Evren'in idamını isteyen savcının cezasına onama

Güncelleme Tarihi:

Evrenin idamını isteyen savcının cezasına onama
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2001 00:00


Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren hakkında ''idam istemiyle'' iddianame hazırlayan eski Adana Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu'ya ''görevini kötüye kullanmadan'' verilen mahkumiyet kararını onadı.

Genel Kurul, Kayasu'nun ''devletin askeri kuvvetlerini, tahkir ve tezyif etme'' suçundan verilen beraat kararını ise bozdu.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Kayasu ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının temyiz istemlerini görüşerek karara bağladı.

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA

Genel Kurul, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, Sacit Kayasu hakkında verdiği ''görevi kötüye kullanma'' suçundan mahkumiyetine ve bu mahkumiyetin ertelenmesine ilişkin kararı, usul ve yasaya uygun bularak oybirliğiyle onadı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Kayasu'yu ''görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle TCK'nın 240.maddesi uyarınca 1 yıl hapis cezasına mahkum etmiş, ardından bu cezayı önce 10 ay hapis cezasına, sonra da 988 milyon lira para cezasına çevirerek ertelemişti. Genel Kurul'un bu kararıyla Savcı Kayasu'nun mahkumiyeti kesinleşmiş oldu.

YARGITAY 9. CEZADA YENİDEN YARGILANACAK

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Kayasu'nun TCK'nın ''devletin askeri kuvvetlerine tahkir ve tezyif'' suçunu düzenleyen TCK 159. maddesinden beraat etmesine ilişkin kararı, bu suçtan da mahkum edilmesi görüşüyle temyiz etmişti.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, bu temyiz istemini de karara bağladı. Genel Kurul, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, TCK'nın 159. maddesinden verdiği beraat kararını 10'a karşı 13 üyenin oyuyla bozdu. Genel Kurul, Kayasu'nun, Evren hakkında hazırladığı iddianamenin bir bütün olarak incelendiğinde ''devletin askeri kuvvetlerine tahkir ve tezyif etme'' suçunun gerçekleştiğine karar verdi.

Genel Kurul'un bu bozma kararından sonra, Kayasu, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde yeniden yargılanacak. Daire, TCK'nın 159. maddesinden beraat kararında direnirse son sözü yine Genel Kurul söyleyecek.

TCK'nın 159. maddesi, 1 yıldan 6 yıla kadar ağır hapis cezasını öngörüyor. Sacit Kayasu hakkında, Adana Cumhuriye Savcısı iken 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren hakkında, ''ihtilal yapmak ve ihtilale kalkışmaktan'', Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 146/1-2 ve 147. maddelerine göre, idam istemiyle iddianame hazırladığı için dava açılmıştı. (Ankara/aa)






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!