FB 35 bin sınırında GS iki günde 43 bin sattı

Güncelleme Tarihi:

FB 35 bin sınırında GS iki günde 43 bin sattı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2006 00:00

40 bin, 60 bin, 80 bin... Stadyumların giderek büyüyen kapasiteleri. Tribünleri dolduran daha fazla seyirci. Avrupa’da büyük küçük tüm kulüpler, stadyumlarında daha fazla seyirciyi ağırlamaya, bundan da önemlisi bu sadık seyircilerine sezonluk bilet, yani Türkiye’deki yaygın terimle "kombine" satmaya çalışıyor.

Öyle ufak rakamlar değil sözü edilen, on binlerce taraftar bin YTL civarında bilet bedelini bir çırpıda veriyor. Örneğin bu sezon Old Trafford Stadı’nın kapasitesini artıran İngiliz Manchester United kulübü tam 64 bin sezonluk bilet sattı. Türkiye’de ise Fenerbahçe kulübü 52 bin kişilik Şükrü Saracoğlu’nda 35 bin sınırını zorluyor. Son olarak Şampiyonlar Ligi maçı için üç maçlık mini kombine çıkaran Galatasaray’ın iki günde 43 binlik satış rakamına ulaştığı haberi geldi. Bakalım bu kombine savaşında kimler en öne çıkacak?

Manchester United kulübünün 10 Ağustos’ta yaptığı açıklama dudak uçuklatıyordu. Öyle ki, İngiliz kulübü 2006-07 için tam 64 bin sezonluk bilet satmıştı. Bu rakam United’ın stadı Old Trafford’un geçen sezonki 67 bin 500 kişilik kapasitesine yakındı. Kulübün basın sözcüsü gelişmeyi "Harika bir haber, bu sadece bizim değil, İngiltere liginin rekoru" yorumuyla değerlendirdi.

Sözcünün dediklerine kimse karşı çıkamaz. Çünkü halen İngiltere liginde stadyum kapasitesi 67 bin 500’e ulaşan başka kulüp yok. Manchester United geçen yıl başlayan çalışmalar sonucunda stadın kapasitesini 76 bin kişiye yükseltince böyle bir satış rakamı için kapı açılmıştı. Sadece kulüp yöneticileri biraz endişeliydi. Amerikalı işadamı Malcolm Glazer’ın kulübü satın almasından sonra muhalif seyirci gruplarının tepkisinden çekiniyordu. Ama korktukları başlarına gelmedi. Sezonluk biletin yüzde 9 zamlanmasına karşın Manchester taraftarları gişelere adeta hücum etti.

12 BİN YTL’YE SEZONLUK KOLTUK

İngiltere Ligi’nde sezonluk biletleri ilgi gören tek kulüp Manchester United değil. Örneğin Kuzey İngiltere’nin müzmin başarısız kulübü Newcastle United en sadık taraftar kitlelerinden birine sahip. Yıllardır kupa kazanamadı, ligde orta sıralarda kalıyor. Buna karşın St. James Park Stadyumu’nda her sezon 40 bini aşkın sezonluk bilet satmayı başarıyor.

Bu sezon yeni stadyumuna geçen Londra’nın Arsenal kulübünün de işleri yolunda. Yeni sezonda maçlarını 38 bin kişilik eski stadı Highbury yerine 60 bin kişilik son derece modern Emirates Stadyumu’nda yapacak. Yeni stadyum taraftarı öylesine cezbetti ki 45 bin sezonluk bilet bir çırpıda satılıverdi. Talep karşılanamayınca 8 yıllık bekleme listesi oluştu.

Talebe bakıp Arsenal’in bilet fiyatlarını ucuzlattığını düşünmeyin. Sıradan koltukların sezonluk fiyatı 800 sterlin civarında dolaşabilir ama "club seat" denen VIP koltukların fiyatı dudak uçuklatıyor. Bir sezon burada oturup keyifle maç izlemek isteyen kişi 4 bin 500 sterlini (12 bin 400 YTL) gözden çıkarmak zorunda. Bu yeni koltuk düzeniyle Arsenal’in 70 milyon sterlin (yaklaşık 190 milyon YTL) ek gelir sağlaması bekleniyor.

ALMANYA’DA TOPLAM 360 BİN KOMBİNE

2006 Dünya Kupası için Almanya’da stadyumlar baştan aşağı yenilendi. Yenilenme futbol kulüplerine büyük yarar sağladı. Diğer Avrupa liglerine oranla ucuz fiyatların da katkısıyla geçen sezon 18 birinci lig kulübü toplam 360 bin sezonluk bilet satmayı başardı. Bayern Münih geçen sezon yeni stadyumu Allianz Arena’da hedeflediği 35 bin sezonluk bilet sınırını kolayca geçmişti.

Yüksek seyirci kapasiteli stadyumlara sahip Schalke ve Dortmund da geri kalmadı. 2005-06 sezonu için Schalke 43 bin, Dortmund 45 bin kombine sattı. Ligin küçüklerinden Mainz bile 15 bin sezonluk bilet sattı.

GALATASARAY’IN ÜÇ MAÇLIK ŞAMPİYONLAR LİGİ KOMBİNESİ

Galatasaray, Türkiye Ligi maçlarını 22 bin 500 seyirci kapasiteli Ali Sami Yen Stadyumu’nda oynuyor. Ama yöneticiler Şampiyonlar Ligi’ndeki üç maçı İstanbul’un hemen dışındaki Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda oynamaya karar verdi. Kulübün üç maç için çıkardığı mini kombine, geçen hafta iki günde 43 bin satış rakamına ulaştı.

BEŞİKTAŞ’TA 17 BİN BİLET SINIRI GEÇİLDİ

Beşiktaş’ın maçlarını oynadığı İnönü Stadyumu iki yıl önce elden geçirilmiş ve seyirci kapasitesi artırılmıştı. Başarısız iki sezondan sonra Beşiktaş 2006-07 sezonuna daha iddialı hazırlandı. Bu iddiayla taraftarlar sezonluk biletlere akın etti. Ligin ilk maçlarındaki iyi sonuçlardan sonra toplam kombine satışı geçen hafta 17 bini geçti.

BURSA’DA HEDEF YİNE 15 BİN KOMBİNE

Bursaspor geçen yıl 2. ligde oynarken şehir ve taraftar kenetlenmişti. Bu sayede 19 bin kişilik Atatürk Stadyumu için 15 bin kombine bilet satılmıştı. Bu sezon 1. ligdeki takımlarına karşı biraz daha cimri davrandı Bursalılar. Ligin 4. haftası sonrası satışlar devam ediyor ve toplam satış sayısı 11 bini geçti.

FENERBAHÇE’DEN 35 BİN KOMBİNE HEDEFİ

Türkiye’de sezonluk biletin lideri Fenerbahçe. Geçen sezon inşası tamamlanan 50 bin kişilik stadyumları Şükrü Saracoğlu’nda, yeni sezon için 35 bin kombine bilet satmayı hedefliyorlardı. Kulübün 100. kuruluş yıldönümünün kutlanacağı 2006-07 sezonu için taraftarlar geçen sezon bitmeden akın etti. Haziran ayında 30 bin sezonluk bilet satılmıştı bile. Böylece Fenerbahçe geçen sezonki kombine rakamını aşmış oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!