Fed 'Dünya Merkez Bankası' mı oldu?

Güncelleme Tarihi:

Fed Dünya Merkez Bankası mı oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2010 13:08

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) kriz zamanında piyasaya sürdüğü 3.3 trilyon dolarlık acil yardım kredisinin çok büyük kısmının yabancı bankalara gittiği ortaya çıktı.

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor             
Haberin Devamı

 

Yurtdışındaki bankaların bu yardım fonunun büyük bir kısmını kullanması, krizin küresel yapısının ve Fed’in dünya bankacılık sektöründeki “son kredi mercii” olarak rolünün altını da çizmiş oldu.

 

Diğer taraftan İngiliz Barclays, İsviçreli UBS ve Belçikalı Dexia’nın milyarlarca dolar kredi kullanması, Fed’in Wall Street’i kurtarmasıyla öfkelenen çevreleri daha da sinirlendirebilir.

 

Örneğin Vermont bağımsız senatörü Bernie Sanders, “Burada yabancı bankaları kurtarmak için harcanan çok büyük paralardan bahsediyoruz. Fed, dünyanın merkez bankası mı oldu?” dedi.

Haberin Devamı

 

Fed Çarşamba günü, ABD’de 2007’de bankaların küresel kredi kriziyle baş etmesine yardımcı olmak için başlatılan özel finansman programından faydalanan bankalara yönelik 21 bin işlemin detaylarını açıkladı.

 

Bu işlemler içinde yatırım bankalarına gecelik fonlama kolaylığı sağlayan Acil Kredi Kolaylığı (PDCF) ve vadesi bir ayla üç ay arasında değişen kredilerin verildiği Term Auction Facility (TAF) programının detayları da yer aldı.

   

BORÇLARIMIZI GERİ ÖDEDİK

Fed’in TAF programından en fazla yararlanan bankalardan biri İngiliz Barclays Capital oldu. Banka, farklı iştirakleriyle Fed’den toplamda 232 milyar dolar borçlandı.

 

Yine İngiltere’den Royal Bank of Scotland, Fransa’dan Société Générale, Almanya’dan Dresdner Bank ve Bayerische Landesbank ile Belçika’dan Dexia, TAF programından en fazla faydalanan bankalar olarak gösterildi.

 

TAF’dan tek seferde en fazla kredi alan bankaysa, 2009’da bir seferde aldığı 60 milyar dolarla Bank of America olurken, Wachovia, Wells Fargo, JPMorga Chase ve Barclays, BofA’yı takip etti.

Haberin Devamı

 

Barclays, ABD’den aldığı bütün kredileri Aralık 2009 sonuna kadar ödediklerini açıkladı. RBS ise artık Fed kapsamındaki kolaylıklardan faydalanmadıklarını ve aldıkları bütün kredilerin faizleriyle birlikte geri ödendiğini söyledi.

 

Fed’in Özel Sektör Tahvili Fonlama Kolaylığı’ndan (CPFF) en fazla faydalanan İsviçre merkezli UBS bankasındansa, “ABD’deki varlığımız göz önüne alındığında, Fed’in kolaylıklarından gerektiği kadar faydalanıyoruz” açıklaması geldi.

 

*Bu yazı Financial Times gazetesinde "European banks took big slice of Fed aid" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:              

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                          

                                

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:            

http://twitter.com/HurriyetEkonet      

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!