Festival'e Karamel'li açılış

Güncelleme Tarihi:

Festivale Karamelli açılış
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2008 11:22

Yedinci sanat tutkunlarının baharı nisan ayında geliyor. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali 15 Nisan'da başlıyor. 20'yi aşkın bölüm başlığı altında 200'dan fazla filmin gösterileceği festival, 20 Nisan'a kadar sürecek. Festivalin açılış filmi, çekimleri İsrail'in Lübnan'ı bombalamaya başlamasından dokuz gün önce biten Karamel. Film gösterimlerinin yanısıra yan etkinliklerin de yer alacağı festivali Philippa Gregory'nin kitabından uyarlanan Boleyn Kızı adlı film kapatacak. İşte festivalden satır başları.

Haberin Devamı

FESTİVAL BİLETLERİ

Festival biletleri, 22 Mart Cumartesi günü satışa çıkıyor. Sinemaseverler, biletlerini; Beyoğlu’nda Emek ve Atlas ile Kadıköy’de Rexx sinemalarında açılacak gişelerden ve Biletix üzerinden satın alabilecekler.

İstanbul Film Festivali izleyicilerden büyük ilgi gören hafta içi seanslarında indirimli fiyat uygulamasını bu yıl tüm bilet fiyatlarına yansıtıyor: Festival’de bilet fiyatları tam 10 YTL; öğrenci ile 65 yaş ve üstü için 7 YTL olacak. Hafta içi gündüz seansları ise yalnızca 3,50 YTL.

Festival Sponsoru Akbank'ın Axess kart sahipleri, hafta içi gündüz seansları hariç tüm festival filmlerinin biletlerini yüzde 20 indirimle alabilecekler.

FESTİVAL SİNEMALARI

Festivale Karamelli açılış

Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin Beyoğlu’ndaki sinemalarına bu yıl Fitaş ve Atlas 2 de eklendi. Festivalin gösterimleri Beyoğlu’nda Emek, Fitaş 1,  Atlas 1 ve Atlas 2, Beyoğlu ile Kadıköy’de Rexx sineması olmak üzere toplam 6 sinemada gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Festival sinemalarında gösterim saatleri: 11.00 – 13.30 – 16.00 – 19.00 ve 21.30.               

FESTİVALİN SİNEMA ONUR ÖDÜLLERİ

Uluslararası İstanbul Film Festivali tarafından her yıl verilen “Sinema Onur Ödülleri” bu yıl Türk Sineması’na imzasını atan üç büyük oyuncuya verilecek: Ekrem Bora, İzzet Günay ve Ediz Hun. Ödüller, 4 Nisan'daki açılış töreninde kazananlara verilecek.

Festivalin 18 Nisan Cuma günü gerçekleşecek kapanış töreninde ise çağdaş Rus sinemasının en önemli yönetmenlerinden, Alexander Sokurov’a  “Sinema Onur Ödülü’ verilecek. Çeçen sorununa eğilen son filmi Aleksandra'nın da festival programında yer aldığı Sokurov, 19 Nisan Cumartesi günü sanatçının Boğaziçi Üniversitesi 'nde sinema dersi verecek.

ALTIN LALE SEÇİCİ KURULU

Festivale Karamelli açılış

Haberin Devamı

Uluslararası Altın Lale Yarışması jüri başkanlığını, Fassbinder’in 15 filminin yanı sıra Martin Scorsese’nin aralarında Günaha Son Çağrı, Sıkı Dostlar, Masumiyet Çağı, New York Çeteleri ve Köstebek’in de bulunduğu birçok filminin görüntü yönetmenliğini yapmış Michael Ballhaus üstleniyor.

Sinema yazarı Joan Dupont, sinema yazarı ve akademisyen Selim Eyüboğlu, Yumurtalar ve Mutfak Hikâyeleri ile tanıdığımız Norveçli yönetmen Bent Hamer, My Summer of Love filmiyle tanınan yönetmen Pawel Pawlikowski ve Moskova Film Festivali Program Yöneticisi ve Aki Kaurismaki filmlerinin oyuncusu Kirsi Tykkylainen seçici kurulda yer alan diğer isimler.

YILIN EN İYİ TÜRK FİLMİ SEÇİLİYOR

Haberin Devamı

Bu yıl Ulusal Yarışma bölümünde yer alan filmler şöyle:

İstanbul Film Festivali’nde Türk filmlerinin sponsorluğunu yine Türk sinemasına, film üretimine önemli destek veren Efes Pilsen üstlendi. Efes Pilsen, Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) Jürisi’nin Ulusal Yarışma’ya katılan filmler arasından seçeceği filmin yönetmenine bir sonraki filminin yapımında kullanılmak üzere
Onat Kutlar’ın anısına bir de para ödülü verecek.
 
2007–2008 sezonunda yapımı tamamlanan Türk filmlerinin bir araya geldiği Türk Sineması bölümünde, Ulusal Yarışma, Yarışma Dışı ve Belgeseller bölümlerinde olmak üzere 30 tane kurmaca film ve belgesel yer alıyor.

Haberin Devamı

Festivalin Ulusal Yarışma bölümünde “Yılın En İyi Türk Filmi” ödülü için jüri karşısına çıkacak 11 film şunlar: Mülteci (Reis Çelik), Hazan Mevsimi: Bir Panayır Hikayesi (Mehmet Eryılmaz), Havar (Mehmet Güleryüz), Gölge ( Mehmet Güreli) Ulak (Çağan Irmak), Saklı Yüzler(Handan İpekçi), Gitmek (Hüseyin Karabey), Fırtına ( Kazım Öz), Tatil Kitabı (Seyfi Teoman) Ara (Ümit Ünal), Nokta (Derviş Zaim)

Filmleri, Ulusal Yarışma jürisi, Semih Kaplanoğlu’nun başkanlığında, Venedik Film Festivali – Venedik Günleri Bölümü Başkan Yardımcısı ve Roma Film Festivali Sinema Endüstrisi Etkinliği Yöneticisi Sylvain Auzou, Toronto Film Festivali Yöneticisi Michèle Maheux, yazar Elif Şafak ve oyuncu Nurgül Yeşilçay’dan oluşan bir seçici kurul değerlendirecek.

