları.

Genç yetenekler

Piyanist Pınar Çelik, İÜ Devlet Konservatuarı Oda Müziği Topluluğu, kemancı Pelin Halkacı, mezzo soprano Perihan Nayır, piyanist Tuğçe Tarı, tromboncu Tolga Akkaya, Akropolis Beşlisi ve piyanist Özgür Aydın'ın resitalleri yeralıyor.

Sadece sesiyle değil, mükemmel fiziğiyle de dikkat çeken soprano Kathleen Battle, dünyanın önemli merkezlerinde sahneye çıktı. Battle, pek çok ünlü sanatçıyla birlikte albüm çalışmaları da yaptı.

Türkiye'nin yanısıra İtalya'dan Rusya'ya, İsviçre'den Fransa'ya, ABD'den Almanya'ya İngiltere'den Azerbaycan'a, 1000 sanatçı ve topluluğun katılacağı Uluslararası İstanbul Müzik Festivali, 4 Temmuz tarihine kadar sürecek.

26. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nin bu yılki ana teması, tüm festivallere de dağılan Fransa ile Buluşma. Festival kapsamında ünlü besteci Hasan Ferit Alnar ölümünün 20'nci yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anılacak.

Festival, bu yıl bir çok ilke de sahne olacak. Ünlü besteci Wagner'in ölümünden önce yazdığı son opera olan Parsifal, Kirov Opera Orkestra Koro ve Solistleri tarafından İstanbul'da ilk kez sahnelenecek. Operaseverler Wagner'in bu son operasının ikinci ve üçüncü bölümlerini ünlü şef Valeri Gergiev yönetimindeki Rusya'nın en köklü orkestrasından dinleme olanağı bulacaklar. Aynı topluluk Berlioz'un Romeo ve Jüliet dramatik senfonisinin, İstanbul'daki ilk seslendirisini de yapacak.

Festivaldeki bir başka ilk de Paris Orkestrası'ndan. Topluluk, Ravel'in orkestra ve soprano için Şehrazat adlı eserini seslendirecek.

İstanbullu müzikseverler Pierne ve Daniel Lesur'un eserlerini ilk kez Toulouse Oda Orkestrası'nın, Boulez, Ligeti ve Berio'nun eserlerini de Ensemble Intercontemporain'in yorumuyla dinleme olanağı bulacaklar.

Ünlü orkestralar

Gürer Aykal yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Cem Mansur yönetimindeki Bilkent Akademik Senfoni Orkestrası bu bölümün konuklarından.

Lozan Oda Orkestrası, Avrupa'nın en tanınmış şeflerinden Jesus Lopez- Cobos yönetimindeki konserinde genç kemancı Cihat Aşkın'a eşlik edecek. Orkestranın ikinci konserine de obuacı Douglas Boyd solist olarak katılıyor.

Rafael Frühbeck de Burgos yönetimindeki Paris Orkestrası'nın vereceği konserin solisti piyanist Hüseyin Sermet.

Kurulduğu 1918 yılından bu yana dünyanın en iyi senfonik müzik topluluklarından biri olarak kabul edilen Suisse Romandi Orkestrası ise konserinde viyolacı Kim Kashkashian'a eşlik ediyor.

ODA MÜZİĞİ

Dünyanın önde gelen oda müziği topluluklarından biri olan Toulouse Ulusal Oda Orkestrası, Türk şef Ender Sakpınar yönetiminde verecek festival programındaki konserini.

Ravel Dörtlüsü, Reinhard Goebel yönetimindeki Musica Antiqua Köln, Ensemble Concordia bu bölümün diğer konukları.

Dans... Dans.. Dans...

26. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'nin, dans bölümünde Fransa'nın en önemli topluluklarından biri olan Marsilya Ulusal Balesi yeralıyor. Topluluk, 24 ve 25 Haziran'daki gösterilerinde Fransız dansının son 50 yıl içindeki en yenilikçi koreograflarından biri olan Roland Petit'nin koreografisiyle sahneye çıkacak. Topluluğun festival programı, Altı Dans, Carmen, Genç Adam ve Ölüm adlı eserlerden oluşuyor.

Geleneksel sanatlar bölümü de zengin bir program sunuyor sanatseverlere. Azerbaycan'dan gelen Jabbar Karyagdi Mugam Üçlüsü, 16 ve 17'nci yüzyıl Türk müziğini dönemin çalgılarıyla seslendiren Bezmera Topluluğu ve Türk sanat müziğinin usta yorumcularından Nalan Altınörs sanatseverlerle buluşacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!