Evrimin en önemli kayıp halkası bulundu

Güncelleme Tarihi:

Evrimin en önemli kayıp halkası bulundu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2006 00:00

Canlıların evrimindeki çok önemli kayıp halkalardan biri bulundu. Kanada’nın kuzeyindeki Ellesmere Adası’nda bulunan kafası timsaha benzeyen balık fosili, canlıların sudan çıkıp karada yürümeye başladığı ilk geçiş dönemini temsil ediyor.

BİLİM adamlarına göre Ellesmere Adası’nda bulunan fosil, canlıların sudan karaya geçişlerini açıklayan evrim aşamasında eksik olan en önemli bağlantı. Canlıların evrimindeki kilometretaşlarını kanıtlayan daha önceki fosiller, daha çok karasal özellikler taşıyan balıklara ya da deniz canlısı özelliği taşıyan ve balığa daha çok benzeyen omurgalılara ait fosillerdi.

Bu iki aşamanın tam arasında bulunan yeni fosile "Tiktaalik roseae" adı verildi. Keşfi yapanlardan Philadelphia Doğa Bilimleri Akademisi’nden Dr. Ted Daeschler, "Bu buluş, gerçekleşen bir rüyadır" dedi.

Tiktaalik roseae ya da benzeri canlılar, hayvanların 375 milyon yıl önce ilk kez sudan çıkarak karada yürümeye başladığı dönemde, yüzgeçlerin ayağa dönüşmesindeki kayıp bağlantıyı oluşturuyorlar. Bu canlıların kafatası, boynu, kaburga kemiği bulunan ve "tetrapod" adı verilen dört bacaklı canlılara benzeyen ayakları bulunuyor. Ama aynı zamanda ilkel çene yapısı gibi balıksı özellikler de taşıyorlar.

Nature Dergisi’nde dün yayınlanan makalesinde araştırmacılardan Prof. Neil Shubin, "Tiktaalik, hem anatomisi hem de yaşam biçimi bakımından balık ile kara hayvanları arasındaki sınırları bulandırıyor. Bu hayvan hem balık, hem ’tetrapod’. Şaka ile karışık biz ona ’fishapod’ (dört ayaklı balık) diyoruz" ifadelerini kullandı.

Ellesmere Adası’nda bulunan fosilden boyları 1.5 ile 2.5 metre arasında olan Tiktaalik’in bir balığın pullarına ve yüzgeçlerine sahip olduğu anlaşıldı. Ancak Tiktaalik’te kara hayvanlarınınki gibi kaburga kemikleri, boyun ve kara canlılarına ait daha başka kemik uzantıları da bulunuyor. Prof. Shubin, "Tiktaalik’in anatomisinin her bir parçası açığa çıktığında bu hayvanın özelliklerinin ne kadar harika bir biçimde kara ve su arasına yerleştiğini gördük" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!