Fay hattı uzmanları korkuttu: Hareketlilik artmış

Güncelleme Tarihi:

Fay hattı uzmanları korkuttu: Hareketlilik artmış
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2008 12:56

MANİSA'nın Sarıgöl İlçesi'nde, 1969 yılında meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan fay hattı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı uzmanlarınca incelendi. Fay hattında 2000 yılında başlayan hareketliliğin 2007 yılında iyice arttığı belirlendi.

Haberin Devamı

Sarıgöl'de 2 ay önce, sürekli hareket halindeki fay hattı nedeniyle evlerinde çatlamalar meydana gelen vatandaşların da aralarında bulunduğu 67 kişi Sarıgöl Kaymakamlığı'na dilekçe vererek bölgenin ‘afet’ kapsamına alınmasını talep etti. Bir süre önce Sarıgöl'e gelen Manisa Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nden teknik elemanların hazırladığı rapor bakanlığa iletildi. Rapor doğrultusunda, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nden gelen 4 jeoloji mühendisi Sarıgöl'de inceleme yaptı.

Ayan ve Konak mahallelerindeki hasarlı evleri inceleyen ekipte yer alan mühendisler Bahattin Demir, Sami Ercan, Mustafa Aktan ve Ali Maral, makamında ziyaret ettikleri Sarıgöl Kaymakamı Adem Uslu ve Sarıgöl Belediye Başkanı Ömer Karcı’ya çalışmalar hakkında bilgi verdi. Jeoloji mühendisi Bahattin Demir, fayın mekanizması ve hasar dağılımıyla ilgili ön jeolojik araştırmayı tamamladıklarını belirterek, “Fay hattının ilçe içersinden izlediği yerler harita üzerinde belirlenirken, hasarlı olan evlerin durumlarını da inceledik. Gerekli fotoğrafları çekerek bilgileri aldık. Bizim ekibin de raporu hazırlandıktan sonra, bu rapor Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Deprem Araştırma Genel Müdürlüğü’ne gönderilecek. Bu birimden de önümüzdeki günlerde ayrı bir ekip daha gelecek. Bunlardan sonra tüm raporlar doğrultusunda buraların afet kapsamına alınıp, alınmayacağına bakanlık karar verecektir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sarıgöl fay hattının çok ilginç bir yapıya sahip olduğunu kaydeden Demir, “Bu tür kırılmalar genelde deprem anında oluşan olgulardır. Sarıgöl fayı Türkiye’de ilk kez görülen ilginç bir fay hattıdır. Bir ‘krip’ (tektonik şekil değiştirme hareketine bağlı olarak fay sonlarından oluşan yavaş ama devamlı biçimdeki sürüklenme) oluştuğunu tahmin ediyoruz. 67 evin incelemesi yapıldı. Faydaki hareketlilik 2000 yılında başlamış ancak 2007 yılında daha artar hale gelmiş. Hazırlanacak rapor en kısa zamanda Sarıgöl Kaymakamlığı’na da gönderilecek” dedi.

Kaymakam Uslu ise 1969 yılının mart ayında meydana gelen, Alaşehir ve Sarıgöl'den toplam 51 kişinin yaşamını yitirdiği 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan fay hattının vatandaşları tedirgin ettiğini söyledi. Hareketli fay hattı nedeniyle son aylarda çok sayıda vatandaşın evlerinin duvarlarının çatladığını, 9 evin boşaltıldığını aktaran Uslu, yapılacak çalışmaları merakla beklediklerini söyledi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!