‘Felçliyim’ demeyin meslek sahibi olun

Güncelleme Tarihi:

‘Felçliyim’ demeyin meslek sahibi olun
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2004 20:09

Omurilik Felçlileri Derneği (OFD), ağır engelli grubuna giren omurilik felçlileri ve ortopedik engellilerini meslek sahibi yapıyor. Engelliler derneğin düzenlediği tekstil, bilgisayar, folyo kesim gibi kurslara ücretsiz olarak katılabiliyor. Tamamen katkı, bağışlar ve gönüllü yardımlarıyla ayakta kalan dernek, omurilik felçlilerin sosyalleşebildiği mesleki kurslar yanında hobiler edinebildiği tek merkez durumunda.

İşsizliğin en önemli sorunlardan biri olduğu Türkiye'de ağır engelli grubuna giren omurilik felçlileri ve ortopedik engellilerin iş bulmaları çok zor. Yasalarda getirilen engelli çalıştırılması zorunluluğuna karşın, iş bulma ve meslek edinme olanakları çok sınırlı.

Omurilik felçlilerinin sosyalleşme ve meslek kurslarına devam etme konusundaki umudu ise Omurilik Felçlileri Derneği (OFD). 1998'de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ndeki bir grup doktor tarafından kurulan dernekte engellilerin sosyalleşmesi ve meslek sahibi olmaları sağlanıyor. Tekstil, bilgisayar gibi konularda meslek edindirme kursları düzenleniyor. Meslekleri öğrenen engellilerin şirketlerde işe yerleştirilmesi için çalışılıyor.

Türkiye genelinde sayılarının 100 bin olduğu tahmin edilen omurilik felçlileri ve ortopedik engellilerin çok küçük bir kısmı da olsa bu imkanlardan yararlanıyor.

40 KİŞİYE İŞ BULUNDU

Kendisi de bir omurilik felçlisi olan OFD Başkanı Ramazan Baş, derneklerinde her şeyin gönüllülerin ve bağışçıların yardımlarıyla yapıldığını belirterek, dernek merkezindeki kurslarda meslek edinen 40 kişinin şu ana kadar işe girdiğini söylüyor. Dernek binasında bulunan tekstil ve folyo kesim atölyesinde dışarıya da fason üretim yapıyorlar. Tekstil atölyesindeki makineler ve eğitimler Yılteks firmasının elemanları tarafından veriliyor.

OFD'de iş edindirme kursları yanında hobiye ve sosyalleşmeye dönük eğitimler de veriliyor. Resim, tiyatro, müzik, yabancı dil, okçuluk, tenis gibi kurslar düzenleniyor. Engelliler bütün kurslara ücretsiz olarak katılabiliyor.

KİMSESİZLERE SAHİP ÇIKILACAK

OFD Başkanı Ramazan Baş, kimsesiz engellilerin bakılacağı, çeşitli kuruluşların işbirliğiyle Bakırköy'de kurulan 42 kişi kapasiteli merkezin de mart ayında açılacağını söylüyor.

OFD'nin diğer projesi ise İzmit'in Enez ilçesinde omurilik felçlilerinin rahatça tatil yapabilecekleri spor, eğitim ve tatil kompleksi kurmak. Baş, Enez Belediyesi ve diğer gönüllülerin destekleriyle kurulacak bu komplekste engellilerin ücretsiz tatil yapabileceğini kaydediyor.

OFD yeni çıkardığı 'Kimlik' dergisi ile de engellilerin sesi olmayı hedefliyor. Baş'ın en büyük hayali olan, ayda bir yayınlanması planlanan ve ilk sayısı çıkarılan dergide her meslekten uzmanlar gönüllü olarak yazı yazıyor. Baş, dergiyle engellilerin sorunlarına çözüm üretmeyi ve bütün engellilerin görüşlerini paylaştıkları yayın olmayı istediklerini dile getiriyor.

Omurilik felcine yanlış ilk yardım neden oluyor

Omurilik Felçlileri Derneği Genel Sekreteri Gamze Özatalay, Türkiye'deki omurilik felçliler ve ortopedik engellilerin en önemli sorununlarının ulaşım ve rehabilitasyon merkezi eksikliği olduğuna dikkat çekiyor. Engellilere kurs imkanları tanımaları yanında onların bu yöndeki sorunlarını çözmek için de uğraşıyorlar. Ulaşım konusunda yerel belediyelerin çok önem taşıdığını belirten Özatalay, şu ana kadar altıya yakın belediyenin özürlüler için birer otobüsü uygun hale getirdiğini anlatıyor. Engellilerin ulaşım sorunları konusunda her türlü hukuki yola da başvurduklarını ifade ediyor. Omurilik felçinin denize atlama, trafik kazası ve çeşitli kazalardan sonra yanlış ilk yardım nedeniyle oluştuğunu kaydeden Özatalay, ‘‘Genelde genç yaşlarda omurilik felçi olunuyor. Mesleği olan insanlar mesleklerine devam edemiyorlar. Başkasına bağımlı hale geliyorlar. OFD'de 40 ünitemiz var. Engellilere eğitim seminerleri de düzenliyoruz’’ diyor. Özatalay, engelli olmamasına karşın bütün vaktini gönüllü olarak derneğe harcıyor. Firmalara ve gönüllülere de OFD'ye katkıda bulunmaları çağrısında bulunuyor. Derneğin tamamen katkı ve bağışlarla ayakta kaldığını hatırlatıyor.

Bilgi ve yardım için: www.ofd.org.tr, 0212 661 08 61-661 88 74

Katılanların düşünceleri

Hülya Dinçel (30): Bir yıllık tekstil kursunu bitirdikten sonra ben de burada çalışıyorum. Bir işe yarıyor olmak, bir şeyler üretmek çok güzel. Maddi gelir de elde ediyoruz. Diğer engellilere de böyle fırsatlar verilmesini istiyoruz.

Aysel Arslan (23): Tekstil kursuna bir yıl devam ettim. Şimdi dışarıya çalışıyoruz. Normal iş gibi. Hafta içi her gün gelip çalışıyoruz. Gelir de elde ediyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!