Fay hattı, deprem kuşu satışlarını artırdı

Güncelleme Tarihi:

Fay hattı, deprem kuşu satışlarını artırdı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2009 12:38

KONYA'nın merkez Selçuklu İlçesi Yazır Mahallesi'nde bulunan fay hattı, sarsıntı ve sese duyarlı olan elektronik ‘deprem kuşu’ adı verilen cihazın satışlarını artırdı.

Düz bir zemin üzerine bırakıldıktan sonra düğmesine basılarak çalıştırılan ve üzerinde kuş maketleri bulunan cihaz, en küçük bir ses ve titreşim karşısında harakete geçiyor.

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yaşar Eren tarafından yapılan araştırma sonrası geçen ay Türkiye'de benzeri bulunmayan ve dünyada nadir görülen fay yarıkları bulunmuştu. Selçuklu İlçesi Yazır Mahallesi'nde bulunan taş ocağının faaliyeti sırasında ortaya çıkan fay yarıkları yaklaşık 10 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğindeydi. 10 veya 20 bin yıl öncesinde oluşan bir depreme dayandığını tahmin edilen fay yarıklarının içerisi akarsu ve rüzgarların getirdiği malzemeler ve toprakla doluydu.

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar da “Yazır'daki fay yarıkları, yörede daha önce 6- 6.5 büyüklüğünde depremin oluştuğunu gösteriyor. Önümüzdeki 100- 200 yıl içerisinde bir deprem üretme potansiyeli olabilir” diye konuşmuştu.

Yapılan bu açıklamalarının ardından, Yazır Mahallesi'ndeki fay hatları, bölgede yaşayanları da tedirgin etti. İthal edilen deprem kuşu satışlarının arttığını ifade eden hediyelik eşya satan Tahsin Papağan, “Cihazın düğmesine basılarak mekanizma çalışıyor. Düz bir zemine konuluyor. Cihaz, yüksek ses veya sarsıntıda kuş sesi çıkararak insanları uyarıyor. Mekanizma 3 kalem pille çalışıyor. Konya'da bulunan fay hattından sonra bu üründe satışlar patmala yaptı” dedi.

Çiftli ve tekli olan modelleri bulunduğuna dikkat çeken Papağan, “Üzerinde çift kuş maketi bulunanlar 10 TL'ye tek kuş bulunanlar ise 7.5 TL'ye satılıyor. Günde ortalama 15-20 cihaz satıyoruz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!