‘Fark, niteliğe göre olacak’

Güncelleme Tarihi:

‘Fark, niteliğe göre olacak’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2009 12:27

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, 5 gruba ayrılacak özel hastanelerin, hizmetin niteliğine göre yüzde 30’dan yüzde 70’e kadar fark almasına izin verecek bir düzenleme yapacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Fark ücreti yüzde 70'e çıkıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yeni hizmet binasının açılışına katılmak üzere Bolu’ya gelen Bakan Dinçer, ilk olarak Bolu Valiliği’ni ziyaret etti. Valiliğin önünde polis tören mangasını selamlayan Bakan Dinçer, daha sonra Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar ile makamında görüştü. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Dinçer, bir güvenlik şirketinin Türkiye İş Kurumu’nun oluru olmadan Kuzey Irak’a güvenlik elamanı götürdüğünün sorulması üzerine, “Konuyu duymadım ilk defa sizden duyuyorum. Konuyu öğreneyim ondan sonra açıklama yapayım isterseniz. Şimdi peşin bir şey söylemeyeyim” dedi.

Bakan Dinçer, özel hastanelerin SSK’lılardan aldığı yüzde 30’luk ücret farkının yüzde 70’e çıkarmasıyla ilgili soruyu da şöyle yanıtladı:

“O meselenin aslı şu. Özel hastanelerin uzun zamandan beri kendilerine tedavi olmaya gelen hastalarımızdan serbestçe fark almaları talebi vardı. Başka bir ifadeyle özel hastaneler kendilerine muayene için gelen hastalarımızdan bizim ödediğimiz sigorta payının üstünde serbestçe fark almak istiyorlar. Bu farkı biz istemiyoruz. Vatandaşlarımızdan bağımsız bir şekilde belki de onların istismar edileceği şekilde serbestçe fark alınmasını arzu etmiyoruz. Bu maksatla daha önceden çıkarılan düzenlemelerde yüzde 30’luk fark alınmasına imkan veren bir düzenlememiz vardı.”

‘HASTANELER 5 GRUBA AYRILACAK’

Şimdi sistemi değiştirdiklerini kaydeden Bakan Dinçer, bu yüzde 30’luk farkın, normalde hizmetleri çok fazla uzmanlaşmamış, genel anlamda tedavi hizmetleri sunan bir hastane için düşünülmüş olduğunu kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Halbuki bizim ülkemizde çok gelişmiş, çok uzmanlaşmış, hizmetler niteliği çok farklı olan hastanelerde bulunuyor. Onlar da konuyla ilgili itirazda bulunuyorlar. Ve sürekli serbestçe fark almak için talepte bulunuyorlar. Biz bu talepleri dengelemek ve aynı zamanda vatandaşlarımızın da istismarını önlemek üzere yeni bir düzenlemeye gidiyoruz. 2010 yılında başlayacağız uygulamaya. Buna göre biz Türkiye’de ki özel hastanelerin sunduğu hizmetlerin niteliğine, hastanenin uzmanlaşma derecesine ve sunduğu farklı hizmetlerdeki neticelere göre tasnif edeceğiz ve hastanelerdeki bu hizmetlerin özelliğine göre, daha üst düzeyde olanlara yüzde 70’e kadar fark almaları için izin vereceğiz. Dolayısıyla yapılan uygulama yüzde 30’dan yüzde 70’e çıkan bir uygulama değil, 5 gruba ayrılacak hastaneler için yüzde 30’dan yüzde 70’e kadar hizmetin niteliğine göre fark almasını öngören bir düzenleme. Dolayısıyla önümüzdeki yıl daha düzgün ve daha sistemetik bir çalışma içerisinde olacağız.”

Bakan Dinçer, Özel İstihdam Büroları yasasının Meclis’e sunulacak olması nedeniyle sendikaların tepkisinin olduğunun hatırlatılması üzerine de, “Özel İstihdam Büroları yasa tasarısına ilişkin konu gündeme geldiğinde tekrar açıklama yapacağız” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!