Fed'den düÅŸük faize devam sinyali

Güncelleme Tarihi:

Fedden düşük faize devam sinyali
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 17, 2010 13:24

ABD Merkez Bankası (Fed), ekonominin eskiye oranla daha güçlü olduğunu ancak durumunun faiz artırımlarını haklı gösterecek kuvvette olmadığını bildirdi.

Haberin Devamı

Fed'in para politikası kurulu Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Salı günkü kararında gecelik borç verme faiz oranını Aralık 2008'den beri bulunduğu yüzde 0-0.25 seviyesini değiştirmedi.

Fed ayrıca, finansal kriz döneminde baÅŸlattığı ve piyasalara destek olmak amacıyla almayı taahhüt ettiÄŸi 1.43 milyar dolar büyüklüğündeki mortgage destekli menkul kıymet alımın programını, Mart sonu itibariyle sonlandıracağını da yineledi. Â

ABD Merkez Bankası açıklamasında, son bir yıldır sürekli faiz oranlarının bundan sonraki seyrini tanımlamak için kullandığı 'bir süre daha' bu düzeyde tutulacağı yönündeki değerlendirmesini tekrarladı.

TOPARLANMA İSTENEN DÜZEYDE DEĞİL
Fed, ABD ekonomisinin toparlanma kaydettiğine ancak yine de işe alımlarda hâlâ istenen seviyeye ulaşılamadığına, yeni konut inşaatları verilerinin 'karamsar' bir tablo çizdiğine ve enflasyonun bir süre daha baskı altında kalacağına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Bloomberg de kararla ilgili değerlendirmelerine yer verilen eski Fed üyesi Charles Liberman, Fed'in faizleri artırmak için istihdamda süreklilik gösteren bir artışı görmeyi beklediğini söyledi.

Aynı zamanda New York merkezli Advisors Capital Management LLC danışmanlık şirketinin baş yatırım danışmanı olan Liberman, "İstihdamda büyüme görülmeden, ekonominin kendi kendine yeten bir toparlanma sürecine girdiğini söylemek çok zor" dedi.

Fed'in açıklamasında yer alan istihdama yönelik değerlendirme ise bankanın Ocak ayındaki yorumuna göre daha olumlu oldu. Banka istihdam piyasasının 'istikrar' kazandığını söylerken, "işgücü piyasasındaki kötüleşme azalıyor" ifadesini kullandı.

ABD'de işsizlik oranı Ekim ayında ulaştığı son 26 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 10.1 seviyesinden gerileyerek, Şubat ayında yüzde 9.7 düzeyine gelmişti.

ANALİSTLER TAHMİN DEĞİŞTİRDİ

Fed'in açıklaması analistlerin faiz artırımıyla ilgili beklentilerinin ileriye atılmasına da neden oldu.

 

Haberin Devamı

RBS Menkul Değerler Kıdemli Analisti Michelle Girard, yayınladığı bir araştırma notunda, daha önce Haziran ayında geleceğini düşündükleri faiz artırımı tahminini Eylül ayına uzattıklarını söyledi.

 

Aynı şekilde, daha önce kararın Eylül 2010 tarihinde gelmesini bekleyen UniCredit Global Research ekonomisti Harm Bandholz da yeni tarih için beklentilerinin 2011 yılının başı olduğunu belirtti.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!