Faiz yüzünden çocuklar ikinci kitabı alamayacak

Güncelleme Tarihi:

Faiz yüzünden çocuklar ikinci kitabı alamayacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2008 00:00

Çocuklara karne hediyesi olarak 1 milyon kitap dağıtacak olan İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, "Yaşananlar kamu borçlanmasının maliyetini artıran faiz yükselmesini gündeme getirdi. Çocuklara kitap önerdik de, böyle giderse ikincisini almaya güçleri yetmeyecek" dedi.

GÜNLÜK faiz üzerinde durmadığını söyleyen İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, kamu borçlanmasının maliyetini artıran faizden şikayet etti. Çocuklara karne hediyesi olarak 1 milyon kitap dağıtacakları kampanyanın tanıtımında konuşan Özince, "Çocuklara kitap önerdik de böyle giderse, ikincisi almaya güçleri yetmeyecek" diye konuştu.

"Faizlerin yükselmesi hoş bir şey değil, ancak günlük hareketler üzerinde durmuyorum" diyen Özince, hem dünyadaki trendler hem de Türkiye’de son dönemdeki gelişmelerin en çok kamu borçlanmasının maliyetini artıran faiz yükselmesini gündeme getirdiğine dikkat çekti. Özince, şöyle konuştu: "Bu iyi bir şey değil. Bu olumsuzluk ancak ekonomik ve siyasi istikrara ağırlık verilerek aşılabilir. Ama yükselmenin sürekli olacağı ve artarak devam edeceği kanaati taşımıyorum. En azından İş Bankası özelinde böyle bir beklentimiz yok."

Paralar faize gidecek

Böyle bir dönemde yatırımcılara önerisinin ne olacağının sorulması üzerine "Ne önerebilirim? Böyle güzel faiz. Harika" diyen Özince, sözlerine şöyle devam etti: "Ama çocuklara ne önereceğiz onu bilemiyoruz. Kitap önerdik de, böyle giderse ikincisini almaya borç ödemeye güçleri yetmeyecek. Kumbaraya koymaya para kalmayacak. Paralar faiz bütçesine gidecek. Çocuk yapacağız. Ama ne yazık ki. Borçlu çocuklar yapacağız."

Yersek gürbüz olmayız

Son Anadolu gezisinde, kendisine ’enflasyonun bir miktar göz yumulup, ekonominin rahatlatılmasının daha yerinde olup olmayacağı’ sorusu yöneltildiğini aktaran Özince, şöyle konuştu: "Bu aynen şuna benziyor. ’Biz biraz daha fazla yesek, şişmanlasak acaba daha gürbüz ve daha sağlıklı mı oluruz?’. Hayır, hiç ilgisi yok. Enflasyon, tansiyon gibi birşey. Bunun az yükseği, çok yükseği olmaz. Yüksek oldu mu, yüksektir."

Karneni göster kitabını al

İŞ Bankası, "Karneni Göster Kitabını Al" kampanyasıyla 1 milyon ilköğretim öğrencisine Lewis Caroll’un "Alice Harikalar Diyarı"nda kitabını armağan edecek. Özince’nin bizzat ilgilendiği bu kampanya, Türkiye’de bugüne kadar yapılan en büyük kitap kampanyalarından biri olacak. Özince, "Çocukların hoşuna giderse seneye bir daha yaparız, az gelirse 2 milyon dağıtırız" derken, kitapla birlikte, çocuklara tasarruf bilinci aşılamak için kumbara da vereceklerini açıkladı.

Revizyon gerçeğin kabul edilmesi demek

ENFLASYONLA
mücadelede taviz verilmemesini isteyen Ensin Özince, hedeflerin revize edilmesinin, taviz gibi yorumlanıp yorumlanamayacağının sorulmasına üzerine şöyle konuştu: "Bu gerçeğin kabul edilmesi demek. Yukarı olduğu gibi bir süre sonra sonra aşağı doğru yeniden revize edilebilir.Yoksa her yönden çok kötü etkileneceğiz. Biz bunu istemeyelim. Özellikle ücretli kesim olarak bundan çok kötü etkileneceğiz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!