Evren hakkında en yeni bilgiler

Güncelleme Tarihi:

Evren hakkında en yeni bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Amerikan Astronomi Derneği'nin yıllık toplantısında dünyanın önde gelen gökbilimcileri, evrenin yapısı, yaşı ve geleceği konusunda şaşırtıcı bulgular ortaya koydular.

Dünyanın çevresinde uzayın derinliklerini gözleyen Hubble Uzay Teleskobu'nun topladığı bilgiler ışığında, evren hakkında daha bilimsel ve yüzde 95 daha güvenilir olan yeni bir model geliştirildi. Albert Einstein'ın ölümüne dek 22 yıl çalıştığı Princeton Üniversitesi, Yale Üniversitesi, Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı, Harvard ve Smithsonian Astrofizik Enstitüsü'nde çalışan gökbilimciler, önceki gün tarihi bir açıklama yaparak evrenin şimdiye kadar inanılanın tersine kapalı değil, ‘‘açık’’ olduğunu ilan ettiler.

‘‘İlk kez, evren biliminde filozoflara değil, doğrudan bir bilgi bütününe dayalı deneye başvurmuş oluyoruz’’ diyen 5 önde gelen astronomi grubunun süpernova patlamaları ve öteki kozmik verileri kullanarak yaptıkları değerlendirmeler şu ilginç sonuçları ortaya koydu:

Balon gibi şiştiği ve bir noktadan sonra kendi üzerine çökeceği sanılan evren, gerçekte bu büyümesini sonsuza kadar sürdürecek ve çökme olmayacak. Çünkü evrenin maddesi, düşünüldüğünden çok daha hafif. Son ölçümlere göre evren çökme için gerekli maddenin ancak 5'te birine sahip.

Evren sürekli ‘‘var olacak’’ ama şimdiki halinde olmayacak, ömrünü tamamladığında donacak.

Astronomi uzmanları kainatın 11 değil, 15 milyar yaşında olduğu hususunda birleştiler.

Evren, yaklaşık 100 milyar yıl sonra donacak, yıldızlar yaşlanıp ölecek ve her şey yanıp kül olarak geriye soğumuş köz ve soğuk kaya parçaları kalacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!