FED: Enflasyon en büyük düÅŸman

Güncelleme Tarihi:

FED: Enflasyon en büyük düşman
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 13, 2007 15:51

ABD Merkez Bankası FEDin para kurulu FOMC'nin son toplantı tutanaklarının açıklanması Wall Street'de satışlara yol açtı.

Haberin Devamı

Tutanaklarda "büyüme cephesinde gün geçtikçe artan belirsizliğe karşın ABD ekonomisi için en büyük risk enflasyon olmaya devam ediyor" dendi.  Wall Street'de tüm borsalar düşerken, gösterge faiz yükseldi.  Satışlar Latin Amerika'ya da sıçrayıp Asya'da öğle saatlerinde sürüyor.

Çarşamba sabahı kamuya açılan tutanaklara göre tüm üyeler "en büyük politika kaygısının enflasyonun öngörüldüğü aksine yavaşlamaması" olduğunda hemfikir. FED FOMC'den gelen şahince bu açıklama  yakında faiz indirimi olmayacağına yorularak, hisselerde sert satışlara yol açtı.  S&P500 yüzde 0.6, Nasdaq yüzde 0.75, Dow Jones30 ise yüzde 0.7 düşüş kaydederek, son altı seansın kazançlarını geri verdi. Fed faizlerinden en çok etkilenen iki yıllık tahvillerde getiri beş baz puan artarak yüzde 4.68'den yüzde 4.73'e yükseldi (tahvilin fiyatı düştü).  Kapanışta iki yıllıkta getiri yüzde 4.72 olurken, 10 yıllık gösterge kağıdın getirisi 4.735' yükseldi.

Haberin Devamı

Tutanaklara VOB da olumsuz tepki verdi.  Eurodolar vadeli sözleşmelerinde Temmuz'a kadar faiz indirimi beklentisi "0" olarak fiyatlanırken, birkaç hafta öncesine kadar yıl sonuna kadar 2-3 25 puanlık faiz indirimi bekleyen daha uzun vadeli sözleşmelerde artık tek bir indirim fiyatlanıyor.  Fed ayrıca 2007 ilk çeyreği için büyüme öngörüsünü de aşağı çekerken, beklenenin altında seyreden sabit sermaye yatırım harcamalarını zikretti.

ABD'de benzin talebinin zirve yaptığı günler gelirken, stoklarda 5 milyon varil gerileme de benzin futuresların son sekiz ayın zirvesine yükselmesine neden olarak, Wall Street'e bir darbe daha vurdu.

IMF dün yayınlanan World Economic Outlook raporunda ABD için büyüme öngörüsünü yüzde 2.9'dan yüzde 2.2'ye alçalttı.  ABD'den gelen talep yavaÅŸlaması endiÅŸesi ve Japonya'nın güçsüz ekonomisi bu sabah Asya borsalarında satışlara yol açıyor.  Tokyo saati ile 14:30 itibarı ile Morgan Stanley CI Asya-Pasifik Endeksi yüzde 0.6 gerileyerek son 3 günde elde ettiÄŸi yüzde 1.1 kazancın yarısını geri verdi.  Düşüşlerde ekonomisi bir türlü toparlanmayan Japonya başı çekiyor.  Nikkei 225 bu günde yüzde 1 deÄŸer yitirirken, Topix yüzde 0.9 aÅŸağıda. Yüzde 2.2 düşen Filipin borsası halen Asya'da en kötü performansı gösteriyor. Ancak, Yeni Zelanda, Çin, Güney Kore ve Avustralya'da alımlar sürerken, son 3 borsa tarihi zirvelerindeydi.Â

Haberin Devamı

FED tutanaklarına Latin Amerika'da olumsuz tepki verdi.  Ekonomisi ABD'ye bağımlılık arzeden Meksika'da Bolsa yüzde 0.8, Brezilya Bovespa ise yüzde 0.5 gerilerken, Arjantin Merval sadece yüzde 0.05 kayıpla günü kapattı.  Bugün ABD'den ilk iÅŸsizlik baÅŸvuruları ve ithalat fiyatları, yarın ise Mart ÃœFE var. Yatırımcılar ÃœFE'de yıllık yüzde 3 bekliyor.  Bugün öğle saatlerinde toplanacak AMB'nın faizleri artırması beklenmiyor.Â
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!