Haberin Devamı

TÜRK KLASİKLERİ YENİDEN

Uluslararası İstanbul Film Festivali Türk sinemasının önemli yapıtlarını tekrar gün ışığına çıkartıyor. Festivalin,ilk kez başlattığı bir uygulamayla Türk sinemasının unutulmaz yapıtları restore edilerek yeni kopyaları Türk sinemasına kazandırılacak.

SİYAD: 40 YILIN EN İYİLERİ

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) kuruluşunun 40. yılında, Festivale özel bir bölüm ile konuk oluyor. Sinema yazarları üyeleri, kuruluşundan bu yana yerli ve yabancı yapımlar arasından seçtiği “En İyi Film”leri Festival için yeniden değerlendirdi ve “40 Yılın En İyileri”ni seçti.

Ömer Kavur’un Anayurt Oteli ve Francis Ford Coppola’nın başyapıtı Kıyamet / Apocalypse Now’ın Türkiye’de sinemalarda ilk kez gösterilecek “Redux” versiyonu bu bölüm kapsamında sinemaseverlerle buluşacak.

AMERİKAN BAĞIMSIZLARI

Festivalin bu yılki yeni bölümlerinden biri sinemaya yeni tarzlar, yönetmenler ve yıldızlar kazandıran, Hollywood’a meydan okuyan bağımsız Amerikan sinemasının en yeni ve çarpıcı filmlerine ayrıldı.

9 filmin gösterileceği “Amerikan Bağımsızları” başlıklı bölümde Steve Zissou ile Suda Yaşam ve Tenenbaum Ailesi filmlerinin genç ve başarılı yönetmeni Wes Anderson’un son filmi The Darjeeling Limited öne çıkıyor. Wes Anderson’ın Roman Coppola ile yazdığı filmin başrollerini Owen Wilson, Adrien Brody ve Jason Schwartzman’ın üstleniyor.

Bad Lieutenant ve The Addiction gibi kült filmlerin yönetmeni Abel Ferrara’nın son filmi Striptiz Hikayeleri / Go Go Tales, Willem Dafoe, Bob Hoskins ve Asia Argento gibi isimlerin de yer aldığı bol yıldızlı kadrosuyla uçuk bir komedi…

Mürekkep Balığı ve Balina ile büyük bir başarı elde eden Noah Baumbach’ın yazıp yönettiği son filmi Margot at the Wedding yine bir ailenin trajikomik hikâyesine odaklanıyor.   Filmin başrollerinde Nicole Kidman, Joe Black ve Jennifer Jason Leigh var.

DÜNYAYI İSTİYORUZ HEMEN ŞİMDİ

Bir dönem dünyayı kasıp kavuran 68 olaylarının üzerinden tam 40 yıl geçti. Festivalde bu anlamlı yıldönümü için de özel bir bölüm ayrıldı.

Dusan Makavayev'in Misterije Organizma, Milan Kundera'nın romanından Jaromil Jires tarafından uyarlanan Zert (Şaka) İngiliz yönetmen Lindsay Anderson'ın If, İtalyan usta Michelangelo Antonioni'nin Zabrieskie Point bu bölümde yer alan filmler arasında öne çıkanlar.

Sinemanın kült yönetmeni Jean Luc-Godard iki ayrı filmiyle bölümde yer alıyor.  1960’ların muhalif kültürünü müzik üzerinden ele alan Sympathy for the Devil ile Godard’ın en kışkırtıcı filmlerinden biri kabul edilen ve başrollerinde dönemin parlak isimleri Jane Fonda ve Yves Montand’ın yer aldığı Herşey Yolunda (Tout va bien). kaçırılmayacak bir fırsat olacak.

Sinema tarihinin en şaşırtıcı yönetmenlerinden biri olan Meksikalı Alejandro Jodorowsky’nin kült filmi El Topo ve Arjantin’de “Üçüncü Sinema” hareketini başlatan, Fernando Solanas ve Octavio Getino’nun 260 dakikalık devrimci belgeseli Fırınların Saati de bu bölümde yer alan diğer filmlerden.


FESTİVALİN “ÇOCUK MÖNÜSÜ”

Son iki yıldır geleceğin sinemasever gençlerini yetiştirmek amacıyla festival programında yer verilen çocuk filmleri ve “Çocuk Mönüsü” başlığı altında bu yıl Disney Channel sponsorlugunda devam ediyor. Uluslararası çocuk filmleri festivallerinde beğeni toplayan 5 film festival boyunca hafta sonları 13.30 seanslarında Atlas 2 ve Rexx sinemalarında gösterilecek. Filmlere simültane Türkçe seslendirme yapılacak.

“BitamBiöğrenci” İLE ÇOCUKLARI SANATLA BULUŞTURUN!

İKSV'nin Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile birlikte geçen yıl hayata geçirdiği “BitamBiöğrenci” projesi devam ediyor. Biletlerinizi satın alırken "BitamBiöğrenci" diyerek kültür sanat etkinliklerine katılma imkânı bulamayan 3 ya da 10 çocuğun da İstanbul Film Festivali’ne katılımını kolayca sağlayabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için: www.bitambiogrenci.org ve www.biletix.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!