Ferhat Tunç beraat etti

Güncelleme Tarihi:

Ferhat Tunç beraat etti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2007 14:15

Alanya'da geçen yıl verdiği konserde, “ölen askerler için yüreğim yanıyor, öldürülen her gerilla için de yüreğim kanıyor” dediği iddiasıyla “bölücü örgüt propagandası yapmak” suçundan hakkında dava açılan Ferhat Tunç, ilk duruşmada beraat etti.

Haberin Devamı

İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya tutuksuz yargılanan Ferhat Tunç katıldı.

Duruşmada savunmasını yapan Tunç, Alanya'daki konserde tam olarak ne söylediğini hatırlamadığını, bunun, Türkiye'de yaşanan ölümlerin önüne geçilmesini isteyen bir konuşma olduğunu, bazı sözcüklerin “cımbızlanarak” iddianame hazırlandığını öne sürdü.

Daha sonra yazılı olarak hazırladığı 7 sayfalık savunmasını okuyan Tunç, “Türkiye'de gençlerin ölümlerine üzüldüğünü, yüreğinin kanadığını, acılar arasında herhangi bir ayırım yapma hakkı olmadığını” söyledi. Tunç, şöyle devam etti:

Tunç'u savunan 11 avukat adına savunma yapan Avukat Ercan Kanar da, duruşmanın gelecek kuşakları ve hukukçuları hayrete düşürecek bir duruşma olduğunu söyledi. Barış içinde yaşama isteğini ifade eden bir konuşmayı suç kabul edip hazırlanan iddianamenin hakimler tarafından iade edilmesi, dava açılmaması gerektiğini anlatan Kanar, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“İç hukukta yapılan düzenlemeler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına göre iddianame iade edilmeliydi ve dava açılmamalıydı. Delil, bant kaydı yok, sadece tutanak var. Bunu düzenleyenlerin de nasıl ve ne şekilde düzenlediklerini bilmiyoruz. Tutanak, tutarsız. İddianame bilimsel ve hukuki değil. Ayrıca, 'gerilla' sözcüğü bütün dünyanın kullandığı terminolojide yer alır.”

Esas hakkında mütalaasını veren Savcı, şarkıcının, örgütün iyiliği ya da kötülüğü hakkında konuşmadığını, suçun unsurları oluşmadığını belirterek Tunç'un beraatını talep etti.

Mahkeme Heyeti, sanığın delil yetersizliğinden değil suç oluşmadığı için oybirliğiyle beraat etmesine karar verdi.

DESTEK İÇİN GELENLER


Tunç'a destek vermek için Danimarka'dan gelen Avrupa Parlamentosu Üyesi Jens Peter Bonde, “İfade özgürlüğü sadece Türkiye'de değil bütün dünyada çok önemli. Çok mutluyum. Eğer böyle bir davada beraat kararı çıkmasaydı Türkiye'nin AB adaylığı konusunda problem olabilirdi. Devlet başkanları toplantısında Başbakan Erdoğan ve Abdullah Gül'e bir soru sormuştum. Orada bana temel haklara bağlı kalacaklarına dair söz vermişlerdi. Şimdi bu söz yerine geldi. Umarım bütün hakimler de böyle düşünür” dedi.

Haberin Devamı

Ferhat Tunç da mahkeme heyetine teşekkür etti.

Duruşmayı, DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Avrupa Komisyonu Siyasi İşler Danışmanı Türkiye Delegasyonu Başkanı Sema Kılıçer, Danimarkalı müzik organizatörü Ole Reitov, Danimarkalı sanatçı Poul Henrik Jensen ve Niels Hausgaata ile çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri izledi.

Açıklamalardan sonra Tunç'a destek veren grup “301 kaldırılsın” biçiminde slogan attı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!